ΦΑΡΜΑΚO

Αδιαφορεί η κυβέρνηση για τους ασφαλισμένους με βιβλιάρια πρόνοιας

Σε κυνήγι φαρμάκων επιδίδονται πλέον πολλοί ασθενείς που διαθέτουν βιβλιάριο πρόνοιας και αναγκάζονται να ψάχνουν τα φάρμακά τους από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

Αδιαφορεί η κυβέρνηση για τους ασφαλισμένους με βιβλιάρια πρόνοιας

Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού καταγγέλλει τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας για εγκληματική αδιαφορία απέναντι στους ανήμπορους και οικονομικά αδύνατους ασθενείς που έχουν βιβλιάριο πρόνοιας και αναγκάζονται να επισκέπτονται πολλά νοσοκομεία προκειμένου να βρουν και να πάρουν τα φάρμακα που χρειάζονται.

«Δυστυχώς τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας, αντί να αντιληφθούν τις τεράστιες ανάγκες της κοινωνίας, για άλλη μια φορά προσπαθούν με μέτρα ασπιρίνες να δώσουν την εικόνα ότι λύνουν το πρόβλημα των ανασφάλιστων αλλά και ασφαλισμένων πολιτών», αναφέρουν οι υπεύθυνοι του ΜΚΙΕ.

Πολλά δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν πλέον την δυνατότητα να διαθέσουν φάρμακα σε ασφαλισμένους πολίτες, με βιβλιάρια της πρόνοιας, πόσο μάλλον στους ανασφάλιστους και το ΜΚΙΕ δημοσιοποιεί δύο περιπτώσεις άπορων πολιτών (με βιβλιάριο της πρόνοιας) που πήγαν σε διαφορετικά νοσοκομεία και είτε δεν τους έδωσαν κανένα από τα φάρμακα που τους είχαν συνταγογραφηθεί (από γιατρούς του ΕΣΥ!), είτε τους έδωσαν κάποια από αυτά, χωρίς όμως να τους δώσουν την οποιαδήποτε εναλλακτική για το που θα τα βρουν.

Η πρώτη περίπτωση αφορά σε μια 45χρονη ασφαλισμένη, με βιβλιάριο της Πρόνοιας, η οποία πήγε σε 4 (!) δημόσια νοσοκομεία(Τζάνειο, Ευαγγελισμό, Θριάσιο και Αττικό) και κανένα δεν είχε να της δώσει τις ινσουλίνες Victoza ή Bxetta, πόσο μάλλον τις ταινίες ελέγχου ζαχάρου που έχει ανάγκη. Η οικονομική κατάσταση της 45χρονης είναι τραγική, αφού ζει μαζί με τους 70χρονους γονείς της, όπως και τα άλλα 2 αδέρφια της, και συντηρούνται όλοι από την σύνταξη 800 ευρώ του πατέρα της, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αγοράσει τις ινσουλίνες αλλά και τις ταινίες ελέγχου, με ότι αυτό σημαίνει για την υγεία της. Παράλληλα η 2η κόρη της οικογένειας αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και το κράτος της ζητά να πληρώνει συμμετοχή στα φάρμακα της. Η οικογένεια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα βιοπορισμού, οπότε χρήματα για φάρμακα απλά δεν υπάρχουν.

unnamed 1

Στις αντίστοιχες σελίδες από το βιβλιάριο της 45χρονης, οι υπεύθυνοι έβαλαν την ένδειξη «ΣΤΕΡΟΥΜΕΘΑ» στη δεύτερη σελίδα, προκειμένου να μεταβεί σε άλλο νοσοκομείο.

unnamed 2

Η δεύτερη περίπτωση έχει να κάνει με 54χρονο ασφαλισμένο, και αυτός με βιβλιάριο της Πρόνοιας, με βαριάς μορφής καρδιοπάθεια ο οποίος πρέπει να λαμβάνει 9 διαφορετικά φάρμακα κάθε μήνα. Τα φάρμακα είχαν συνταγογραφηθεί από γιατρό του Ευαγγελισμού και το φαρμακείο του νοσοκομείου είχε να τους δώσει μόνο τα 3 από τα 9 φάρμακα. Στη συνέχεια ο ασθενής προσήλθε στο φαρμακείο του Ασκληπιείου της Βούλας και εκεί του είπαν κατά λέξη «ότι μόνο από τον Ευαγγελισμό μπορεί να πάρει τα φάρμακα...». Ο άνθρωπος έγινε πυρ και μανία και στο τέλος το φαρμακείο αναγκάστηκε να τα δώσει τα φάρμακα, με την προτροπή να επισκεφτεί ο ασθενής και γιατρό του νοσοκομείου.
Φυσικά οι παραπάνω ασθενείς, όπως και άλλοι δεκάδες άποροι πολίτες που τους διώχνουν τα δημόσια νοσοκομεία καθημερινά, βρίσκουν τα φάρμακα τους δωρεάν από τα διάφορα κοινωνικά ιατρεία/φαρμακεία που παλεύουν καθημερινά να τους βοηθήσουν. Υπάρχει όμως και μεγάλη μερίδα πολιτών που απλά υποφέρει σιωπηρά, κάποιοι από τους οποίους κινδυνεύει και η ζωή τους.

Και το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού αναρωτιέται «γιατί το Υπουργείο Υγείας αναγκάζει ασθενείς που είναι ασφαλισμένοι και πιστοποιημένα άπορους από το ίδιο το κράτος, να περιφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο μήπως και βρουν τα φάρμακα τους. Δεν μιλάμε για ένα ή δύο νοσοκομεία, μιλάμε για σχεδόν όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής. Έχουμε δεκάδες παρόμοιες καταγγελίες από άπορους πολίτες, όπως οι παραπάνω. Οι καταγγελίες που μας έχουν γίνει αγγίζουν, και πολλές φορές ξεπερνούν, τα όρια της εγκληματικής αμέλειας από την μεριά των υπευθύνων του Υπουργείου Υγείας. Πάρα πολλοί πολίτες αποκλείονται από τα δημόσια νοσοκομεία μόνο και μόνο γιατί δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για να αγοραστούν φάρμακα! Αυτή είναι η τραγική αλήθεια.Αναμένουμε την απάντηση του Υπουργείου Υγείας στις καταγγελίες που κάνουμε αλλά και στις καταγγελίες που έχουν γίνει και από άλλα κοινωνικά ιατρεία για το συγκεκριμένο θέμα».

Διαβάστε επίσης

Όταν η κοινωνική αλληλεγγύη υποκαθιστά το ΕΣΥ. Οι ιστορίες δύο ασθενών

Φάρμακα σε Ανασφάλιστους: Πώς θα λυθεί το «μαθηματικό παράδοξο» της κάλυψής τους, αναρωτιέται το ΜΚΙΕ