ΦΑΡΜΑΚO

Ατομικό αρχείο Υγείας για κάθε ασθενή

Με σημείο αναφοράς την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, και στα πλαίσια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, συγκροτείται ατομικό αρχείο Υγείας, το οποίο θα ενσωματωθεί στην κάρτα υγείας και θα διασυνδέεται μετον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς.

Η σχετική αυτή πρωτοβουλία,θα πρέπει να αναληφθεί από κοινού με τον ΕΟΠΥΥ και τις Υγειονομικές Περιφέρειες, όπως προτείνεται στο πόρισμα Σουλιώτη για την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το οποίο αναμένεται νασυζητηθεί την Τετάρτη στην βουλή.

Ατομικό αρχείο Υγείας για κάθε ασθενή

Με σημείο αναφοράς την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, και στα πλαίσια της Πρωτοβάθμις Φροντίδας Υγείας, συγκροτείται ατομικό αρχείο Υγείας, το οποίο θα ενσωματωθεί στην κάρτα υγείας και θα διασυνδέεται μετον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς.

Η σχετική αυτή πρωτοβουλία,θα πρέπει να αναληφθεί από κοινού με τον ΕΟΠΥΥ και τις Υγειονομικές Περιφέρειες, όπως προτείνεται στο πόρισμα Σουλιώτηγια την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το οποίο αναμένεται νασυζητηθεί την Τετάρτη στην βουλή.

Αναφορικά με τονΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με το πόρισμα, ορόλος του ως αποκλειστικού πλέον διαχειριστή του συνόλου σχεδόν

των δημόσιων πόρων για την υγεία συνίσταται στην πλήρη κάλυψη τουσυνόλου των ασφαλισμένων, με την υιοθέτηση ενός βασικού πακέτου παρεχομένων υπηρεσιών.

Υπό το πρίσμα αυτό, προτείνεταιόπως εστιάσει το ενδιαφέρον του στην καλύτερη δυνατή χρήση των πόρων με περαιτέρω διαπραγμάτευσημε την πλευρά της προσφοράς, στη θέσπιση προδιαγραφών ποιότητας καιαποτελεσμάτων στους παρόχους των υπηρεσιών υγείας και στη σύνδεση αυτών μετο σύστημα αποζημίωσης. Τοσύνολο των δομών, του ανθρώπινου δυναμικού και του εξοπλισμού που διαθέτει σήμερα, αξιοποιούνται εντασσόμενα στο νέο,ενιαίο δημόσιοσύστημα ΠΦΥ.

Μία βασική αρχή που θα υπηρετεί το νέο σύστημα αφορά στην 24ωρη λειτουργία των δομών ΠΦΥ. Αυτό σημαίνει ότι οιμονάδες ΠΦΥ του ΕΟΠΥΥ θα λειτουργούν κατά τα πρότυπα των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ,προκειμένουτο νέο, ενιαίο, δίκτυο να διαμορφωθείαπό το σύνολο των δομών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ καινα καλύψει με τον τρόπο αυτό τις ανάγκες για υπηρεσίες ΠΦΥ και στα αστικά κέντρα.Αυτό προϋποθέτει τη σταδιακή σύγκλιση του πλαισίουσυνεργασίας των ιατρών με το νέο σύστημα. Ως προς αυτό, ηΕπιτροπή θεωρεί απαραίτητη την υιοθέτηση της πλήρους απασχόλησης για όλους τους ιατρούς που υπηρετούνστο νέοδημόσιο σύστημα παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ.

Επιπλέον, ηυιοθέτηση σφαιρικών και περιφερειακών προϋπολογισμών που προτείνεται, επιτρέπειτη δυνατότητα σύναψης και νέων συμβάσεων τόσο του ΕΟΠΥΥ όσο και των ΚέντρωνΥγείας ιδιώτες,χωρίς περιορισμό ως προς τον αριθμό τους αλλά με δεσμεύσεις ως προς το παραγόμενο έργο –σύμφωνα με τις ανάγκες– και διαδικασία αξιολόγησης.

Σημαντικό ρόλο στην νέα εποχή για την Πρωτοβάθμιας ΦροντίδαΥγείας, θα διαδραματίσει και ο νοσηλευτής, καθώς εισάγεται η κατ’ οίκον φροντίδα με την ενεργοποίησητου ρόλου του νοσηλευτή ΠΦΥ αλλά και άλλων επαγγελματιών υγείας οι οποίοι συγκροτούν μιαειδική ομάδα, πουέχει ως σημείο αναφοράς τον οικογενειακό ιατρό.

Στο πλαίσιο αυτό, σεκάθε ασθενή που αξιολογείται ότι χρήζει κατ’ οίκον φροντίδας πραγματοποιείται αρχική εκτίμηση της κατάστασης υγείας και καταρτίζεται ατομικό σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων τον τύπο και τη συχνότητα φροντίδαςκαι τους επαγγελματίες που την αναλαμβάνουν.