ΦΑΡΜΑΚO

Φαρμακοποιοί: Ανοικτή επιστολή για το ωράριο - Προς ένα νέο ισχυρότερο φαρμακείο

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τις ρυθμίσεις του ωραρίου των φαρμακείων. Εμπλέκονται δικαιώματα και υποχρεώσεις όπως της εργασίας των φαρμακοποιών, της δυνατότητας των πολιτών να εξυπηρετούνται στις ώρες που έχουν ανάγκη, των επενδύσεων που έγιναν βασιζόμενες στις νομοθετικές αλλαγές για την κατάργηση των ρυθμίσεων στο φαρμακευτικό επάγγελμα.

Φαρμακοποιοί: Ανοικτή επιστολή για το ωράριο - Προς ένα νέο ισχυρότερο φαρμακείο

Αυτό που αφορά όμως τους πολίτες είναι το αποτέλεσμα στην καθημερινότητά τους, αναφέρεται σε ανοικτή επιστολή των Φαρμακοποιών, σημειώνοντας: «Και το ωράριο των φαρμακείων όπως και κάθε άλλη επιχειρηματική παράμετρος έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Και συνεχίζει η επιστολή των φαρμακοποιών:

«Η απελευθέρωσή του διαμορφώνει ένα περιβάλλον στο οποίο γίνεται ελκυστικότερη η δραστηριότητα σε εμπορικές, πολυσύχναστες και πυκνοκατοικημένες περιοχές με τις συγκεντρώσεις και ροές κόσμου που μπορούν να στηρίξουν τα αυξημένα λειτουργικά κόστη της δραστηριότητας με αυξημένο ωράριο.

Και παράλληλα καθιστά ζημιογόνο την παρουσία σε περιοχές υποβαθμισμένες, χωρίς δρόμους και εστίες εμπορικού ενδιαφέροντος, χωρίς την ύπαρξη άλλων δομών υγείας ή απλά σε γειτονιές που δεν έχουν την πυκνότητα πληθυσμού και εισοδηματικής δύναμης τέτοιων που να μπορούν να στηρίξουν φαρμακεία με αυτά τα λειτουργικά κόστη που συνεπάγεται το αυξημένο ωράριο λειτουργίας.

Αν λοιπόν θέλουμε να πάμε σε ένα καθεστώς όπου το φαρμακείο θα δουλεύει περισσότερες ώρες και οι επενδύσεις των φαρμακοποιών για αυτό το σκοπό θα μπορούν να ευδοκιμούν, μπορούμε φυσικά να το κάνουμε. Το μόνο που θα χρειαστεί για τους φαρμακοποιούς θα είναι μια μικρή περίοδος προσαρμογής στα νέα δεδομένα, η εγκατάλειψη των παλαιών τους σημείων και η μετακίνηση σε νέα και συγχώνευση των φαρμακείων τους για αυτό το σκοπό.

Η λειτουργία του νέου (ισχυρότερου ίσως) φαρμακείου θα μπορεί να είναι εφικτή σε συγκεκριμένες περιοχές που θα πληρούν τα κριτήρια κόστους, ροών και εγκατάστασης και η καλύτερη εξυπηρέτηση και οι περισσότερες ώρες θα αφορούν τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών.

Για όλους τους υπόλοιπους θα υπάρχει το «εμπόδιο» της μετάβασης σε κάποιο κοντινό ή μακρινό εμπορικό δρόμο με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, η απώλεια για την γειτονιά τους της τελευταίας πιθανόν διαθέσιμης δομής πρωτοβάθμιας περίθαλψης που είχε παραμείνει και η κατάργηση της δυνατότητας αυτοεξυπηρέτησης των συγγενικών τους ηλικιωμένων προσώπων καθώς η πεζή πρόσβαση δεν θα είναι πλέον εφικτή και θα πρέπει να μεριμνήσουν να φροντίσουν για να προμηθευτούν τα φάρμακα και τα συναφή είδη των δικών τους.

Τα παραπάνω δεν είναι υποθέσεις αλλά έχουν παρατηρηθεί σε χώρες του εξωτερικού που υπήρξαν πειράματα απελευθέρωσης (Νορβηγία, Σουηδία) και καταγράφηκαν σε εκθέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το ίδιο θα ισχύσει και για τις εφημερίες και πολύ περισσότερο για τις διανυκτερεύσεις καθώς η κατάργηση των ρυθμίσεων ωραρίου φέρνει μαζί της την κατάργηση των υποχρεώσεων εφημεριών και διανυκτερεύσεων των φαρμακείων και την αναγκαιότητα κάλυψης από όποιον θέλει και μπορεί.

Αναμφίβολα σε κεντρικά σημεία όπως το Σύνταγμα, την Γλυφάδα, το κέντρο του Πειραιά και την Κηφισιά θα υπάρξουν και 24ωρα φαρμακεία.

Για όλους τους υπόλοιπους τι θα γίνει;

Διαβάστε ακόμη:

4,5 χιλιάδες θέσεις εργασίας χαμένες λόγω διευρυμένου ωραρίου

ΠΦΣ: Προετοιμάζεται για πιθανή έλλειψη ρευστότητας στον ΕΟΠΥΥ