ΦΑΡΜΑΚO

Το εμβόλιο της γρίπης σώζει ζωές και εξοικονομεί χρήματα

Ένα απαραίτητο μέτρο για να θωρακίσουμε την υγεία μας –αλλά και το πορτοφόλι μας– ενάντια στην εποχική γρίπη είναι το εμβόλιο που προστατεύει από μια πιθανή λοίμωξη, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Το εμβόλιο της γρίπης σώζει ζωές και εξοικονομεί χρήματα

Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η περίοδος έξαρσης της εποχικής γρίπης έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς τα περισσότερα περιστατικά καταγράφονται παραδοσιακά από τα τέλη Νοεμβρίου έως τα τέλη Δεκεμβρίου, όσο πλησιάζουν οι γιορτές και ξεκινούν οι μαζικές μετακινήσεις και συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους.

Τα πρώιμα συμπτώματα της λοίμωξης από τον ιό της γρίπης, όπως ο πυρετός και οι πόνοι στο σώμα, μοιάζουν με αυτά της λοίμωξης από άλλους ιούς, ωστόσο η γρίπη είναι κατά κύριο λόγο νόσος του αναπνευστικού, τονίζει ο Michael Jhung, εκπρόσωπος του CDC από το αρμόδιο τμήμα για τον ιό της γρίπης.

Η λοίμωξη μπορεί να επιβάλει τη νοσηλεία του ασθενούς, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ευπαθείς ομάδες όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα, δηλώνει ο Jhung.

Το CDC εκτιμά ότι η γρίπη κοστίζει στο κράτος περισσότερα από 87 δις δολάρια σε ετήσια βάση και έχει σαν αποτέλεσμα να χάνονται περίπου 17 εκατομμύρια εργάσιμες ημέρες.

Έτσι, ο εμβολιασμός ενάντια στην εποχική γρίπη αναδεικνύεται σε μέτρο επιτακτικό για την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και για την εξοικονόμηση χρηματικών πόρων.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της αμερικανικής Wall Street Journal, το CDC τονίζει επίσης πως απαιτείται επίσης να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας, να καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας όταν βήχουμε και να απέχουμε από το χώρο εργασίας μας εάν δεν αισθανόμαστε καλά ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού.

Την ανάγκη έγκαιρου εμβολιασμού έχει επισημάνει άλλωστε και το ελληνικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).