ΦΑΡΜΑΚO

Δέσμευση Παν. Κουρουμπλή για «πάγωμα» πολλαπλών αδειών ανά φαρμακοποιό

Την ρητή δέσμευσή του ότι από την Δευτέρα το πρωί μέχρι τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος θα «παγώσει» η δυνατότητα των πολλαπλών αδειών ανά φαρμακοποιό, διατύπωσε ο Υπουργός Υγείας κ. Παν.Κουρουμπλής, μιλώντας σε στρογγυλό τραπέζι στα πλαίσια της διοργάνωσης του φαρμακευτικού συνεδρίου ΗELLASPHARM το Σάββατο. 

Δέσμευση Παν. Κουρουμπλή για «πάγωμα» πολλαπλών αδειών ανά φαρμακοποιό

O Υπουργός ακόμη, αναφέρθηκε στο θέμα του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων και είπε ότι το θέμα θα ρυθμιστεί στο πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Στο ίδιο τραπέζι ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημ. Κοντός μιλώντας ανέφερε πως ποτέ δεν τηρήθηκε η υποχρέωση της Πολιτείας για την χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ στο 0,6% του ΑΕΠ. Ακόμη και για το 2015 δεν ξεπερνά τα 525.000.000 ευρώ που είναι περίπου στο μισό του ποσού που πρέπει να δοθεί. Αναφερόμενος στην συμμετοχή των ασθενών είπε πως το 2012 ήταν 15,72% που αντιστοιχεί σε 415.000.000, το 2013 αυξήθηκε στο 21,55 ποσό 559.000.000 και το 2013 ποσοστό 25,8% ποσό 622.000.000 ευρώ.

Προηγήθηκε η τοποθέτηση του προέδρου του ΠΦΣ και ΦΣΑ κ. Κων.Λουράντου που αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στην χαώδη κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του φαρμάκου λόγω των μνημονιακών νόμων που αφορούν την λειτουργία των φαρμακείων και ζήτησε από τον παρευρισκόμενο υπουργό την απόσυρσή τους. Ο κ. Λουράντος περιγράφοντας την τραγική κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι φαρμακοποιοί ανέφερε ότι πολλές φορές πληρώνουν την συμμετοχή των ασφαλισμένων.

Ο πρόεδρος του Π.Ι.Σ. κ. Μιχ. Βλασταράκος μιλώντας είπε χαρακτηριστικά πως λόγω της μειωμένης φαρμακευτικής δαπάνης έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 300.000 ασθενείς με την επιβάρυνση του συστήματος να ανέρχεται στα 500.000.000 ευρώ τα τελευταία χρόνια.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης ανέφερε πως ο μέσος όρος της κατά κεφαλήν δαπάνης για την υγεία στην χώρα μας είναι στο μισό αυτού που καταγράφεται στους πίνακες του ΟΟΣΑ. Και συμπλήρωσε πως όταν αυξάνεται η φαρμακευτική δαπάνη μειώνεται η νοσηλεία.

Χαιρετισμό απηύθηνε επίσης, ο πρόεδρος της ΟΣΦΕ κ. Στ. Μπελώνης ο οποίος πρότεινε την δημιουργία ενός Φόρουμ φαρμακευτικής πολιτικής.

Tην συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος και διευθύντρια του ΗΕΑLTHREPORT κυρία Δήμητρα Ευθυμιάδου.