ΦΑΡΜΑΚO

Νέο βιοδιασπώμενο φιλμ φέρνει χαμόγελα στους ασθενείς με χρόνιους πόνους

Είναι στατιστικώς αληθές ότι ο ένας στους τέσσερις ασθενείς με χρόνιους πόνους δεν παίρνει το 100% όσων έχει να του προσφέρει ένα φάρμακο που λαμβάνεται από το στόμα, επειδή η δραστική ουσία απορροφάται από όλο το σώμα.

Νέο βιοδιασπώμενο φιλμ φέρνει χαμόγελα στους ασθενείς με χρόνιους πόνους

Τώρα, επιστήμονες από το διαβόητο Ινστιτούτο Τεχνολογίας στην Μασαχουσέτη των ΗΠΑ (ΜΙΤ) δημιούργησαν ένα ειδικό βιοδιασπώμενο φιλμ, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στυς γιατρούς να χορηγούν την φαρμακευτική αγωγή στους ασθενείς τους με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, τα μόρια της δραστικής ουσίας απορροφώνται από το σώμα μέσω του βιοδιασπώμενου φιλμ. Μάλιστα από τη στιγμή που αυτό το φιλμ μπορεί να προσκολληθεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, είναι πολύ πιο αποτελεσματική η θερπαεία αφού η δραστική ουσία επιδράει απευθείας στο σημείο του πόνου, όπως γίνεται για παράδειγμα στις κλειδώσεις ατόμων που υποφέρουν από χσρόνιους πόνους αρθρίτιδας.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αυτή η πρωτοποριακή τεχνική θα προσφέρει επίσης την επιλογή να χορηγείται σταθερή δοσολογία του εκάστοτε φαρμάκου στον ασθενή σε βάθος χρόνου που θα φτάνει ακόμα και το ένα έτος. Έτσι οι ασθενείς, ειδικά εκείνοι με χρόνιους πόνους, δεν θα ταλαιπωρούνται με διαρκή λήψη φαρμάκων για να ανακουφιστούν από τους πόνους τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το "κλειδί" σε αυτή την επαναστατική μέοδο είναι στον τρόπο που πέτυχαν να περιορίσουν/ελέγξουν το φαινόμενο της υδρόλυσης, της διαδικασίας δηλαδή με την οποία το νερό στον ανθρώπινο οργανισμό διασπάει τις χημικές ενώσεις που μεταφέρουν τη δραστική ουσία και την απελευθερώνουν στο σώμα.

Με τη νέα μέθοδο, η δραστική ουσία "εγκλωβίζεται" σε δύο λεπτές επιφάνειες βιοδιασπώμενου φιλμ και απελευθερώνεται σε σταθερές δόσεις. Οι κλινικές μελέτες σε βάθος 14 μηνών έδειξαν αποτελέσματα που "ξεπερνούν τις καλύτερες προβλέψεις" όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης:

Πειραματικό φάρμακο μπλοκάρει τη μετάσταση του καρκίνου του προστάτη στα οστά

Νέο πολλά υποσχόμενο φάρμακο για την καρδιακή ανεπάρκεια