ΦΑΡΜΑΚO

Αντίθετα τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης με την απόφαση για κατάργηση των διημερεύσεων

Την αντίθεσή του στην απόφαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου να παύσει τις διημερεύσεις επιβεβαίωσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

Αντίθετα τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης με την απόφαση για κατάργηση των διημερεύσεων

Να σημειώσουμε ότι από τις 4 Μαΐου, δεν υπάρχουν διημερεύσεις στα φαρμακεία της Αθήνας μετά από απόφαση του ΦΣΑ. Ο ΠΦΣ συνέστησε στους τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους να πράξουν το ίδιο. Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον ΦΣ Θεσσαλονίκης ο οποίος αρνείται να συνταχθεί με το δευτεροβάθμιο όργανο.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, εκτιμά ότι η απόφαση αυτή κινείται στη λογική «η Αθήνα αποφασίζει και η περιφέρεια ας ακολουθήσει» και ότι είναι «διασπαστική» για τον κλάδο.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του προέδρου του ΦΣΘ έχει ως εξής:

«Διαβάζω και ακούω από τα ΜΜΕ ότι δήθεν «από σήμερα Τετάρτη 4 Μαΐου καταργούνται οι διημερεύσεις». Η αλήθεια είναι ότι η απόφαση αυτή του ΦΣΑ αφορά μόνο τα φαρμακεία της Αθήνας, αφού αποφασίστηκε από το Δ.Σ. του ΦΣΑ. Η πρόταση-σύσταση του ΠΦΣ και προς τους άλλους συλλόγους να εναρμονισθούν με την απόφαση του ΦΣΑ δεν νομίζω ότι βρήκε ανταπόκριση.

Το Δ.Σ. του ΦΣΘ συζήτησε το θέμα και κατέληξε στις ακόλουθες αποφάσεις:

1) Σ’ ένα θέμα ευρύτερης σημασίας, όπως η διακοπή των διημερεύσεων απαιτείται η εκ των προτέρων συνεννόηση, και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ όλων των Συλλόγων. Η λογική που λέει «η Αθήνα αποφασίζει και η περιφέρεια ας ακολουθήσει» είναι και λανθασμένη και διασπαστική του κλάδου.

2) Η κατάργηση των διημερεύσεων ουσιαστικά διευρύνει τον οικονομικό χώρο λειτουργίας των φαρμακείων που ακολουθούν διευρυμένο ωράριο ή ελεύθερο ωράριο. Με άλλα λόγια τα φαρμακεία αυτά διευκολύνονται να απορροφήσουν τον όποιο μικρό τζίρο πραγματοποιούσαν τα εφημερεύοντα φαρμακεία. Αυτός είναι ο σκοπός της κατάργησης των διημερεύσεων; Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτό επιτυγχάνεται.

3) Γενικεύεται και ουσιαστικά «νομιμοποιείται» η αναρχία στο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, αφού και οι έχοντες αντιρρήσεις ή αναστολές προσφυγής στο ελεύθερο ωράριο, πλέον έχουν άλλοθι την απόφαση του Συλλόγου, που ουσιαστικά οδηγεί τους πάντες στην λογική του «κάνω ότι θέλω».

4) Οι πολιτικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων της τελευταίας πενταετίας για την νομοθέτηση των νόμων που διέλυσαν το οργανωμένο ωράριο, καθώς και της τωρινής κυβέρνησης που παρά τις υποσχέσεις για την κατάργησή τους «με ένα νόμο-ένα άρθρο» διατηρεί το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο, δεν παραγράφονται, ούτε λησμονούνται. Πολύ δε περισσότερο, οι νόμοι δεν αλλάζουν με πυροτεχνήματα.

5) Το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων (όπως και το ωράριο λειτουργίας της αγοράς) δεν είναι ένα τεχνικής φύσεως πρόβλημα. Εκφράζει και υλοποιεί την λογική που λέει ότι «οι νόμοι της αγοράς θα δώσουν τη λύση». Μία λογική και ιδεολογική θέση που τουλάχιστον για τον χώρο της υγείας είναι εγκληματική.

Σ΄ αυτή τη βάση και προς την κατεύθυνση της επιβολής πολιτικής λύσης οφείλει και πρέπει να κινηθεί οργανωμένα, μαζικά και δυναμικά ο κλάδος.

Κυριάκος Θεοδοσιάδης»

Διαβάστε ακόμη:

Τέλος στις διημερεύσεις των φαρμακείων από σήμερα - Ο ΠΦΣ καταγγέλει την ασυνέπεια του υπ. Υγείας