ΦΑΡΜΑΚO

Μηνιγγίτιδα Β: Σοβαρή νόσος για την δημόσια υγεία, αλλά ο ΕΟΠΥΥ δεν αποζημιώνει το εμβόλιο - Τι δείχνει έρευνα

Για νόσο με πολύ υψηλή θνητότητα (10%) και με πολύ σοβαρές συνέπειες για την ζωή – κυρίως των μικρών παιδιών- έκαναν λόγο παιδίατροι και οικονομολόγοι υγείας την Τρίτη, αναφερόμενοι στην Μηνιγγίτιδα Β.

Μηνιγγίτιδα Β: Σοβαρή νόσος για την δημόσια υγεία, αλλά ο ΕΟΠΥΥ δεν αποζημιώνει το εμβόλιο - Τι δείχνει έρευνα

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Την ίδια ώρα, το εμβόλιο δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ (και καθώς είναι αρκετά τσουχτερό στην τιμή του) πολλοί είναι οι γονείς που δεν έχουν την δυνατότητα να το προσφέρουν στα παιδιά τους, αφήνοντάς τους ουσιαστικά ακάλυπτα.

Κάποια στιγμή όμως, μπορεί να συμβεί το μοιραίο, δηλαδή το παιδί να νοσήσει σοβαρά ή να χρειαστεί νοσηλεία και εν τέλει η μη πρόληψη (που είναι το αναγκαίο εμβόλιο) να αποδειχθεί μπούμερανγκ τόσο για το παιδί και την οικογένεια, όσο και για το σύστημα υγείας.

Ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Υγείας του πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κυριάκος Σουλιώτης και οι επιστημονικοί συνεργάτες του, ανακοίνωσαν αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη σε Έλληνες παιδιάτρους και γονείς, η οποία κατέδειξε ότι η πρόληψη έναντι της Μηνιγγίτιδας Β είναι ιδιαίτερα χαμηλή κυρίως λόγω της απουσίας ασφαλιστικής κάλυψης του εμβολιασμού, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία τόσο των γιατρών όσο και των γονέων, θεωρούν την Μηνιγγίτιδα Β ως μία απειλητική για την ζωή νόσο με σοβαρές συνέπειες.

Συγκεκριμένα, τα 2/3 των παιδιάτρων θεωρούν ότι η Μηνιγγίτιδα Β είναι μία νόσος υψίστης σημασίας για την δημόσια υγεία με σοβαρές συνέπειες (99%). Αντίστοιχα, οι γονείς στην συντριπτική τους πλειοψηφία αναγνωρίζουν την επικινδυνότητα της νόσου (88,5%) καθώς και τις συνέπειες αυτής. Επιπροσθέτως, η έρευνα έδειξε ότι 9 στους 10 παιδιάτρους συστήνουν στους γονείς τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

Ωστόσο μόνο 3 στους 10 γονείς έχουν εμβολιάσει το παιδί τους έναντι της νόσου με το 94,7% των παιδιάτρων να δηλώνουν ως κυριότερο αποτρεπτικό παράγοντα την μη ένταξη του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων και κατ επέκταση την μη αποζημίωσή του.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ τα οποία κατέθεσαν οι επιστήμονες, την δεκαετία 2004-2014 στην χώρα μας έχουν καταγραφεί 863 κρούσματα με 55 έως 109 ανά έτος.

Μία έξαρση της νόσου σημειώθηκε τον Απρίλιο του 2016, καθώς εμφανίσθηκαν δύο κρούσματα σε βρέφη στην Αττική, δύο στα Γιάννενα (δύο φοιτητές) και ένα κρούσμα στην Πάτρα σε φοιτητή επίσης. Το ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο εκείνη, είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα χημειοπροφύλαξης κυρίως στους Ρομά.

Η έρευνα που παρουσιάστηκε την Τρίτη, διεξήχθη από ερευνητική ομάδα υπό την επιστημονική ευθύνη του επ. Καθηγητή Κυριάκου Σουλιώτη με την υποστήριξη της GlaxoSmithKline.

IMG 6645

Όπως τόνισε ο καθηγητής Σουλιώτης, τα αποτελέσματα τη έρευνας, τεκμηριώνουν τη αναγκαιότητα της πρόληψης της Μηνιγγίτιδας Β στην χώρα μας. Η πρόληψη συνιστά ένα από τα πιο στοχευμένα εργαλεία άσκησης πολιτικής υγείας, καθώς προφυλάσσει τόσο τον πληθυσμό όσο και το ίδιο σύστημα υγείας από τις κλινικές και οικονομικές επιπτώσεις της νόσου. Επιπροσθέτως δήλωσε: «Σημειώνεται ότι, εν προκειμένω, το κενό που υπάρχει στην ασφαλιστική κάλυψη του εμβολιασμού για την πρόληψη της νόσου βρίσκεται σε αντίφαση τόσο με την άποψη των παιδιάτρων όσο και με την επιθυμία των γονέων. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι οι γονείς, αντιλαμβανόμενοι τη σημασία της πρόληψης και παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, δείχνουν διατεθειμένοι ακόμα και να επιβαρυνθούν, σε κάποιο βαθμό, με το κόστος του εμβολιασμού».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής κ. Κωνσταντίνος Νταλούκας ανέφερε: «Πράγματι η Μηνιγγίτιδα είναι ένα μεταδοτικό και ραγδαίως εξελισσόμενο νόσημα που τα συμπτώματά του το καθιστούν δύσκολο να διαγνωστεί, ειδικά σε βρέφη και νήπια, αφού μοιάζουν με αυτά μίας απλής ίωσης. Οι επιπτώσεις από τη νόσο είναι πολύ σοβαρές, με 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται από την Μηνιγγίτιδα να ενδέχεται να χάσει τη ζωή του, ενώ 1 στα 5 άτομα να εμφανίζει σοβαρές μόνιμες αναπηρίες.

Σήμερα είμαστε πολύ τυχεροί γιατί η νόσος μπορεί να προληφθεί μέσω του εμβολιασμού. Υπάρχουν εμβόλια που χρησιμοποιούμε εδώ και χρόνια, έναντι των οροομάδων A,C W και Y, καθώς επίσης και το νεότερο εμβόλιο έναντι της οροομάδας Β, το οποίο όμως δεν καλύπτεται από την πολιτεία παρόλο που προστατεύει από το συχνότερο αίτιο μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στην Ελλάδα, και ειδικά τα μικρά παιδιά και τα βρέφη κάτω του ενός έτους που κινδυνεύουν περισσότερο».

Διαβάστε ακόμη:

Σοκάρει η φωτογραφία 2χρονης που έχασε τη ζωή της από μηνιγγίτιδα Β

Η μηνιγγίτιδα χτύπησε το προσφυγόπουλο που κατέληξε στην Μυτιλήνη - Τι λέει το ΚΕΕΛΠΝΟ