ΦΑΡΜΑΚO

Ο ΕΟΦ απαγορεύει τις Παράλληλες Εξαγωγές 28 φαρμάκων - Στον Εισαγγελέα ο ΠΦΣ & εξώδικο σε φαρμακευτική

Με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, όπως αναφέρει η διοίκηση του Οργανισμού στην απόφασή της, ο ΕΟΦ προχώρησε την Πέμπτη στην απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών 28 φαρμακευτικών σκευασμάτων. 

Ο ΕΟΦ απαγορεύει τις Παράλληλες Εξαγωγές 28 φαρμάκων - Στον Εισαγγελέα ο ΠΦΣ & εξώδικο σε φαρμακευτική

Βλέποντας κάποιος την λίστα του ΕΟΦ με τα φάρμακα προς απαγόρευση, είναι εύκολο να παρατηρήσει πως πρόκειται για σημαντικές θεραπείες μεγάλων πολυεθνικών.

Εξάλλου για το θέμα αυτό, αναμένεται να προσφύγει στον Εισαγγελέα την Δευτέρα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κων. Λουράντος.

Εν τω μεταξύ, στην επίδοση εξωδίκου διαμαρτυρίας στις 8 Απριλίου, προς την εταιρεία AMGEN Ελλάς ΕΠΕ αναφορικά με το θέμα της έλλειψης του φαρμάκου Prolia προχώρησε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Το εξώδικο κοινοποιήθηκε ήδη, στον υπουργό Υγείας, στον ΕΟΦ στον ΣΦΕΕ, στην ΟΣΦΕ και στον Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακαποθηκαρίων.

Επίσης ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος απάντησε με σκληρή γλώσσα σε Ερώτηση του Βουλευτή του Ποταμιού κ. κ. Κωνσταντίνου Μπαργιώτα που μιλά για «εξόφθαλμη διακριτική μεταχείριση σε βάρος των πτυχιούχων φαρμακοποιών» αναφερόμενος στην λειτουργία των ηλεκτρονικών καταστημάτων φαρμακείων μόνον από φαρμακοποιούς που διατηρούν φαρμακείο. Ο ΠΦΣ επισημαίνει στον κ. Βουλευτή ότι προφανώς αγνοεί την κοινοτική νομοθεσία και πιο συγκεκριμένα τα προβλεπόμενα στο άρθρο 85γ της Οδηγίας 2011/62/ΕΕ αλλά και την εθνική νομοθεσία που προβλέπει ότι «η λιανική πώληση των φαρμακευτικών εν γένει προϊόντων επιτρέπεται μόνον υπό των νομίμως λειτουργούντων φαρμακείων, σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 1 του ΝΔ 96/1973, ως ισχύει».

Η απόφαση του ΕΟΦ για την απαγόρευση

Όσον αφορά την απόφαση του ΕΟΦ, εφαρμόζεται άμεσα και κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απαγορεύεται κάθε αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων.

Στην απόφαση, η διοίκηση του Οργανισμού υπογραμμίζει «ότι η υποχρέωση της διάθεσης αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά ισχύει για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που εισέρχονται στην Ελλάδα μετά από έγκριση του Ε.Ο.Φ. για έκτακτη εισαγωγή ή κατ’ εξαίρεση κυκλοφορία με ξενόγλωσση επισήμανση. Επιπρόσθετα, οι κάτοχοι άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων υποχρεούνται να δηλώσουν άμεσα στο mail : pakaep@eof.gr τα αποθέματά των προϊόντων του συνημμένου πίνακα που έχουν στην κατοχή τους».

Όπως υπογραμμίζει, σε κάθε περίπτωση, η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην εγχώρια αγορά κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη. Και η ανακοίνωση καταλήγει: Ο ΕΟΦ επιτηρεί την τήρηση των υποχρεώσεων επάρκειας των προϊόντων. Η μη επαρκής κάλυψη των αναγκών των ασθενών επισύρει την επιβολή κυρώσεων.

Δείτε εδώ αναλυτικά την απόφαση

Διαβάστε ακόμη:

Αιχμηρή ερώτηση Εύης Χριστοφιλοπούλου για απόκρυψη στοιχείων που αφορούν σε πωλήσεις φαρμάκων