ΦΑΡΜΑΚO

Έρευνα IMS Health: Συρρίκνωση 6% της αγοράς φαρμάκου μέσα σε ένα χρόνο

Τη συρρίκνωση της φαρμακευτικής αγοράς -6% σε αξία και -0,9% σε όγκο, επιβεβαιώνουν τα στοιχεία από την IMS Health.

Έρευνα IMS Health: Συρρίκνωση 6% της αγοράς φαρμάκου μέσα σε ένα χρόνο

Την ίδια ώρα, μέσα σε ένα χρόνο (Οκτώβριος 2013 – Σεπτέμβριος 2014) η συνολική αγορά μειώθηκε κατά 4,9% (αξίες) κυρίως λόγω των συνεχιζόμενων μειώσεων στις τιμές φαρμάκων.

Υπολογίζεται ότι αθροιστικά από το 2010, όταν ήδη είχε ξεκινήσει η πτώση, η αγορά του φαρμάκου έχει απολέσει περίπου το 32,9% σε αξίες χονδρικής και περίπου το 9,5 σε όγκο.

Σε επίπεδο θεραπευτικών κατηγοριών, από τις 4 μεγαλύτερες κατηγορίες (καταλαμβάνουν το 66,5% του συνόλου σε αξίες), τα καρδιολογικά και τα νευρολογικά υποχωρούν κατά 7,7% και 5,5% αντίστοιχα σε σχέση με τις υπόλοιπες μεγάλες κατηγορίες οι οποίες εμφανίζουν ήπια πτωτική τάση.

Όπως αναφέρει ο γενικός διευθυντής της IMS Health, Νίκος Κωστάρας, «σε επίπεδο φαρμακευτικών εταιριών υπάρχουν μικρές ανακατατάξεις στην ιεράρχηση των 10 πρώτων εταιρειών, μέσα στο εννεάμηνο του 2014 και σε συσχέτιση με το προηγούμενο έτος, αλλά οι πέντε πρώτες έχουν απολέσει συνολικά μερίδιο περίπου 1% σε αξίες και το ίδιο ποσοστό σε όγκο.

Η διείσδυση των γενοσήμων σε ετήσια κυλιόμενη βάση ανέρχεται σε 15,7% σε αξίες και 14,8% σε όγκο παρουσιάζοντας αύξηση περίπου 1% σε σχέση με το προηγούμενο κυλιόμενο 12μηνο.

Σε επίπεδο νέων προϊόντων το μερίδιο ανέρχεται στο 3,1% σε αξίες και 2,4% σε όγκο, με τις θεραπείες για καρδιολογικά και νευρολογικά σκευάσματα να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στα νέα λανσαρίσματα».