ΦΑΡΜΑΚO

ΠΦΣ: Άμεση συνάντηση με Σταθάκη για την μη εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ

Συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού ζητά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, προκειμένου να συνεισφέρει τεκμηριωμένα, όπως αναφέρει, στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει η μη εφαρμογή της επονομαζόμενης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

ΠΦΣ: Άμεση συνάντηση με Σταθάκη για την μη εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ

Ειδικότερα ο ΠΦΣ σε επιστολή που απέστειλε προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη, τον Γενικό Γραμματέα Υπουργείου κ. Μάνο Μανουσάκη και τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου κ. Αντώνη Παπαδεράκη, τονίζεται, ότι «στις χώρες που εφαρμόσθηκε η απελευθέρωση, την οποία πρεσβεύει η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, οι τιμές δεν μειώθηκαν».

Αναλυτικά, στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

«Με αφορμή δημοσιογραφικές πληροφορίες για την εφαρμογή «της πρώτης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ» επιτρέψτε μας να υπενθυμίσουμε τις μετεκλογικές δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, οποίος μίλησε για «υφαρπαγή» της υπογραφής του ΟΟΣΑ, από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Η επαναφορά οποιασδήποτε συζήτησης για τα μέτρα του ΟΟΣΑ και των μνημονιακών «μεταρρυθμίσεων» που επικαλούνταν στο όνομα του δήθεν ανταγωνισμού, θα αποτελέσει κυβερνητική διγλωσσία.
Όποια από τα μέτρα του ΟΟΣΑ που αναφέρονταν στο περίφημο toolkit, εφαρμόσθηκαν, αποδείχθηκε ότι δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα, παρά μόνο δημιούργησαν μονοπώλια συγκεκριμένων ομάδων.

Η αναφορά και μόνο της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ αποτελεί πολιτικό πισωγύρισμα σε μνημονιακές επιλογές που κατέστρεψαν την Οικονομία και την Υγεία.

Για παράδειγμα, η περίεργη εμμονή που επέδειξε ο κ. Χατζηδάκης για την δήθεν απελευθέρωση των καναλιών διανομής στο θέμα των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) στερείται σοβαρότητας, καθώς στην ίδια έκθεση αποδεικνύεται ότι στις χώρες που εφαρμόσθηκε η απελευθέρωση, οι τιμές δεν μειώθηκαν».