ΦΑΡΜΑΚO

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Νέο πειραματικό φάρμακο αποκαθιστά τη μυελίνη

Το πειραματικό φάρμακο anti-LINGO-1 της Biogen Idec αποκαθιστά τη μυελίνη που περιβάλλει τους νευρικούς άξονες, συμβάλλοντας στην καταστολή των συμπτωμάτων σε ασθενείς που πάσχουν από οπτική νευρίτιδα, πάθηση των ματιών που αποτελεί πρώιμη ένδειξη για την εκδήλωση σκλήρυνσης κατά πλάκας (πολλαπλή σκλήρυνση).

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Νέο πειραματικό φάρμακο αποκαθιστά τη μυελίνη

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αποκατάσταση της μυελίνης θα οδηγήσει σε αποκατάσταση της ισορροπίας και της όρασης των ασθενών.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας εκδηλώνεται όταν καταστρέφεται η μυελίνη, η λιποειδής ουσία που προστατεύει τα νεύρα, αφήνοντάς τα εκτεθειμένα και οδηγώντας σταδιακά σε διαταραχή της επικοινωνίας μεταξύ εγκεφάλου και μυϊκού συστήματος.

Πρώιμος δείκτης της αυτοάνοσης πάθησης είναι η οπτική νευρίτιδα, πάθηση των ματιών κατά την οποία ο αμφιβληστροειδής χιτώνας σταματά να αποστέλλει σήματα στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την απώλεια όρασης.

Το anti-LINGO-1 φάνηκε να αποκαθιστά τη μυελίνη στους νευρικούς άξονες, βελτιώνοντας σημαντικά τη διαδικασία σηματοδότησης. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα παρατηρήθηκε πλήρης αποκατάσταση της λειτουργικότητας στον ασθενή.

Αν και τα 82 άτομα στα οποία δοκιμάστηκε το πειραματικό φάρμακο δεν είχαν λάβει διάγνωση για σκλήρυνση κατά πλάκας, πάνω από 1 στις 2 διαγνώσεις για οπτική νευρίτιδα συνοδεύεται λίγο αργότερα από διάγνωση για σκλήρυνση κατά πλάκας, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph.

Οι ασθενείς που συμμετείχαν στη δοκιμή δεύτερης φάσης έλαβαν είτε το νέο φάρμακο είτε εικονικό φάρμακο (placebo) μία φορά ανά τέσσερις εβδομάδες σε έξι δόσεις συνολικά. Καθώς η οπτική νευρίτιδα συνήθως πλήττει μόνο το ένα μάτι, οι ερευνητές ήταν σε θέση να αξιολογήσουν την κατάσταση του οπτικού νεύρου συγκρίνοντάς το με το υγιές μάτι.

Στο 53% των συμμετεχόντων που έλαβαν το πειραματικό φάρμακο παρατηρήθηκε πλήρης ή σχεδόν πλήρης αποκατάσταση της διαδικασίας σηματοδότησης, ενώ η διαδικασία νευρικής σηματοδότησης μεταξύ αμφιβληστροειδούς και εγκεφάλου βελτιώθηκε κατά μέσο όρο κατά 41%.

Οι ερευνητές παρακολουθούν την πορεία των ασθενών ώστε να διαπιστωθεί εάν η όρασή τους θα αποκατασταθεί σε βάθος χρόνου.

Το anti-LINGO-1 επιδρά στην πρωτεΐνη LINGO-1, η οποία εμποδίζει τα νευρικά κύτταρα να αναπτυχθούν περαιτέρω αφού έχει σχηματιστεί πλήρως το νευρικό σύστημα. Μπλοκάροντας την πρωτεΐνη, το πειραματικό φάρμακο βοηθά να συνεχιστεί η ανάπτυξη των νεύρων και να αποκατασταθούν οι βλάβες.

Τα ευρήματα των ερευνητών παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον.