ΦΑΡΜΑΚO

Η ΠΕΦ δηλώνει «Εθνική Ελλάδος» στηρίζοντας την Δημόσια Υγεία την ώρα της κρίσης

Στο πλευρό της ελληνικής κοινωνίας τις κρίσιμες αυτές ώρες τάσσονται οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ, υπερτονίζοντας ότι υπάρχει επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά και πως στόχος είναι να διασφαλιστεί απόλυτα η δημόσια υγεία.

Η ΠΕΦ δηλώνει «Εθνική Ελλάδος» στηρίζοντας την Δημόσια Υγεία την ώρα της κρίσης

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας μάλιστα δηλώνουν χωρίς περιστροφές, τούτη την κρίσιμη οικονομικά ώρα, ότι είναι «Εθνική Ελλάδος» και πως μπορούν να προμηθεύσουν με επάρκεια την ελληνική αγορά. Ειδικότερα, όπως τονίζουν υψηλόβαθμα στελέχη της, μπορούν να εξασφαλίσουν με επάρκεια το 70% της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και το 50% των νοσοκομείων της χώρας, με ελληνικά και ασφαλή φάρμακα.

Εν τω μεταξύ, χθες, πρώτη ημέρα που ξεκίνησε η εφαρμογή του capital control στην Ελλάδα, η ΠΕΦ κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει ό,τι είναι δυνατό, στο πλαίσιο των υφιστάμενων περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίου, για να διευκολύνει τις επιχειρήσεις παραγωγής φαρμάκου στην προμήθεια των απαραίτητων πρώτων υλών και στην πραγματοποίηση των ζωτικών οικονομικών συναλλαγών τους. Σύμφωνα με την ΠΕΦ, «στις κρίσιμες συνθήκες που αντιμετωπίζει σήμερα ο τόπος, οι ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις φαρμάκου, με πλήρη συναίσθηση της κοινωνικής ευθύνης τους, θα σταθούν δίπλα στον Έλληνα ασθενή, προσφέροντάς του απρόσκοπτα την απαραίτητη φαρμακευτική θεραπεία του. Είμαστε βέβαιοι πως την ίδια ευαισθησία, ευθύνη και ετοιμότητα επιδεικνύει και το σύνολο των επιχειρήσεων φαρμάκου που δραστηριοποιείται στη χώρα μας».

Από την πλευρά τους και υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΦΕΕ καθώς και ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Πασχάλης Αποστολίδης τονίζουν ότι και στις 26 Ιουνίου και στις 30 Ιουνίου, οι ασθενείς είναι οι ίδιοι, προσθέτοντας πως «η συνταγογράφηση θα πρέπει να γίνεται κανονικά χωρίς πανικό και πως το θέμα της υγείας θα πρέπει να μείνει έξω από τον πολιτικό πυρετό».

Οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ και του ΣΦΕΕ αναμένεται να έχουν συνάντηση σήμερα στον ΕΟΦ γα το θέμα της επάρκειας των φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

Αλλά και το υπουργείο Υγείας λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε οι πολίτες σε κάθε σημείο της χώρας να έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα φάρμακα. Συγκεκριμένα, μετά από συνεχείς συσκέψεις και επαφές με όλους τους θεσμούς που εμπλέκονται στο χώρο του φαρμάκου, ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, τους ζήτησε να συνεχίσουν να διαθέτουν τα φάρμακα με τον ίδιο ρυθμό που έκαναν και πριν τις τελευταίες εξελίξεις.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένες πολυεθνικές, έχουν δώσει εντολή για παράδοση του 50% των παραγγελιών τους, με στόχο να ελαχιστοποιήσουν το ρίσκο τους, ενώ οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες συνεχίζουν να καλύπτουν το 100% των παραγγελιών τους, προσφέροντας και πίστωση.

Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε για το θέμα και το Μέγαρο Μαξίμου, πηγές του οποίου διαβεβαιώνουν και από τη μεριά τους ότι υπάρχει επάρκεια φαρμάκων και ότι η αγορά κινείται σε κανονικά πλαίσια.

Τις δύσκολες αυτές ώρες της κρίσης επίσης, μερίδα ιδιωτικών φαρμακαποθηκών ζήτησε από φαρμακοποιούς να τους πληρώσουν με μετρητά, πράγμα που εξόργισε σφόδρα τον πρόεδρο του ΠΦΣ κ. Κων. Λουράντο.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας έδωσε εντολή στον ΕΟΠΠΥ να αρχίσει να εξοφλεί μέρος των οφειλών του προς τρίτους.

Να σημειωθεί ότι οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ συνολικά προς την φαρμακοβιομηχανία (ΣΦΕΕ και ΠΕΦ) ανέρχονται σε 1,1 δις ευρώ, με το 15% να ανήκει στις αμιγώς ελληνικές και το 45% στις αμερικανικές.

Τέλος, χθες ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε τις προγραμματισμένες πληρωμές του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς και τις φαρμακοβιομηχανίες.
Ειδικότερα,
- Χθες Δευτέρα πιστώθηκε ποσό ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ στους λογαριασμούς των φαρμακοποιών, ποσό που αντιστοιχεί στο 50% της οφειλής για τις συνταγές του μηνός Μαρτίου.
- Ποσό ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν σε δαπάνες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, βρίσκονται στις τράπεζες και θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων.
- Εντός του Ιουλίου, όπως είχε προγραμματιστεί, θα υλοποιηθεί η καταβολή ποσού ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ για πληρωμή των φαρμακευτικών εταιρειών.

Διαβάστε ακόμη:

Κουρουμπλής: Να συνεχιστεί η διάθεση φαρμάκων, όπως πριν από τις εξελίξεις

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία καλύπτει το 100% των αναγκών των Ελλήνων

Διαβεβαίωση ΠΕΦ ότι εξασφαλίζει την πλήρη επάρκεια των φαρμάκων που παράγει