ΦΑΡΜΑΚO

Λεύκη: Θεαματικά αποτελέσματα χάρη σε φάρμακο για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται παραδοσιακά στο πλαίσιο της θεραπείας για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα αποδείχθηκε αποτελεσματικό ενάντια στη λεύκη.

Λεύκη: Θεαματικά αποτελέσματα χάρη σε φάρμακο για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Τόσο η ρευματοειδής αρθρίτιδα όσο και η λεύκη κατατάσσονται στα αυτοάνοσα νοσήματα.

Η λεύκη έχει σαν αποτέλεσμα τον τοπικό αποχρωματισμό του δέρματος. Η 53χρονη ασθενής στην οποία δοκιμάστηκε η θεραπεία είχε στο δέρμα της λευκές κηλίδες στην περιοχή του προσώπου, στα χέρια και στο σώμα.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Dermatology, η φυσιολογική απόχρωση του δέρματος επανήλθε στα χέρια της 53χρονης χάρη στη χρήση του tofacitinib citrate.

Μετά από δύο μόλις μήνες, το χρώμα επανήλθε μερικώς στο πρόσωπο και τα χέρια της ασθενούς, ενώ μετά από πέντε μήνες θεραπείας με το φάρμακο τα λευκά σημάδια στο πρόσωπό της είχαν σχεδόν εξαφανιστεί. Μερικές λευκές κηλίδες παρέμειναν σε ορισμένα σημεία του σώματός της.

Vitiligo

Τα αποτελέσματα της δοκιμής είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά και μάλιστα η ασθενής δεν αντιμετώπισε δυσάρεστες παρενέργειες όσο λάμβανε τη θεραπεία. Περαιτέρω δοκιμές σε ασθενείς με λεύκη θα πρέπει να πραγματοποιηθούν προκειμένου να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα της θεραπείας.