ΦΑΡΜΑΚO

Ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει διά του υπουργού του κ. Μ. Βορίδη στο υπόμνημα της ΠΕΦ

Διά του υπουργού του, κ. Μάκη Βορίδη, θα απαντήσει ο πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, στο υπόμνημα που κατέθεσαν τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και αφορούν στις προτάσεις για τη βιωσιμότητα του κλάδου.

Ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει διά του υπουργού του κ. Μ. Βορίδη στο υπόμνημα της ΠΕΦ

Αυτό αναφέρει στο ONMED ο πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θεόδωρος Τρύφων, μία ημέρα μετά την επικοινωνία που είχε χθες με τον κ. Σαμαρά, στα χέρια του οποίου βρίσκονται πλέον οι προτάσεις-θέσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και τη βιωσιμότητα του κλάδου.

Η επικοινωνία που είχαν χθες τα μέλη της ΠΕΦ με τον πρωθυπουργό ήταν λιτή, χωρίς πολλά λόγια, αφού ο κ. Σαμαράς κατέστησε σαφές ότι οι όποιες λύσεις στα σοβαρά θέματα του κλάδου, θα δοθούν μέσω του αρμόδιου υπουργού του κ. Μάκη Βορίδη.

Το υπόμνημα με τις θέσεις της ΠΕΦ περιλαμβάνει τα εξής:

- Αναπροσαρμογή της φαρμακευτικής δαπάνης

- Προτάσεις για μείωση των χαρατσιών clawback και rebate

- Να τροποποιηθεί η πολιτική για τα γενόσημα, η οποία δημιουργεί σοβαρές παρενέργειες για τις επιχειρήσεις τόσο με το πλαίσιο για τους διαγωνισμούς στα νοσοκομεία όσο και με τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία. Στο πλαίσιο αυτό, να εξετασθεί το θέμα των διαρκών μειώσεων στα φθηνά φάρμακα.

- Να αλλάξει το πλαίσιο για τους διαγωνισμούς στα νοσοκομεία

Μάλιστα, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ κ. Δημήτρης Δέμος κατά τη διάρκεια της μεγαλειώδους εκδήλωσης για το ελληνικό φάρμακο την Τρίτη στο Badminton, σε περίπτωση που ολοκληρωθούν οι τρεις διαγωνισμοί -οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στο υπουργείο Υγείας από την ΕΠΥ- τότε 2.500 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους, δηλαδή το μισό Badminton, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ κατήγγειλε, μάλιστα, διαγωνισμό, στον οποίο επελέγη ο τελευταίος μειοδότης, ο οποίος 6 μήνες προτού λήξει η σύμβαση, δεν παρέδωσε τα σκευάσματα που όφειλε στα νοσοκομεία. Με την τακτική αυτή, έθεσε, όπως σημείωσε, σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών, αλλά ζημίωσε ταυτόχρονα και το δημόσιο, αφού αναγκαστικά στράφηκε στην υποκατάσταση, επιλέγοντας, τελευταία στιγμή, ακριβότερο σκεύασμα. Αξίζει να αναφέρουμε για την ιστορία, ότι στο συγκεκριμένο μειοδότη δεν επιβλήθηκε καμία ποινή, αλλά η πολιτεία τον επιβράβευσε, επιτρέποντας του όχι μόνο να συμμετάσχει στον επόμενο διαγωνισμό, αλλά και αναθέτοντάς του να προμηθεύει με πολύ κρίσιμο φάρμακο τα νοσοκομεία της χώρας.

Για τη φαρμακευτική δαπάνη, τόσο ο πρόεδρος της ΠΕΦ όσο και τα υπόλοιπα μέλη, τόνισαν στην εκδήλωση της Τρίτης ότι τα πράγματα είναι δραματικά, πως χρειάζεται επειγόντως διόρθωση και οι ανασφάλιστοι επιβάλλεται να ενταχθούν σε άλλο λογαριασμό-κονδύλι πρόνοιας.

Στην τοποθέτησή του ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι είναι ανοιχτός σε συζητήσεις για όλα τα θέματα και την τιμολόγηση, αρκεί η δαπάνη να παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

Οι εκπρόσωποι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας έχουν βάλει πολύ ψηλά τον πήχη όσον αφορά στην ατζέντα των θεμάτων τους και αυτό είναι πασιφανές. Έγινε, δε, ακόμη μία φορά εμφανές στην εκδήλωση στο Badminton, στην οποία έδωσαν το παρών όλα τα πολιτικά κόμματα, από τα οποία απαίτησαν οι επικεφαλής των εταιρειών να λάβουν ξεκάθαρη θέση.

Εάν κάτι πρέπει να αλλάξει, αυτό επιβάλλεται να γίνει σήμερα και όχι αύριο, προτού να είναι αργά, τόνισαν με έμφαση, ο πρόεδρος κ. Τρύφων και τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΦ κ.κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Βασίλης Κάτσος και Δημήτρης Δέμος.

Μάλιστα ο κ. Κάτσος, αντιπρόεδρος της Ένωσης, επεσήμανε ότι είναι μια χρυσή ευκαιρία να επαναπροσδιοριστεί ο κλάδος και να τεθούν στόχοι για την επόμενη 5ετία. Ακόμη, να υπερδιπλασιαστεί η προστιθέμενη αξία του κλάδου και να πρωταγωνιστήσουν οι εταιρείες στην έρευνα, την καινοτομία και την ανάπτυξη της επόμενης ημέρας της ελληνικής οικονομίας.

Διαβάστε ακόμη:

Θ. Τρύφων: Στα χέρια του Σαμαρά οι θέσεις της ΠΕΦ - Θα πείσουμε ότι είμαστε κλάδος προτεραιότητας

Το ελληνικό φάρμακο εγγύηση για την υγεία και την ανάπτυξη

Βορίδης: Ναι στην ευρεία χρήση γενοσήμων, η Ελλάδα Κέντρο Αναφοράς & ενίσχυση των αδειοδοτήσεων