ΦΑΡΜΑΚO

Ξανθός για φαρμακεία: Μεταρρύθμιση με φιλελεύθερο μεν πρόσωπο αλλά και ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας

Μεταρρύθμιση που έχει φιλελεύθερο πρόσωπο και «δεν είναι συμβατή με την ιδεολογική μας ταυτότητα» χαρακτήρισε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός την υπουργική απόφαση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.

Ξανθός για φαρμακεία: Μεταρρύθμιση με φιλελεύθερο μεν πρόσωπο αλλά και ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Προφανώς κάναμε έναν συμβιβασμό, παραδέχθηκε ο υπουργός αναφερόμενος στην ΚΥΑ για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, ωστόσο συμπλήρωσε «δεν παραδοθήκαμε και αξιοποιήσαμε όλα τα εργαλεία». Θωρούμε δε, ότι η εν λόγω ρύθμιση, δεν δημιουργεί ριζική ανατροπή και φυσικά δεν δημιουργούμε καρτέλ και ολιγοπώλια στην αγορά, τόνισε, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις έντονες αντιδράσεις των φαρμακοποιών αλλά και των φαρμακαποθηκών που χαρακτηρίζουν την ΚΥΑ απαράδεκτη και αναίσχυντη.

«Ακούμε την κριτική και τον στοχασμό ότι ενδεχομένως να μην υπάρχει σημαντικό κοινωνικό όφελος από την εν λόγω ΚΥΑ, ωστόσο εκτιμούμε ότι από την ρύθμιση αυτή θα προκύψει σημαντικό οικονομικό και αναπτυξιακό όφελος» τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ωστόσο, ότι οι φαρμακοποιοί κάνουν λάθος που λένε ότι τέτοιο σχήμα δεν υπάρχει σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Πάντως ο κ. Ξανθός παραδέχτηκε ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος φαινομένων καθετοποίησης, δηλαδή ίδρυσης αλυσίδων φαρμακείων από φαρμακοβιομηχανίες, όπως στο εξωτερικό, ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο παραμένει σε «θεωρητικό» επίπεδο.

Χαρακτήρισε τις απαιτήσεις των δανειστών ως εμμονές, προσθέτοντας ότι φυσικά τα αιτήματά τους αρχικά, ήταν πολύ πιο σκληρά, δηλαδή πλήρης απελευθέρωση, ωστόσο βάλαμε προϋποθέσεις. Δεν παραστήσαμε τους ενδοτικούς, κάναμε την καλύτερη δυνατή ρύθμιση, υπογράμμισε ο κ. Ξανθός, σημειώνοντας ότι γνωρίζουμε πως θα προκαλέσει κοινωνική διαμαρτυρία.

Πρόκειται για μία ελεγχόμενη απελευθέρωση, είπε ο υπουργός η οποία διατηρεί τα πληθυσμιακά κριτήρια καθώς η διασπορά των φαρμακείων στην χώρα είναι μεγάλη, ενώ δεν επίκειται κύμα αύξησης των φαρμακείων. Τόνισε, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει εξαγορά φαρμακείων, δεν επηρεάζεται η λειτουργία και το καθεστώς των τιμών, αφού οι τιμές είναι σε διατίμηση. Οι νέες άδειες συνέχισε- οι οποίες σημειωτεον είναι από 5 έως 10 μέρι το 2020- θα μπορούν να δοθούν σε μη φαρμακοποιό είτε φυσικό πρόσωπο (ΕΠΕ), είτε νομικό πρόσωπο (Συνεταιρισμοί φαρμακοποιών). Αναφορικά με το εταιρικό σχήμα των ΕΠΕ, ο κ. Ξανθός είπε ακόμη, ότι θα εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο, ενώ σε ερώτηση του onMed όσον αφορά στη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο των νέων εταιρειών συνεταιρισμών, απάντησε ότι στόχος μας είναι η ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας και η δημιουργία άλλων μοντέλων σε μια αγορά που αλλάζει, όπως οι συνεταιριστικές εταιρείες.

Ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι οι φαρμακοποιοί μπορούν να επιλέξουν όποια εταιρική μορφή, πλην ΑΕ, θέλουν ανάλογα με τα οικονομικά τους.

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε επίσης στον κοινωνικό χαρακτήρα του φαρμακείου, επισημαίνοντας, ότι ο χώρος αυτός, δεν μπορεί να διάκειται από οικονομικά χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ότι οι όποιες αλλαγές έγιναν, υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με τους Συλλόγους των φαρμακοποιών.

Το κρίσιμο θέμα σήμερα, κατέληξε ο κ. Ξανθός, δεν είναι η επιχειρηματική παρέμβαση, αλλά η οικονομική ασφυξία των φαρμακοποιών και της αγοράς γενικότερα.

Πάντως ο χώρος του φαρμάκου, υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση και στα πλαίσια αυτά, ανακοίνωσε την δημιουργία Παρατηρητηρίου της αγοράς (για φάρμακα, φαρμακεία, αποθήκες κλπ) το οποίο θα συλλέγει πληροφορίες για τις υγειονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Το εν λόγω Παρατηρητήριο, θα έχει την μορφή ενός εργαλείο παρακολούθησης και παρέμβασης της αγοράς φαρμάκου.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης, στο πνεύμα πάντα της ενίσχυσης των Συνεταιρισμών, ανέφερε ότι εταιρείες και φαρμακεία θα μπορούν να έχουν πλέον και μέλη της ΟΣΦΕ (Ομοσπονδία Συνεταιρισμών) αλλά όχι ιδιωτικές φαρμακαποθήκες. Και συμπλήρωσε: «Εμείς σε αυτές τις συνθήκες της ακραίας νεοφιλελευθεροποίησης θέλουμε να δώσουμε ένα σήμα ότι στηρίζουμε τη συνεταιριστική οργάνωση των φαρμακοποιών. Για αυτό υπάρχει αυτή η πρόβλεψη για την άδεια στην Ομοσπονδία...»

Διαβάστε επίσης:

Μετωπική πλέον η σύγκρουση φαρμακοποιών με κυβέρνηση - Η ΚΥΑ πριμοδοτεί τους Συνεταιρισμούς, τονίζει ο κλάδος

Στα ελληνικά & ευρωπαϊκά δικαστήρια οι φαρμακοποιοί για την ΚΥΑ του ιδιοκτησιακού - Παράδοση άνευ όρων σε καρτέλ λέει ο ΠΦΣ