ΦΑΡΜΑΚO

Αν. Ξανθός: Να αναγνωριστεί ο ρόλος του φαρμακοποιού στην ΠΦΥ

Βασικό και καίριο σκαλοπάτι της ΠΦΥ αποτελεί ο φαρμακοποιός, ρόλο που όπως φαίνεται επιθυμεί να αναγνωρίσει και η κυβέρνηση. Το είπε ξεκάθαρα άλλωστε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στο 12ο Παγκρήτιο Φαρμακευτικό Συνέδριο στο Ρέθυμνο, ζητώντας μάλιστα «να αναγνωριστεί ο ρόλος του φαρμακοποιού στο δίκτυο υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Αν. Ξανθός: Να αναγνωριστεί ο ρόλος του φαρμακοποιού στην ΠΦΥ

Όπως μετέδωσε το pharmacorner.gr, o κ. Ξανθός τόνισε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιστρέψουμε σε ένα παρελθόν στο χώρο της Υγείας όπου κυριαρχούσαν οι πελατειακές σχέσεις και η στενή εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων με εκμετάλλευση της δημόσιας υγείας.

Παραδέχτηκε ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα σήμερα δεν επιτρέπουν άμεση επίλυση όλων των προβλημάτων, ωστόσο δήλωσε ότι σημασία έχει η κατεύθυνση και ο τρόπος για να αντιμετωπιστούν.

Σε σχέση με τα φαρμακεία, ξεκαθάρισε ότι το Υπουργείο Υγείας θα άρει όλες τις αδικίες σε βάρος τους εξαιτίας των μνημονιακών νόμων με γνώμονα τις ανάγκες των πολιτών. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα αντιμετωπιστούν άμεσα το θέμα του ωραρίου, των αδειών φαρμακείου και των ΦΥΚ.

Τόνισε ότι σε μια εποχή που πολλές έννοιες χάνουν την αξία τους, η ύπαρξη υγειών συνεταιρισμών των φαρμακοποιών, όχι μόνο συμβάλλει στην υποστήριξη του φαρμακείου της γειτονιάς, αλλά αποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλοι δρόμοι για την ανάπτυξη.

Για το θέμα της κάλυψης των αναγκών των ανασφάλιστων πολιτών, είπε ότι τελικός στόχος είναι να πάψουν να είναι ανασφάλιστοι, αλλά με ΚΥΑ θα αντιμετωπιστούν άμεσα τα επείγοντα θέματα περίθαλψής τους.

Τέλος, σε ερώτηση για το αν μπορούν να εμπιστευτούν οι φαρμακοποιοί τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης, ο κ. Ξανθός είπε ότι ζούμε σε μια μικρή χώρα, όπου όλοι γνωριζόμαστε και είναι γνωστά η στάση ζωής και οι αγώνες καθενός.

Για το θέμα του ωραρίου των φαρμακοποιών όμως μίλησε και ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής το Σάββατο στο Mega, επισημαίνοντας πως το διευρυμένο ωράριο έχει δημιουργήσει ένα χάος στην αγορά. «Πρέπει να στηρίξουμε τα μικρά φαρμακεία είπε, τα φαρμακεία της γειτονιάς», επανέλαβε, κάτι που ζητούν διακαώς και οι φαρμακοποιοί.

«Ελλάδα δεν είναι μόνο το κέντρο της Αθήνας. Ελλάδα είναι και το ορεινό μέρος και το ακριτικό κ.λπ. Η Ελλάδα είναι μια κοινωνία μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δεν θέλουμε να τις σκοτώσουμε, ούτε εγώ ούτε η κυβέρνηση», σημείωσε με νόημα ο υπουργός Υγείας.

Διαβάστε ακόμη:

Ράπισμα στο διευρυμένο ωράριο από τις μητέρες φαρμακοποιούς - Πάνω από 5.500