ΦΑΡΜΑΚO

"Ναι" στα αντισυλληπτικά 4ης γενιάς από την Ευρώπη

Yπέρ  της χρήσης αντισυλληπτικών χαπιών 3ης και 4ηςγενιάς, τάχθηκε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), εκτιμώντας ότι ταπλεονεκτήματα των συγκεκριμένων σκευασμάτων, είναι περισσότερα από τους ενδεχόμενουςκινδύνους για την υγεία.
"Ναι" στα αντισυλληπτικά 4ης γενιάς από την Ευρώπη

Yπέρ της χρήσης αντισυλληπτικών χαπιών 3ης και 4ηςγενιάς, τάχθηκε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), εκτιμώντας ότι ταπλεονεκτήματα των συγκεκριμένων σκευασμάτων, είναι περισσότερα από τους ενδεχόμενουςκινδύνους για την υγεία.

Αν και έχει έχει παρατηρηθεί αυξημένο ποσοστό φλεβικώνθρομβώσεων στις γυναίκες που τα λαμβάνουν, ο ΕΜΑ, προχώρησε σε θετικήγνωμοδότηση για τα αντισυλληπτικά 3ης και 4ης γενιάς.

Να σημειωθεί ότι στις αρχές του έτους η Γαλλία είχε αποφασίσει να περιορίσειδραστικά τη χρήση αυτού του είδους των αντισυλληπτικών χαπιών και προσέφυγεστον ΕΜΑ ζητώντας να αναθεωρηθούν οι οδηγίες χρήσης των προϊόντων αυτών.

Η ειδική επιτροπή του ΕΜΑ που εξέτασε το θέμα δεν έκανε σαφή διάκριση μεταξύτων χαπιών 1ης και 2ης γενιάς από τη μία και 3ης-4ης γενιάς από την άλλη, σεαντίθεση με τον Γαλλικό Οργανισμό Φαρμάκων. Η Επιτροπή για την Εκτίμηση τηςΕπικινδυνότητας στο πλαίσιο της Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) έκρινε ότι γενικά,«τα οφέλη των συνδυασμένων από του στόματος αντισυλληπτικών (COC) εξακολουθούννα είναι περισσότερα από τους κινδύνους».

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος μία γυναίκα που λαμβάνει COC χωρίς να αντιμετωπίζειπροβλήματα, να τα σταματήσει», αναφέρει η Επιτροπή PRAC. Σημειώνει όμως ότι «είναι σημαντικό ναενημερώνονται οι γυναίκες για τους κινδύνους, τις ενδείξεις και τα συμπτώματατων φλεβικών θρομβώσεων και οι γιατροί να λαμβάνουν υπόψη τους τους παράγοντεςκινδύνου του κάθε ατόμου όταν συνταγογραφούν ένα αντισυλληπτικό».