ΦΑΡΜΑΚO

Συνέδριο Healthworld: Η φαρμακοβιομηχανία δεν αντέχει άλλο το αλαλούμ της τιμολόγησης

Την έντονη αντίδρασή του για τις διαρκείς αλλαγές στην φαρμακευτική πολιτική και το αλαλούμ που επικρατεί με τις υπουργικές αποφάσεις που αφορούν στην τιμολόγηση φαρμάκων, εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Νίκος Κεφαλάς, μιλώντας στο 13ο συνέδριο Healthworld του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Συνέδριο Healthworld: Η φαρμακοβιομηχανία δεν αντέχει άλλο το αλαλούμ της τιμολόγησης

Όπως επεσήμανε, στο φάρμακο, όλα ξεκινούν από την τιμή και την αποζημίωση και αυτό που βλέπουμε είναι ένα πραγματικό αλαλούμ. Κατήγγειλε ότι εκατοντάδες φάρμακα βρίσκονται κάτω από τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης την ίδια ώρα, που εκατοντάδες φάρμακα, βρίσκονται επίσης κάτω από τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ. Υπάρχουν σύνθετες υπουργικές αποφάσεις οι οποίες δυσχεραίνουν την φαρμακοβιομηχανία, να προχωρήσει στον προγραμματισμό της και στις επενδύσεις.

Προς επίρρωσιν της δύσκολης αυτής κατάστασης, ο κ. Κεφαλάς, αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία όπου η εταιρεία στην οποία βρίσκεται επικεφαλής, η Janssen Cilag, μετέφερε ένα ολόκληρο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης Κλινικών Μελετών στην ευρύτερη βαλκανική περιοχή.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Hellas για την Κύπρο και την Μάλτα Erik Nordkamp, σε άλλο πάνελ σχετικά με την καινοτομία, αναφέρθηκε στην δυναμική αυτής, και στο πως την ορίζουμε, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση των Ελλήνων σε αυτή.
Τόνισε χαρακτηριστικά:

«Η φαρμακευτική βιομηχανία συνεισφέρει στην εθνική οικονομία ενώ στηρίζει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ακόμα είμαστε σε μια περίοδο σχετικής ευημερίας, καθώς δεν περικόπτονται οι προϋπολογισμοί κάθε χρόνο. Πρέπει να δώσουμε νέο ορισμό στην καινοτομία. Πρέπει να είμαστε πολύ καλύτεροι σε κάτι που υφίσταται .Υπάρχουν νέες προϋποθέσεις για τον καθορισμό της καινοτομίας.
Σπάνια γίνεται συζήτηση για την αξία και επικεντρώνουμε στο κόστος. Πρέπει να πιάνουν τα λεφτά τόπο, μια και υπάρχουν πλέον περιορισμοί. Το 30% των νέων προϊόντων είναι στοχευμένα φάρμακα»

Δυστυχώς προσπαθούμε να διορθώσουμε μόνο με γνώμονα την τιμή, συνέχισε προσθέτοντας: «Χρειαζόμαστε περιορισμούς στις συνταγογραφήσεις αλλά με ορθολογικό τρόπο, ενώ χρειαζόμαστε και τα γενόσημα, η διείσδυση των οποίων είναι χαμηλή στην Ελλάδα αγγίζοντας το 14%. Πρέπει να εφαρμόσουμε στρατηγικές αρχές για να θέτουμε τις σωστές κατευθύνσεις. Να δούμε την αξία κι όχι μόνο το κόστος. Πρέπει να συνεργαζόμαστε και να διαμορφώνουμε πλαίσιο συναίνεσης».
Ο κ. Nordkamp ζήτησε ακόμη, να αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη, στηλίτευσε το χαράτσι του clawback το οποίο χαρακτήρισε τεράστιο, ενώ επεσήμανε πως το ελληνικό κράτος πρέπει να αποφασίσει το σύστημα υγείας που θέλει.

Ο κ. Πασχάλης Αποστολίδης Πρόεδρος της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιριών, στο Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριo και Διευθύνων Σύμβουλος, AbbVie Pharma ceutical, πρότεινε να παραδειγματιστούμε από τα μοντέλα αποζημίωσης από άλλες χώρες, καθώς δεν μπορεί μονοσήμαντα να ενοχοποιείται η φαρμακοβιομηχανία. Δυστυχώς ο προϋπολογισμός στο φάρμακο μειώθηκε με οριζόντια μέτρα, είπε, προσθέτοντας, ότι η προσπάθεια πλέον, θα πρέπει να επικεντρωθεί, στο γεγονός, ο ασθενής να έχει πρόσβαση στο καλό φάρμακο, εάν είναι και φθηνό, ακόμη καλύτερα.

Ο επικεφαλής της ελληνικής Pharmathen κ. Βασίλης Κάτσος, αναφέρθηκε στις συνεχείς περικοπές, σημειώνοντας, ότι το σενάριο αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Επανέλαβε ότι το κλειστό κουτί της φαρμακευτικής δαπάνης των 2 δις ευρώ είναι ανεπαρκές, ενώ δήλωσε ότι σημασία έχει πόσο αποζημιώνει το κράτος.

Διαβάστε ακόμη:

Λιντζέρης: Μέχρι τέλος Οκτωβρίου παίρνουν τιμή όλα τα φάρμακα