ΦΑΡΜΑΚO

CAFE SCIENTIFIQUE: Εκδήλωση για τα γενόσημα φάρμακα

Τη σχέση μεταξύ πρωτότυπων και γενόσημων φαρμάκων πραγματεύεται η επόμενη ομιλία του καινοτόμου θεσμού CAFE SCIENTIFIQUE, η οποία είναι προγραμαμτισμένη για την ερχόμενη Τρίτη 28 Απριλίου. Ειδικότερα, η εκδήλωση για τα γενόσημα φάρμακα, είναι ανοικτή για το κοινό και φέρει τον τίτλο: «Γενόσημα Φάρμακα: Tι είναι, πως αναπτύσσονται και γιατί πρέπει να τα προτιμούμε».

CAFE SCIENTIFIQUE: Εκδήλωση για τα γενόσημα φάρμακα

Ομιλήτρια της εκδήλωσης, είναι η κυρία Άρτεμης Καλέζη, Ερευνήτρια στο Τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης Καινοτόμων Προϊόντων Υγείας της εταιρείας Pharmathen.

Τα γενόσημα φάρμακα έχουν αποτελέσει αντικείμενο έντονης διαμάχης τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας μεταξύ της πολιτείας και άλλων εμπλεκόμενων φορέων (γιατρών, φαρμακοποιών και φαρμακοβιομηχανιών) οδηγώντας συχνά στην παραπληροφόρηση των πολιτών.

Σήμερα, η διείσδυση των γενοσήμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά συνεχίζει να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επίσης συνεχίζει να αμφισβητείται η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους. Στην ομιλία αυτή θα αναπτύξουμε την πορεία ενός πρωτότυπου φαρμάκου από το εργαστήριο στον ασθενή, την αντίστοιχη πορεία ενός γενοσήμου φαρμάκου, τις πιθανές διαφορές τους και πώς διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά τους. Θα ακολουθήσει μια ιστορική αναδρομή στα γεγονότα σταθμούς για την καθιέρωση των γενοσήμων φαρμάκων και θα αναφερθούμε στα πλεονεκτήματα της χρήσης τους.

Η Άρτεμις Καλέζη αποφοίτησε από το τμήμα Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο τμήμα Χημικής Μηχανικής του ΜΙΤ στις ΗΠΑ, με έμφαση στη Γονιδιακή Θεραπεία και τη Μηχανική των Ιστών. Σήμερα εργάζεται ως ερευνήτρια στην φαρμακευτική εταιρεία Pharmathen, στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι το CAFE SCIENTIFIQUE είναι ένας θεσμός που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό. Περιλαμβάνει μια σειρά επιστημονικών διαλέξεων ανοιχτών και προσιτών στο κοινό, που δίνει σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερωθούν δωρεάν για επιστημονικά θέματα και να γνωρίσουν τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά.

Οι ομιλίες διεξάγονται στο χώρο του Άστυ 68 (Κωσταντινουπόλεως 68, κοντά στη στάση μετρό Κεραμεικός, 210 3466896), μια φορά το μήνα, με ελεύθερη είσοδο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το CAFΕ SCIENTIFIQUE στην Ελλάδα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Δρ. Λίλα Κουμάντου στο mail cafesci.gr@gmail.com, να κάνετε "like" στη σελίδα μας στο facebook https://www.facebook.com/CafeSci.gr ή να επισκεφθείτε το site http://tinyurl.com/cafesci-gr, όπου μπορείτε να δείτε και μαγνητοσκοπημένες προηγούμενες ομιλίες. Πρόσφατες ομιλίες που έχουν βιντεοσκοπηθεί από το Bodossaki Lectures on Demand είναι διαθέσιμες στο σύνδεσμο: http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewevent.aspx?EventID=369

Ακολουθεί το πρόγραμμα του CAFE SCIENTIFIQUE για τους επόμενους μήνες.

Γ' κύκλος ομιλιών του CAFE SCIENTIFIQUE 2014-15:

Τρίτη 19 Μαΐου
«Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε: o Πιραντέλλο συναντά τις νευροεπιστήμες»
Ειρήνη Σκαλιόρα, Ερευνήτρια Γ', Εργαστήριο Νευροφυσιολογίας, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών

Τρίτη 16 Ιουνίου
«Από τη βιόσφαιρα στη λιθόσφαιρα: το ταξίδι ενός απολιθώματος στο χρόνο»
Ελίζαμπεθ Σταθοπούλου, Δρ. Γεωλογίας, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π), Τομέας Ιστορικής Γεωλογίας & Παλαιοντολογίας, Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Final 28Apr2015