ΦΑΡΜΑΚO

Πειραματικό φάρμακο μπλοκάρει τη μετάσταση του καρκίνου του προστάτη στα οστά

Υποσχέσεις για το «φρενάρισμα» της επέκτασης του καρκίνου του προστάτη στα οστά δίνει ένα πειραματικό αντικαρκινικό φάρμακο, που δοκιμάστηκε από μια διεθνή επιστημονική ομάδα με συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων, σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine».

Πειραματικό φάρμακο μπλοκάρει τη μετάσταση του καρκίνου του προστάτη στα οστά

Πρόκειται για το Dovinitib, μία ουσία, η οποία αναστέλλει τον λεγόμενο αυξητικό παράγοντα ινοβλαστών (FGF), που διευκολύνει την ανάπτυξη των κυττάρων του καρκίνου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ογκολόγο Σινχάι Γουάν του Αντικαρκινικού Κέντρου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας δοκίμασαν το νέο φάρμακο σε μια μικρή ομάδα ανδρών καρκινοπαθών. Η θεραπεία μείωσε τις μεταστάσεις στα οστά και βελτίωσε την ποιότητα των τελευταίων. Επίσης, οι ασθενείς ανέφεραν ότι ένιωθαν πλέον λιγότερο πόνο.

Είχαν προηγηθεί πειράματα σε ποντίκια, που έδειξαν ότι το Dovinitib «δουλεύει» μπλοκάροντας τις αλληλεπιδράσεις των καρκινικών κυττάρων του προστάτη με τα κύτταρα των οστών, εμποδίζοντας έτσι την εξάπλωση των μεταστάσεων.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν σε επόμενο στάδιο να ανακαλύψουν βιοδείκτες, που θα βοηθούν τους γιατρούς να εντοπίζουν εκείνους τους ασθενείς, οι οποίοι θα μπορούσαν να βοηθηθούν περισσότερο από τη νέα θεραπεία. Επίσης, θα αναζητήσουν νέα φάρμακα, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με το Dovinitib, βελτιώνοντας έτσι περαιτέρω την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Από ελληνικής πλευράς, στην έρευνα και κλινική δοκιμή συμμετείχαν ο ογκολόγος Χριστόφορος Λογοθέτης του Αντικαρκινικού Κέντρου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας, καθώς και η παθολόγος - ογκολόγος Ελένη Ευσταθίου, επίκουρος καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.