ΦΑΡΜΑΚO

Γ. Χρούσος: Η Ελλάδα μπορεί να πρωτοπορήσει στις βιοεπιστήμες

Μεστόχο να καταστήσει την χώρα μας πρωτοπόρα σε εθνικό επίπεδο στην ανάπτυξη τωνβιοεπιστημών, δημιουργήθηκε το BIONIAN CLUSTER,μία πλατφόρμα, η οποία αφορά στην ανάπτυξη της ερευνητικής και τεχνολογικήςδυναμικής της χώρας μας,Τονέο αυτό project,θα παρουσιασθεί στο Ελληνικό Φόρουμ Καινοτομίας (Hellenic Innovation Forum), που πραγματοποιείται την Δευτέρα καιΤρίτη ( 7 - 8 Οκτωβρίου) στο Ίδρυμα Ευγενίδου.Το Forum θα διερευνήσει τρόπους βελτιστοποίησης καινοτόμων πρακτικών,προσδιορίζοντας τις ευκαιρίες για διεπιστημονική συνεργασία στην Ελλάδα και τηδιεθνή κοινότητα, ενώ  θα καθορίσειτρόπους αξιοποίησης της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την καινοτομία στοπλαίσιο του  HORIZON 2020
Γ. Χρούσος: Η Ελλάδα μπορεί να πρωτοπορήσει στις βιοεπιστήμες

Μεστόχο να καταστήσει την χώρα μας πρωτοπόρα σε εθνικό επίπεδο στην ανάπτυξη τωνβιοεπιστημών, δημιουργήθηκε το BIONIAN CLUSTER,μία πλατφόρμα, η οποία αφορά στην ανάπτυξη της ερευνητικής και τεχνολογικήςδυναμικής της χώρας μας,

Τονέο αυτό project,θα παρουσιασθεί στο Ελληνικό Φόρουμ Καινοτομίας (Hellenic Innovation Forum), που πραγματοποιείται την Δευτέρα καιΤρίτη ( 7 - 8 Οκτωβρίου) στο Ίδρυμα Ευγενίδου.Το Forum θα διερευνήσει τρόπους βελτιστοποίησης καινοτόμων πρακτικών,προσδιορίζοντας τις ευκαιρίες για διεπιστημονική συνεργασία στην Ελλάδα και τηδιεθνή κοινότητα, ενώ θα καθορίσειτρόπους αξιοποίησης της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την καινοτομία στοπλαίσιο του HORIZON 2020.

Σύμφωναμε τον πρόεδρο του BIONIAN CLUSTER ΚαθηγητήΓεώργιο Χρούσο, «Στόχος του BIONIAN CLUSTER είναι νακαταστήσει τη χώρα μας πρωτοπόρα σε εθνικό επίπεδο στην ανάπτυξη τωνβιοεπιστημών». Το ΒΙΟΝΙΑΝ CLUSTER, όπως εκτιμούνοι επικεφαλής του μάλιστα, αναμένεται ναενισχύσει ουσιαστικά τις δράσεις μεταφοράς τεχνολογίας για την ενίσχυση τηςεπιχειρηματικότητας με την πρόβλεψη δημιουργίας 100 με 120 νέων θέσεων εργασίαςεντός της πενταετίας.

Η CEO του BIONIAN CLUSTERβιοτεχνολογίας και υγείας κυρία ΜαρίαΤσαμπούλα, με αφορμή το συνέδριο δηλώνει: «Η σύσταση του Ινστιτούτου ΚλινικώνΕρευνών (ICI) και του ΙνστιτούτουΠεριβάλλοντος και Υγείας -δύο εκ των βασικότερων πυλώνων ανάπτυξης της συστάδαςBIONIAN- είναιοι πρώτες σημαντικές ενέργειές που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο».

Κατάτη διάρκεια του Forum, που διοργανώνεται από το Γεώργιο Σιώτη (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Task Force for Greece) και τον Αλέξανδρο Σ. Κρητικό (DIW Berlin, Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ καιIZA), θα αναλυθούν οι προοπτικές της καινοτομίας στην Ελλάδα.

