ΦΑΡΜΑΚO

ΠΕΦ: Η επόμενη ημέρα της φαρμακοβιομηχανίας φέρει την σφραγίδα της «οριακής καινοτομίας»

Η επόμενη ημέρα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας είναι συνυφασμένη με την καινοτομία, η οποία θα προσδώσει υπεραξία και προστιθέμενη αξία στις εγχώριες βιομηχανίες αλλά και στην οικονομία και θα δημιουργήσει τις ικανές εκείνες συνθήκες για να μιλάμε για μια πραγματική επανάσταση στον κλάδο.

ΠΕΦ: Η επόμενη ημέρα της φαρμακοβιομηχανίας φέρει την σφραγίδα της «οριακής καινοτομίας»

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Οι αναφορές των εκπροσώπων της ΠΕΦ τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής ημερίδας για την υγεία και την φαρμακευτική πολιτική, σε θέματα καινοτομίας καταδεικνύουν τη διάθεση αλλά και την ετοιμότητα των επιχειρήσεων να αδράξουν την ευκαιρία η οποία αναφύεται και να μπορέσουν να βγουν από το θλιβερό κουκούλι της δύσκολης αυτής εποχής.

Μάλιστα, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΠΕΦ, κ. Βασίλης Πενταφράγκας, στην τοποθέτησή του ήταν πέρα για πέρα ξεκάθαρος, υπογραμμίζοντας ότι «επ' ουδενί η ΠΕΦ δεν είναι απέναντι σε θέματα καινοτομίας, καθώς την στηρίζει, αφού δημιουργεί προστιθέμενη αξία». Στο αναπτυξιακό πλάνο των εταιρειών δε, όπως είπε, οι φαρμακοβιομηχανίες επενδύουν πολλά χρήματα στην οριακή καινοτομία.

Ο δρόμος που καλούμαστε πλέον να περπατήσουμε τώρα, αναφέρει στο onMed ο επιστημονικός διευθυντής της ΠΕΦ κ. Μάρκος Ολανδέζος, είναι η καινοτομία, προκειμένου να πάμε στην επόμενη ημέρα. Καινοτομία αυξητική ή οριακή, η λεγόμενη incremental innovation ή πραγματική καινοτομία (breakthrough innovation). Η αυξητική ή οριακή καινοτομία, συνεχίζει, είναι όταν οι βιομηχανίες, πάνω σε υφιστάμενες δραστικές και μόρια, θα μπορέσουν να αλλάξουν κάποιες παραμέτρους, να βελτιώσουν ή να τροποποιήσουν τα μόρια και τις δραστικές αυτές. Με αυτόν τον τρόπο, έχουμε ένα καινούριο σκεύασμα, μια πιο εξελιγμένη θεραπεία, από την οποία στόχος είναι να κερδίσουν όλοι, ο ασθενής, η οικονομία και η βιομηχανία.

Και υπάρχει και η πραγματική καινοτομία ή αλλιώς breakthrough innovation, σύμφωνα με τον κ. Ολανδέζο, όπου είναι γεγονός ότι οι ελληνικές βιομηχανίες δεν μπορούν να συναγωνιστούν τις πολυεθνικές, αλλά θα μπορούσαν όμως να συμπράξουν μαζί τους.

Για τη λεγόμενη κρυμμένη καινοτομία μικρής κλίμακας είχε μιλήσει ο κ. Ολανδέζος πρόσφατα, στο Φαρμακευτικό Συνέδριο Hellas Pharm το Μάρτιο, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα μοντέλο το οποίο θα πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις προκειμένου να βγουν από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και να περάσουν στην επόμενη ημέρα της ανάπτυξης.

Οι ελληνικές βιομηχανίες μπορούν πράγματι να δώσουν σπουδαία δείγματα γραφής στο κομμάτι της αυξητικής καινοτομίας, καθώς διαθέτουν μεγάλη τεχνογνωσία, εμπειρία και γνώσεις στο θέμα του φαρμάκου, ενώ επιπλέον οι επενδύσεις που έχουν υλοποιήσει τα τελευταία χρόνια -επενδύσεις τόσο σε υλικό όσο και σε άυλο επίπεδο (όπως εξαιρετικοί επιστήμονες)- μπορούν να υποστηρίξουν το ενδιαφέρον αυτό εγχείρημα που θα ανοίξει σίγουρα νέους ορίζοντες στις ίδιες τις επιχειρήσεις αλλά και στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα.

Βεβαίως, υπάρχει πάντα ο φόβος, συνεχίζει ο κ. Ολανδέζος, το νέο εξελιγμένο φάρμακο που θα δημιουργήσει μια βιομηχανία, να μην έχει το μέλλον που ενδεχομένως του αξίζει. «Υπάρχει πάντα το ρίσκο, μια εταιρεία να πραγματοποιήσει μια σημαντική επένδυση, να ρίξει λεφτά για μια νέα εξελιγμένη καινοτόμα θεραπεία και η θεραπεία αυτή στο τέλος της ημέρας να μην αποζημιωθεί ποτέ από τον ΕΟΠΥΥ».

Ένα ακόμη καινούργιο κεφάλαιο που έχει ξεκινήσει για πολλές φαρμακοβιομηχανίες είναι τα λεγόμενα υβριδικά φάρμακα. Τα υβριδικά σκευάσματα είναι παλιά μόρια, των οποίων η πατέντα έχει λήξει και με μια νέα τεχνογνωσία δημιουργείται ένα καινούργιο και εξελιγμένο σκεύασμα.

Για το λόγο αυτό επιμένουμε, υπογραμμίζει ο επιστημονικός διευθυντής της ΠΕΦ, πως το κράτος θα πρέπει να πριμοδοτήσει την καινοτομία και να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις. Είναι κάτι που αξίζει να το δει με ιδιαίτερη προσοχή η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και να συνδέσει το όνομά της με ένα έργο πνοής, τονώνοντας την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, κυρίως όμως την οικονομία που προσπαθεί -μετά από έξι χρόνια βαθειάς μνημονιακής ύφεσης- να βγει στην απέναντι όχθη της ανάπτυξης, τονίζει με έμφαση ο κ. Ολανδέζος.

ολλανδεζος

Διαβάστε ακόμη:

ΠΕΦ: Ανάγκη για διαρθρωτικά μέτρα και όχι άλλες μειώσεις τιμών

Ελληνική φαρμακοβιομηχανία: 1 από τους 5 πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας - Όταν και ο ΣΕΒ την υμνεί

Τρύφων: Διαθρωτικά μέτρα, κίνητρα σε γιατρούς & φαρμακοποιούς και ανάπτυξη

Θεοδ. Κωλέτης: Ήρθε η ώρα για μια βιώσιμη & ουσιαστική λύση για τη φαρμακοβιομηχανία

Βασ. Κάτσος στο Pharma & Health Conferences: εθνικός πρωταθλητής η φαρμακοβιομηχανία- όχι στην ποινικοποίηση της αγοράς

Pharmathen: στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας & της έρευνας με την τεχνολογία LAI

Βραβεία «Salus Index 2014»: Η ΒΙΑΝΕΞ στην 4η καλύτερη θέση της φαρμακοβιομηχανίας

Η δραματική έλλειψη ρευστότητας, η αγωνία των παρόχων, η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και οι πιθανές λύσεις...

ΠΕΦ: Η ανάπτυξη του κλάδου φέρει το όνομα "κρυμμένη καινοτομία μικρής κλίμακας"