ΦΑΡΜΑΚO

Το ποσοστό κέρδους στο 15,6%, τα ΦΥΚ στα φαρμακεία & τα ΜΥΣΥΦΑ στον προθάλαμο των Σ/Μ

Με μία σκληρή απάντηση από την πλευρά του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου ότι «ο υπουργός Υγείας αιφνιδιαστικά επιχειρεί να διαλύσει τον κλάδο» και καλώντας παράλληλα όλους τους προέδρους σε έκτακτη σύσκεψη το Σάββατο, ο κ. Μάκης Βορίδης σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους το απόγευμα της Τετάρτης, ανακοίνωσε ότι η μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών κλείδωσε τελικά στο 15,6% με παράλληλη εκχώρηση των φαρμάκων Υψηλού Κόστους στα ιδιωτικά φαρμακεία.

Το ποσοστό κέρδους στο 15,6%, τα ΦΥΚ στα φαρμακεία & τα ΜΥΣΥΦΑ στον προθάλαμο των Σ/Μ

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής τα ΦΥΚ πωλούνταν από τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και η νέα κίνηση προς τα ιδιωτικά φαρμακεία, θεωρείται bonus και αντιστάθμισμα για την μείωση του ποσοστού κέρδους, ωστόσο για τους ίδιους τους φαρμακοποιούς δεν κάνει ούτε κρύο, ούτε ζέστη, αφού μεσοσταθμικά το ποσοστό κέρδους για τα εν λόγω σκευάσματα είναι αρκετά χαμηλό, αγγίζοντας το 3,6%, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας.

Έτσι, με υπουργική απόφαση, την οποία παρέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης στα μέλη του Δ.Σ. του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΦΣ), το μέσο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών για τα φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία πωλούνται ήδη από τα ιδιωτικά φαρμακεία μειώνεται από το 21% στο 19%, ενώ οι φαρμακοποιοί θα πωλούν εφεξής και τα ΦΥΚ, φαρμακευτικά σκευάσματα ετησίου τζίρου ύψους 770 εκατ. ευρώ, το μέσο ποσοστό κέρδους για τα οποία ορίζεται στο 3,6 %. Έτσι, το μέσο ποσοστό κέρδους στο σύνολο των φαρμακευτικών σκευασμάτων τα οποία θα πωλούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία "προσαρμόζεται" με αυτόν τον τρόπο στο 15,6%, σύμφωνα πάντα με όσα ανακοίνωσε το απόγευμα ο υπουργός Υγείας.

Όπως ξέρετε, δήλωσε ειδικότερα ο κ. Βορίδης στους δημοσιογράφους, «υπήρχε εδώ και πολύ καιρό μία υποχρέωση, μία διεθνής δέσμευση της χώρας σύμφωνα με την οποία έπρεπε να προσαρμοστούν τα ποσοστά κέρδους των φαρμακοποιών από το 23% στο 15%. Εξεδόθη, λοιπόν, μία υπουργική απόφαση με την οποία εκπληρώνεται ο συγκεκριμένος στόχος, υλοποιείται η συγκεκριμένη δέσμευση της χώρας, η οποία μάλιστα περιεχόταν σε μία από τις 12 δράσεις, οι οποίες έπρεπε να υλοποιηθούν στο συγκεκριμένο χρόνο.
Η επιλογή, την οποία κάνουμε, είναι στην πραγματικότητα να διαμορφώσουμε κλιμακωτά περιθώρια κέρδους ανάλογα με την χονδρική τιμή στην οποία προσδιορίζεται η τιμή κάθε φαρμάκου. Στην πραγματικότητα από το 23%, αν αφαιρέσει κανείς την έκπτωση, το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών ήταν στο 21%. Η υποχρέωση της χώρας, αν συνυπολόγιζε κανείς την έκπτωση στο 15% - αφαιρουμένου δηλαδή του λεγόμενου rebate, της εκπτώσεως επί του 15%, - θα ήταν η προσαρμογή να οδηγηθεί περίπου στου 13,5% μετά την άσκηση του rebate.

Αυτή τη στιγμή στα φάρμακα τα οποία ήδη κυκλοφορούν η προσαρμογή από το 21% στο 19%. Επειδή όμως ανοίγεται η πρόσβαση στα ακριβά φάρμακα, στα φάρμακα υψηλού κόστους δηλαδή, στα λεγόμενα ΦΥΚ - κάτι το οποίο δεν υπήρχε την τελευταία διετία τουλάχιστον - και συνυπολογιζομένου αυτού του όγκου πωλήσεων, το ποσοστό κέρδους πλησιάζει στο 15,6% - 15,7% και υπό αυτήν την έννοια εκπληρώνεται η υποχρέωση της χώρας, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει άνοιγμα σε έναν σημαντικό κύκλο εργασιών για τους φαρμακοποιούς.

Ο κύκλος εργασιών για τα λεγόμενα φάρμακα υψηλού κόστους είναι της τάξεως των 770 εκατομμυρίων. Αυτή είναι η υπουργική απόφαση.
Δεύτερον, η προσαρμογή γίνεται με τον τρόπο που είπαμε. Τρίτον αλλάζει ένα σύστημα το οποίο καθίσταται αρκετά πιο διαφανές, υπό την έννοια ότι είναι κλιμακωτά τα περιθώρια κέρδους.
Τέταρτον, υπάρχει μία θετική επίπτωση μέσα από τη μείωση αυτού του κόστους τελικώς και στον χρήστη των φαρμάκων. Γιατί θα υπάρχει μία μείωση της τιμής του φαρμάκου και με αυτήν την έννοια θεωρώ ότι ήταν μία ισορροπημένη συμφωνία την οποία έχει επιτύχει το Υπουργείο Υγείας, εκπληρώνοντας την υποχρέωση της χώρας».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων αναφορικά με τα ΜΥΣΥΦΑ, ο κ. Μάκης Βορίδης ανέφερε ότι «το θέμα παραμένει ανοιχτό και περιμένουμε την σχετική έκθεση την οποία διενεργεί διεθνούς κύρους Ινστιτούτο, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις». Σύμφωνα με πληροφορίες το εν λόγω Ινστιτούτο είναι το IMS.

Πάντως ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα πιέζει ιδιαίτερα ώστε τα ΜΥΣΥΦΑ να διατίθενται στα Σούπερ Μάρκετ και δεν είναι πλέον μυστικό, ότι μία τέτοια πολιτική, θα έχει ως αποτέλεσμα να κλείσουν περίπου 5.000 με 6.000 φαρμακεία. Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε στους εκπροσώπους των φαρμακοποιών αυτό που είχε πει και ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, δηλαδή ότι θα δοθεί ένα διάστημα τριών μηνών στον κλάδο (που θα ξεκινάει από τις 10 Ιουνίου) προκειμένου να δουν κατά πόσο θα μειωθούν οι τιμές. Σε περίπτωση που δεν θα μειωθούν και δεν λειτουργήσει δηλαδή ο ανταγωνισμός, τότε το πιο πιθανό είναι τα Μη συνταγογραφούμενα Φάρμακα να εισέλθουν σε μεγάλες αλυσίδες Σ/Μ.

Διαβάστε ακόμη:

Βορίδης - φαρμακοποιοί: Ζυμώσεις για το ποσοστό κέρδους - κλειδώνει στο 15,5% κατά μέσο όρο

ΠΦΣ: καταγγέλει τον Βορίδη για διάλυση του κλάδου