ΦΑΡΜΑΚO

Φαρμακοποιοί: Στέλνουν ηχηρό μήνυμα για την υγεία και την περίθαλψη στην Ευρώπη, μέσα από την 1η τους Συνδιάσκεψη

Με την συμμετοχή 31 εκπροσώπων που αποτελούν την ηγεσία των Φαρμακευτικών Συλλόγων 20 ευρωπαϊκών χωρών και την παρουσία του προέδρου του Πανευρωπαϊκού Συνδικαλιστικού Οργάνου των Ευρωπαίων Φαρμακοποιών (PGEU) mr Darrag O΄ Loughlin, ξεκινά σήμερα Σάββατο στο Λαγονήσι, η 1η Συνδιάσκεψη των Προέδρων των Ευρωπαϊκών Φαρμακευτικών Συλλόγων.

Φαρμακοποιοί: Στέλνουν ηχηρό μήνυμα για την υγεία και την περίθαλψη στην Ευρώπη, μέσα από την 1η τους Συνδιάσκεψη

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική εκδήλωση την οποία οργανώνουν οι φαρμακοποιοί εδώ και έξι μήνες τουλάχιστον και μέσα από αυτήν, επιχειρούν να στείλουν το δικό τους μήνυμα στην Ευρώπη για τις δυσκολίες που βιώνουν στην σημερινή οικονομική πραγματικότητα που έχει σφραγίσει η ανθρωπιστική κρίση. Μήνυμα, για την άλωση των φαρμακείων που επιχειρείται από μεγάλες αλυσίδες, αλλά και την διάλυση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, στην οποία θα αναφερθεί ενδελεχώς ο πρόεδρος και τα άλλα μέλη του ΠΦΣ.

Στην συνδιάσκεψη των προέδρων των Ευρωπαικών Φαρμακευτικών Συλλόγων (όπου παρόντες θα είναι σχεδόν όλα τα μεγάλα κράτη) θα γίνει αναφορά σε θέματα όπως το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων στις χώρες της Ευρώπης, ο σημαντικός ρόλος των φαρμακείων για τον ασθενή στα κλειστά συστήματα υγείας, το παράλληλο εμπόριο, πώληση εξ αποστάσεως και ίντερνετ κλπ.

Στόχος των ελλήνων φαρμακοποιών, είναι να στείλουν ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη για το τι συμβαίνει στην χώρα μας και παράλληλα, να υπογραμμίσουν στους Ευρωπαίους συναδέλφους τους, ότι ο φαρμακοποιός, αποτελεί στήριγμα για την ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Τον σημαντικό ρόλο τους ωστόσο για την ελληνική κοινωνία, εξήρε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, τον οποίο επισκέφθηκαν χθες οι φαρμακοποιοί και συγκεκριμένα το προεδρείο του ΠΦΣ.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι οι φαρμακοποιοί δεν ασκούν επάγγελμα αλλά λειτούργημα υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης και τόνισε την ανάγκη να συμβάλουν ώστε «να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση, με τους όρους εκείνους που αφορούν στην προστασία της αξίας και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κων. Λουράντος, εξέθεσε το πρόβλημα των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ , γεγονός που κατανόησε ο κ. Παυλόπουλος και προσφέρθηκε να μεσολαβήσει στον Υπουργό Οικονομικών για την τακτοποίησή του. Επίσης όσον αφορά τις προτάσεις της Τρόικας για τα φαρμακεία είπε ότι καταλαβαίνει «πόσο δύσκολο είναι το λειτούργημα του φαρμακοποιού, το οποίο θα πρέπει να διατηρηθεί».

Όμως οι φαρμακοποιοί δεν έμειναν μόνο στα δικά τους προβλήματα (τα οποία ανέλυσαν ενδελεχώς, όπως ιδιοκτησιακό, ξένες αλυσίδες, μειωμένη ρευστότητα εξαιτίας του ΕΟΠΥΥ) αλλά αντίθετα, δήλωσαν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι επιθυμούν να στηρίξουν τις ενέργειες της κυβέρνησης και της ΕΕ ώστε να λυθεί το προσφυγικό ζήτημα. Με αυτόν τον τρόπο, ο κλάδος αποδεικνύει για ακόμη μία φορά, ότι θέτει το συλλογικό συμφέρον και την Ελλάδα πάνω από το προσωπικό τους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ Παυλόπουλος ευχαρίστησε τους φαρμακοποιούς που έδειξαν την ευαισθησία τους και αντί να βάλουν μπροστά τα εσωτερικά τους θέματα σε αυτή τη συνάντηση, έβαλαν μπροστά το τραγικό πρόβλημα της μετανάστευσης. Τόνισε ότι η Ευρώπη κινούνταν τρομακτικά αργά στο μεταναστευτικό και άργησε να καταλάβει ότι το θέμα δεν είναι ελληνικό, ιταλικό ή μαλτέζικο, αλλά πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο.

Διαβάστε ακόμη:

Οι φαρμακοποιοί στον Παυλόπουλο: Τείνουν χείρα βοηθείας για τους μετανάστες

Η ανθρωπιστική κρίση θα αυξηθεί, λένε οι φαρμακοποιοί, και ετοιμάζουν πόλεμο διαρκείας με την κυβέρνηση