ΦΑΡΜΑΚO

Φάρμακο κατά της στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της άνοιας

Ένα φάρμακο κατά της στυτικής δυσλειτουργίας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της άνοιας.

Φάρμακο κατά της στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της άνοιας

Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, η ουσία του φαρμάκου που ονομάζεται τανταλαφίλη, στοχεύει στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσε να θεραπεύσει την αγγειακή άνοια με την αύξηση της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο.

Η αγγειακή άνοια προκαλείται από βλάβη στα μικρά αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου. Κάνει τα τοιχώματα των αρτηριών πιο παχιά και σκληρά, γεγονός που τα αποτρέπει από το να ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του εγκεφάλου για αίμα. Το αποτέλεσμα είναι η βλάβη σε βαθιά τμήματα του εγκεφάλου, λόγω ανεπαρκούς παροχής αίματος, που οδηγεί σε προβλήματα με τη μνήμη.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, η ουσία τανταλαφίλη δόθηκε σε 50 συμμετέχοντες ηλικίας άνω των 65 ετών που είχαν νόσο των μικρών αγγείων μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ή κάποια προβλήματα με τη μνήμη τους.

Οι ερευνητές μέτρησαν τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, πριν και μετά από μία δόση του φαρμάκου με μία ειδικού τύπου μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Οι συμμετέχοντες έλαβαν χαμηλές δόσεις του φαρμάκου, οι οποίες ενίοτε υποκαθιστούνταν από ένα εικονικό φάρμακο.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ατίκ Χάινσγουρθ από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, δήλωσε ενθουσιασμένος με τα αποτελέσματα της έρευνας, καθώς "υπάρχουν πολύ λίγα φάρμακα στο ντουλάπι με τα φάρμακα για την άνοια".

Και πρόσθεσε: "Θέλουμε να ξέρουμε αν ένα πολύ γνωστό, καλά ανεκτό φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της άνοιας, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως την πανούκλα του εικοστού πρώτου αιώνα».

Διαβάστε επίσης:

Νέο χάπι καθυστερεί την εξέλιξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Δύο νέες φαρμακευτικές θεραπείες στη μάχη κατά του λεμφώματος