ΦΑΡΜΑΚO

ΠΕΦ: Ανάγκη για διαρθρωτικά μέτρα και όχι άλλες μειώσεις τιμών

Στην ανάγκη εφαρμογής διαρθρωτικών μέτρων προκειμένου να υπάρξει εξορθολογισμός καθώς η φαρμακοβιομηχανία και η αγορά φαρμάκου γενικότερα, δεν αντέχει περαιτέρω παρέμβαση στις τιμές, αναφέρθηκαν εκπρόσωποι της ΠΕΦ την Δευτέρα, σε ενημερωτική ημερίδα αναφορικά με θέματα υγείας και φαρμακευτικής πολιτικής.

ΠΕΦ: Ανάγκη για διαρθρωτικά μέτρα και όχι άλλες μειώσεις τιμών

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η Ελλάδα σήμερα ταλανίζεται έτσι και αλλιώς από την χαμηλότερη φαρμακευτική δαπάνη χαμηλότερη κατά 30% και από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ενώ η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη των 2 δις ευρώ δεν επαρκεί, τονίστηκε με έμφαση.

Οι δαπάνες υγείας, σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή της ΠΕΦ κ. Μάρκο Ολανδέζο, αντιστοιχούν στο 5% του ΑΕΠ , χαμηλότερες ακόμη και από τον μέσο όρο των Ανατολικών χωρών. Επιπλέον στο δραματικό αυτό τοπίο, σύμφωνα με τον ομιλητή, από το 2009 μέχρι σήμερα, οι επιχειρήσεις κλήθηκαν να πληρώσουν περί το 1,5 δις ευρώ σε rebate και clawback.

Επομένως, σύμφωνα με τον κ. Ολανδέζο, μία περαιτέρω εξοικονόμηση θα μπορούσε να γίνει μόνο μέσα από μία σειρά διαρθρωτικών μέτρων. Όπως :

- Να αντληθούν πόροι από τους λεγόμενους φόρους της αμαρτίας (αύξηση φορολογίας που ενδεχομένως έχουν επιβλαβή συνέπεια στην δημόσια υγεία). Σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΔΥ, ο ΕΟΠΥΥ θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδά του κατά 200- 500 εκατ. ευρώ εάν προχωρούσε σε αύξηση κατά 10-25 ποσοστιαίων μονάδων στα εν λόγω προιόντα.

- Επίσης, άλλο διαρθρωτικό μέτρο, θα ήταν η αφαίρεση του ποσού των εμβολίων από τα 2 δις ευρώ της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Ολανδέζος αναφέρθηκε στην κοινή υπουργική απόφαση για τους ανασφάλιστους, τονίζοντας ότι αναμένουμε να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την δημόσια διαβούλευση – η οποία λήγει σήμερα 11 Μαίου- για να δούμε ποιο θα είναι το πραγματικό κόστος για τους ανασφάλιστους, προσθέτοντας, πως δεν μπορεί να ενταχθεί η δαπάνη των ανασφάλιστων στα 2 δις ευρώ της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης.

Ο κ. Ολανδέζος επανέλαβε, ότι το πρόβλημα της δαπάνης δεν είναι θέμα τιμών, αλλά τα 60 εκατ. συνταγές τον χρόνο, αριθμός υπερβολικά μεγάλος, ο οποίος ακόμη και με την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση δεν μπορεί να ελεγχθεί. Παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, ότι κάθε περαιτέρω προσπάθεια για μείωση των τιμών, θα επιφέρει απόσυρση παλαιών και δοκιμασμένων φαρμάκων από την αγορά.

Αναφορικά με την διείσδυση των γενοσήμων ο κ. Ολανδέζος υπογράμμισε ότι αυτή συντελείται αργά και με λάθος τρόπο αγγίζοντας σήμερα το 18% με 20%. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι η Ελλάδα και η Πορτογαλία, αποτελούν χώρες χαμηλού εισοδήματος με υψηλή ωστόσο κατανάλωση σε καινοτόμα φάρμακα. Η καινοτομία δεν είναι δεδομένη, τόνισε ο επιστημονικός διευθυντής της ΠΕΦ, σημειώνοντας πως ό,τι κυκλοφορεί, δεν σημαίνει ότι είναι καινοτόμο.

Όσον αφορά τους κλειστούς προϋπολογισμούς, επεσήμανε ότι αυτοί θα πρέπει να συνοδεύονται από μία συνολική πολιτική διαχείριση των χρονίων παθήσεων.

Επομένως, ο έλεγχος και ο εξορθολογισμός της κατανάλωσης, η πολιτική κινήτρων το ξεκαθάρισμα τι αποζημιώνουμε αποτελούν βασικές παραμέτρους για να ξεφύγουμε από την μονομέρεια και την εμμονή των τιμών, σύμφωνα με την ΠΕΦ.

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΠΕΦ κ. Βασίλης Πενταφράγκας, στην τοποθέτησή του, υπογράμμισε ότι επ΄ουδενί η ΠΕΦ δεν είναι απέναντι σε θέματα καινοτομίας, καθώς στηρίζει τόσο την καινοτομία, όσο και την προστιθέμενη αξία. Στο αναπτυξιακό πλάνο των εταιρειών, πρόσθεσε ακόμη, ότι οι φαρμακοβιομηχανίες, επενδύουν πολλά χρήματα στην οριακή καινοτομία. Η ΠΕΦ, κατέληξε ο κ. Πενταφράγκας, θα φωνάζει πάντα, ο ασθενής να έχει το φάρμακο που θέλει, αλλά ταυτόχρονα να υπάρχει και ένας εξορθολογισμός. Η Ελλάδα όμως δυστυχώς, επιλέγει πάντα την εύκολη λύση, που είναι η στοχοποίηση των τιμών, σημείωσε.

Από την πλευρά του το μέλος της ΠΕΦ και εκπρόσωπος της Specifar κ. Πέτρος Βούρτσης, αναφέρθηκε στους αστικούς μύθους που καλλιεργούνται στην χώρα μας, όπως ότι το φθηνό φάρμακο δεν είναι απαραίτητα καλό προσθέτοντας ότι το ελληνικό φάρμακο, είναι ασφαλές, ποιοτικό και προσφέρεται σε χαμηλές τιμές. Επομένως, κατέληξε, δεν χρειαζόταν η χρεωκοπία της χώρας, για να στραφούμε στην επιλογή των ελληνικών ποιοτικών φαρμάκων, προκειμένου να αυξήσουμε την διείσδυση των γενοσήμων στην αγορά.

Διαβάστε ακόμη:

Ελληνική φαρμακοβιομηχανία: 1 από τους 5 πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας - Όταν και ο ΣΕΒ την υμνεί

Τρύφων: Διαθρωτικά μέτρα, κίνητρα σε γιατρούς & φαρμακοποιούς και ανάπτυξη

Θεοδ. Κωλέτης: Ήρθε η ώρα για μια βιώσιμη & ουσιαστική λύση για τη φαρμακοβιομηχανία

H Pharmathen στις 50 μεγαλύτερες ερευνητικές εταιρείες της Ευρώπης

Βασ. Κάτσος στο Pharma & Health Conferences: εθνικός πρωταθλητής η φαρμακοβιομηχανία- όχι στην ποινικοποίηση της αγοράς

Pharmathen: στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας & της έρευνας με την τεχνολογία LAI

Βραβεία «Salus Index 2014»: Η ΒΙΑΝΕΞ στην 4η καλύτερη θέση της φαρμακοβιομηχανίας

Η δραματική έλλειψη ρευστότητας, η αγωνία των παρόχων, η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και οι πιθανές λύσεις...