ΦΑΡΜΑΚO

ΠΕΦ: Ναι μεν, αλλά... για τη νέα φαρμακευτική πολιτική

Προς την κατεύθυνση του εξορθολογισμού της Πολιτικής Φαρμάκου και της εξυγίανσης της φαρμακευτικής αγοράς κινούνται οι εξαγγελίες του Υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, όπως σχολιάζει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας.

ΠΕΦ: Ναι μεν, αλλά... για τη νέα φαρμακευτική πολιτική

Σύμφωνα με το κορυφαίο θεσμικό όργανο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, ο προϋπολογισμός της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το 2015 είναι μη ρεαλιστικός, δεδομένου ότι η φαρμακευτική αγορά καλείται για δεύτερη συνεχή χρονιά να προσαρμοστεί σε επίπεδα δαπάνης προ του 2002, ενώ ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η δημόσια κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη για το 2014 στη χώρα μας ήταν 30% χαμηλότερη από τον αντίστοιχο μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης.

Ναι σε μία σταθερή φαρμακευτική πολιτική

Η ΠΕΦ θεωρεί θετικό στοιχείο την πρόθεση της Πολιτείας να προχωρήσει στο σχεδιασμό μιας σταθερής συνολικής φαρμακευτικής πολιτικής, κάτι που ισχύει σε όλα τα κράτη και το οποίο σταθερά ζητά η ΠΕΦ την τελευταία δεκαετία. Επίσης αναγνωρίζεται (για πρώτη φορά) το γεγονός ότι η χρήση των τιμών για την παραγωγή εξοικονομήσεων αποτελεί εργαλείο πολιτικής με περιορισμένη εμβέλεια.

Το δυσβάστακτο rebate

Ως προς τις εξαγγελίες αναφορικά με την απλοποίηση του συστήματος επιστροφών και τον υπολογισμό του rebate κλιμακωτά με βάση τον όγκο των πωλήσεων προκειμένου να εξοικονομηθούν επιπλέον 150 εκατ. € για το 2015, η ΠΕΦ σημειώνει ότι παρ' όλο που ο καταμερισμός των επιστροφών με βάση τον όγκο αποτελεί δίκαιη προσέγγιση, το επιπλέον ποσό των 150 εκατ. € είναι μη ρεαλιστικό και δυσβάστακτο. Το σύστημα της αναλογικότητας πρέπει να ισχύσει αλλά το συνολικό ποσό rebate και clawback δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% της δαπάνης.

Το υπόλοιπο ποσό, όπως συστήνει η ΠΕΦ, μπορεί να προέλθει από διαρθρωτικά μέτρα όπως ο έλεγχος της συνταγογράφησης, ο εξορθολογισμός της χρήσης των νέων ακριβών θεραπειών, η επέκταση της χρήσης των πρωτοκόλλων συνταγογράφησης και το πλαφόν συνταγογράφησης. Να σημειώσουμε ότι τη λογική των διαρθρωτικών μέτρων στηρίζει αναφανδόν και ο ΣΦΕΕ, ενώ ο υπουργός Υγείας σημείωσε στην συνέντευξή του χθες, πως τα διαρθρωτικά αυτά μέτρα θα επιφέρουν επιπλέον εξοικονόμηση εν ευθέτω χρόνω.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνουν γνωστές οι τεχνικές λεπτομέρειες της συγκεκριμένης παρέμβασης, εκτιμά η ΠΕΦ, ώστε να κριθεί με ποιον ακριβώς τρόπο και από ποιους θα προκύψει το επιπλέον ποσό που προανήγγειλε το υπουργείο.

Ανακούφιση από τη μείωση της συμμετοχής των ασθενών

Η ΠΕΦ χαιρετίζει την πρόθεση της κυβέρνησης για τη μείωση των συμμετοχών των ασθενών και την εισαγωγή οικονομικών κριτηρίων με στόχο την ανακούφιση των ασθενών οικονομικά πολιτών, τονίζοντας ότι θα είναι αρωγός σε κάθε ανάλογη προσπάθεια μέσω της διάθεσης ελληνικών φαρμάκων είτε σε χαμηλές τιμές είτε ακόμη και δωρεάν προκειμένου ο Έλληνας ασθενής να εξακολουθήσει να διαθέτει οικονομικές αξιόπιστες και ποιοτικές επιλογές σε κάθε θεραπευτική κατηγορία.

Φαρμακευτική πολιτική με στόχο τον ασθενή και την ανάπτυξη

Η ΠΕΦ βρίσκεται στη διάθεση της Πολιτείας προκειμένου να σχεδιαστεί μια συνολική φαρμακευτική πολιτική προς όφελος των ασθενών, της Δημόσιας Ασφάλισης και της Ανάπτυξης.

Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία διαθέτει σήμερα τη δυναμική προκειμένου να καταστεί θεμελιακός πυλώνας ανάπτυξης της Ελλάδας με ορίζοντα το 2020, στοχεύοντας στην ενίσχυση της εξαγωγικής της δραστηριότητας κατά 50%, στην αύξηση του ανθρώπινου της δυναμικού κατά 30% και στον διπλασιασμό των επενδύσεών της σε Έρευνα και Ανάπτυξη. Η πραγματοποίηση των στόχων αυτών απαιτεί τον σχεδιασμό μιας σταθερής συνολικής εθνικής Πολιτικής Φαρμάκου που θα παρέχει τα κατάλληλα κίνητρα για την αύξηση της χρήσης των ποιοτικών και προσιτών φαρμάκων που παράγονται στη χώρα μας.

Διαβάστε ακόμη:

Ουσιαστική πολιτική για το φάρμακο που στοχεύει στην «καρδιά» της κοινωνίας

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ηγείται της εθνικής προσπάθειας για ανάπτυξη

Κουρουμπλής: 'Ερχεται το rebate όγκου στα φάρμακα με εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ

Δεύτερα σε εξαγωγές τα ελληνικά φάρμακα μετά τα τρόφιμα και τον καπνό, σύμφωνα με τον ΠΣΕ

Ελληνική φαρμακοβιομηχανία: 1 από τους 5 πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας - Όταν και ο ΣΕΒ την υμνεί

Συνάντηση Κουρουμπλή με ΠΕΦ - ΣΦΕΕ: Ανάγκη για μακροπρόθεσμη φαρμακευτική πολιτική & όχι αποσπασματικά μέτρα

ΠΕΦ: Μονόδρομος η εξωστρέφεια και η καινοτομία, γιατί όχι και το Horizon 2020;

Το Horizon 2020 μπορεί να στηρίξει την «κρυμμένη» καινοτομία της υγείας & του φαρμάκου