ΦΑΡΜΑΚO

Θερίζουν οι ρευματικές παθήσεις

Περισσότερααπό 10.000 ευρώ τον χρόνο, πρέπει να πληρώνει ένας ασθενής που πάσχει απόαρθρίτιδα και λαμβάνει βιολογικά φάρμακα, καθώς το κόστος της θεραπείας ασθενώνμε ρευματοειδή αρθρίτιδα, είναι εξαιρετικά υψηλό.
Θερίζουν οι ρευματικές παθήσεις

Περισσότερααπό 10.000 ευρώ τον χρόνο, πρέπει να πληρώνει ένας ασθενής που πάσχει απόαρθρίτιδα και λαμβάνει βιολογικά φάρμακα, καθώς το κόστος της θεραπείας ασθενώνμε ρευματοειδή αρθρίτιδα, είναι εξαιρετικά υψηλό.

Τοποσό αυτό, είναι σίγουρα υψηλό και μεσούσης της ύφεσης, φαντάζει δυσβάστακτο.

Οι αρθροπάθειες όμως δεν προκαλούν πρόβλημα μόνο στους ίδιουςτους ασθενείς που πάσχουν, αλλά έχουν γενικότερες κοινωνικές και οικονομικέςεπιπτώσεις, λόγω της εξέλιξης προς αναπηρία (με αποτέλεσμα πρώιμησυνταξιοδότηση / αναπηρικές συντάξεις) που επέρχεται με βεβαιότητα αν δεναντιμετωπισθούν πρώιμα και αποτελεσματικά.

Μεαφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, η ΕλληνικήΡευματολογική Εταιρεία και η Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος, στέλνειτο μήνυμα:

«Aν πονάτε στις αρθρώσεις ή στο σώμασας επισκεφθείτε ρευματολόγο» Προβάλλει δε τη σημασία έγκαιρης διάγνωσης των νοσημάτων,όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα τις πρώτες εβδομάδες από την έναρξή τους.

Οπως τονίζει δε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ κ. Σπύρος Ασλανίδης, «πρέπει να εξασφαλίσουμεπάση θυσία την πρόσβαση των ασθενών σε αποτελεσματική θεραπεία.»

Μετον γενικό όρο "αρθρίτιδα", στις ρευματικές και μυοσκελετικέςπαθήσεις περιλαμβάνονται κοινά προβλήματα, όπως η οσφυαλγία και η οστεοαρθρίτιδα,αλλά και οι φλεγμονώδεις αρθρίτιδες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα,αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα). Η συχνότερη προσβολήτων αρθρώσεων είναι η Οστεοαρθρίτιδα, της οποίας η συχνότητα αυξάνεται με τηνηλικία και επηρεάζει ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού, ενώ η πιo συχνή φλεγμονώδης πάθηση είναι η ΡευματοειδήςΑρθρίτιδα.

Σύμφωναμε εκτιμήσεις της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, στην Ελλάδα ζουν περίπου 70.000-100.000ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα καιαπό αυτούς περισσότεροι από ¼ δεν είναι δυνατόν να εργασθεί μετά από 5 χρόνια νόσου.

Σημαντικό ποσοστό επίσης πάσχει από τις λεγόμενεςοροαρνητικές σπονδυλαρθροπάθειες, με συχνότερη την αγκυλοποιητικήσπονδυλαρθρίτιδα, η οποία προσβάλλει κυρίως νεαρούς άνδρες. Υπολογίζεται ότιαπό αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα πάσχουν περισσότεροι από 25.000 ασθενείς, ενώπερισσότερα από 2.000.000 άτομα της τρίτης ηλικίας υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδακαι εκφυλιστική σπονδυλαρθροπάθεια.

Αντίστοιχοι είναι και οι αριθμοί στην Ευρώπη, όπουυπολογίζεται ότι περισσότεροι από 100.000.000 ασθενείς πάσχουν από κάποια μορφήαρθρίτιδας, ενώ στις ΗΠΑ το οικονομικό κόστος της «αρθρίτιδας» υπολογίζεται σε128 δισ. δολλάρια ετησίως.

Πολύ σημαντικός παράγων για την εξέλιξη των μυοσκελετικώνπαθήσεων και ιδιαίτερα των φλεγμονωδών αρθροπαθειών (ρευματοειδούς αρθρίτιδας,ψωριασικής αρθρίτιδας, αγκυλοποιητικής σπονδυλαρθρίτιδας) είναι η πρώιμη διάγνωση και αντιμετώπισή τους.

Εδώ υπάρχει το θεραπευτικό «παράθυρο ευκαιρίας», και φαίνεταιότι η σωστή διάγνωση και θεραπεία σε πρώιμα στάδια συμβάλλει αποφασιστικά στηνκαλή εξέλιξη. Επειδή παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ηαγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα προοδευτικά προκαλούν καταστροφή αρθρώσεων, αγκυλώσειςτου σκελετού αλλά και ανικανότητα και αυξημένη θνητότητα, ο πρώιμος εντοπισμόςτους είναι αποφασιστικής σημασίας.

ΣτηνΕλλάδα το 15% περίπου του πληθυσμού (περισσότερο από 1.500.000 άτομα)επισκέπτονται το γιατρό με κάποιο πρόβλημα που σχετίζεται με πόνο στιςαρθρώσεις ή τον υπόλοιπο σκελετό. Να σημειώσουμε ότι οι ρευματικές καιμυοσκελετικές παθήσεις επηρεάζουν τους Έλληνες περισσότερο από οποιοδήποτε άλλοχρόνιο πρόβλημα υγείας. Σε αυτές περιλαμβάνονται κοινά προβλήματα, όπως ηοσφυαλγία, το αυχενικό σύνδρομο και η οστεοαρθρίτιδα, αλλά και οι φλεγμονώδειςαρθρίτιδες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα,ψωριασική αρθρίτιδα).