ΟΚαθηγητής Γ. Χρούσος θα παρουσιάσειτη στρατηγική ανάπτυξης του BIONIANCLUSTER και ιδιαίτερα του ΙνστιτούτουΚλινικών Ερευνών, ICI,(μεταφραστική και κλινική έρευνα) και του ΙνστιτούτουΠεριβάλλοντος και Υγείας (έρευνα για τις περιβαλλοντικές επιδράσεις στηνυγεία), καθώς και το σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Αξονες ανάπτυξης του BIONIAN CLUSTER

Με τηναξιοποίηση της εξαιρετικής ερευνητικής δυνατότητας της επιστημονικής κοινότηταςστην Ελλάδα καθώς και της ζωντανής επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότηταςτων Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό (Ελληνική Διασπορά), το BIONIAN CLUSTER επικεντρώνει τις δραστηριότητές τουσε τέσσερις επιστημονικούς τομείς:

- Μεταφραστική και Κλινική Έρευνα - Ινστιτούτο ΚλινικώνΕρευνών. Από το ερευνητικό εργαστήριο στον ασθενή.

- Η σύγχρονηβιο-ιατρική έρευνα, αποτελεί πλέον «μετάφραση» του ερευνητικού αποτελέσματος σεκλινική πράξη. Το Ινστιτούτο Κλινικών Ερευνών (ICI), αποτελείτην πρώτη οργανωμένη προσπάθεια που γίνεται στην Ελλάδα για τη συγκρότηση μιαςμονάδας ολιστικής προσέγγισης της μεταφραστικής/κλινικής έρευνας.

- Το ΒΙΟΝΙΑΝ CLUSTER δημιουργεί μοναδική ευκαιρία σύμπραξηςερευνητικών εργαστηρίων από ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς, με μια μονάδακλινικών ερευνών, καλύπτοντας όλα τα στάδια που απαιτούνται για την μετάβασηαπό το εργαστήριο στη κλινική πρακτική.

- Επιστήμες Περιβαλλοντικής Υγείας

Το ΒΙΟΝΙΑΝ CLUSTER καλύπτει τοτομέα αυτό εστιάζοντας στις έρευνες σχετικά με τη παθογένεια και την εξέλιξηασθενειών και στη μελέτη της ευρύτερης επίδρασης περιβαλλοντολογικών παραγόντωνστον ανθρώπινο οργανισμό. Για τηνσυγκροτημένη διενέργεια των ερευνών αυτών έχει συσταθεί το ΙνστιτούτοΠεριβάλλοντος και Υγείας, έδρα του οποίου είναι το ερευνητικό κέντρο ΕΚΕΦΕ«ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»

- Εκπαίδευση

Μέσω τηςσυνεργασίας με τα Πανεπιστήμια που συμμετέχουν στη συστάδα και σύνδεση μετρέχοντα και νέα Μεταπτυχιακά Προγράμματα στα πεδία της Μοριακής και τηςΜεταφραστικής Ιατρικής, αλλά και με την ανάπτυξη νέων ειδικών προγραμμάτων,προσαρμοσμένων στις ανάγκες της βιομηχανίας γενικότερα, το ΒΙΟΝΙΑΝ CLUSTER θα καλύψει ένα κενό που παρατηρείται στη συνεχήεκπαίδευση των στελεχών και των επιστημόνων της βιομηχανίας στα νέαεπιστημονικά επιτεύγματα, στη δημιουργία προσωπικού εξειδικευμένου στις νέεςτεχνολογίες, αλλά συγχρόνως και στην ενημέρωση των ερευνητών και τωνακαδημαϊκών και κυρίως των νέων επιστημόνων, για τις νέες τεχνολογικές καιερευνητικές δυνατότητες της βιομηχανίας.

- Βιο-οικονομία.Δημιουργία ειδικού fundβιοτεχνολογίας

Η ΕυρωπαϊκήΕπιτροπή μόλις τον Ιούνιο σε ανακοίνωσή της προσδιορίζει τα μέσα με τα οποία θαυπάρξει ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και βελτίωση της οικονομίας μέσω τηςέρευνας στη βιοτεχνολογία. Το ΒΙΟΝΙΑΝ CLUSTER, αναμένεται ναενισχύσει ουσιαστικά τις δράσεις μεταφοράς τεχνολογίας για την ενίσχυση τηςεπιχειρηματικότητας με την πρόβλεψη δημιουργίας 100 με 120 νέων θέσεων εργασίαςεντός της πενταετίας.