ΦΑΡΜΑΚO

Κουρουμπλής: Να συνεχιστεί η διάθεση φαρμάκων, όπως πριν από τις εξελίξεις

Όλα τα απαραίτητα μέτρα λαμβάνει το υπουργείο Υγείας, ώστε οι πολίτες σε κάθε σημείο της χώρας να έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα φάρμακα.

Κουρουμπλής: Να συνεχιστεί η διάθεση φαρμάκων, όπως πριν από τις εξελίξεις

Συγκεκριμένα, μετά από συνεχείς συσκέψεις και επαφές με όλους τους θεσμούς που εμπλέκονται στο χώρο του φαρμάκου, ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, τους ζήτησε να συνεχίσουν να διαθέτουν τα φάρμακα με τον ίδιο ρυθμό που έκαναν και πριν τις τελευταίες εξελίξεις.

Στόχος είναι, όπως είπε ο υπουργός, να μην λείψει κανένα φάρμακο από τα φαρμακεία, τα νοσοκομεία και κανένας πολίτης να μην βρεθεί ακάλυπτος. Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας, καθώς και εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκών, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, διαβεβαίωσαν τον κ. Κουρουμπλή ότι δεν θα υπάρξουν εκτροπές και του είπαν ότι θα συνεργαστούν προκειμένου να διατηρηθεί το στοκ των 90 ημερών σε φάρμακα, το οποίο ισχύει σε κάθε περίπτωση.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας έδωσε εντολή στον ΕΟΠΠΥ να αρχίσει να εξοφλεί μέρος των οφειλών του προς τρίτους. Συγκεκριμένα, θα ανακοινωθεί άμεσα το ποσό το οποίο θα διατεθεί σε φαρμακοποιούς και φαρμακοβιομηχανίες.

Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε για το θέμα και το Μέγαρο Μαξίμου, πηγές του οποίου διαβεβαιώνουν και από τη μεριά τους, ότι υπάρχει επάρκεια φαρμάκων και ότι η αγορά κινείται σε κανονικά πλαίσια.

Επάρκεια, η οποία οφείλεται κυρίως στην υπεύθυνη στάση των ελληνικών επιχειρήσεων φαρμάκου, να συνεχίζουν να καλύπτουν το 100% των παραγγελιών τους.

Από τη μεριά του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, ο οποίος εκπροσωπεί και τις θυγατρικές πολυεθνικών εκτός από ελληνικές εταιρείες, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει:

«Ειδικά το ζήτημα της Υγείας πρέπει να μείνει έξω από τον πολιτικό πυρετό των επόμενων ημερών και τον κυνισμό όσων βρίσκουν ευκαιρία να κερδίσουν από την μεγάλη αγωνία των Ελλήνων πολιτών.

Ο ΣΦΕΕ εκπροσωπώντας θυγατρικές πολυεθνικών και ελληνικές εταιρίες δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να μπει στο χορό των διχαστικών λογικών.

Ως μια ενιαία δύναμη, οι εταιρίες μέλη του ΣΦΕΕ παραμένοντας προσηλωμένες στην ηθική τους υποχρέωση απέναντι στους έλληνες πολίτες και τη χώρα, διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει η ίδια επάρκεια φαρμάκων που υπήρχε και πριν από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος. Και φροντίζουμε από την δική μας πλευρά να ανατροφοδοτείται κανονικά η αλυσίδα φαρμάκων, προσκαλώντας τους πάντες να κάνουν το ίδιο. Βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας ώστε να αντιμετωπίζονται οι όποιες δυσλειτουργίες».

Ωστόσο, οι πληροφορίες του Newsbomb.gr επιμένουν ότι πολυεθνικές φαρμακευτικές έχουν ήδη δώσει εντολή για παράδοση του 50% των παραγγελιών τους, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν το ρίσκο τους. Και το ερώτημα παραμένει: έχουν ενημερώσει τους αρμόδιους παράγοντες, θεσμικούς και κυβερνητικούς, για την απόφασή τους ή επιλέγουν να καλύπτονται πίσω από ανακοινώσεις, η ισχύς των οποίων οφείλεται στη στάση των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών να καλύπτουν το 100% των παραγγελιών τους ακόμα και με πίστωση;

Πηγή: newsbomb

Διαβάστε ακόμη:

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία καλύπτει το 100% των αναγκών των Ελλήνων

Δωρεάν εξετάσεις στους ασθενείς από τους γιατρούς Αθήνας & Θεσσαλονίκης, την κρίσιμη αυτή ώρα

Ο Γιούνκερ της... ντροπής!