ΦΑΡΜΑΚO

Επαναστατική θεραπεία για την ηπατίτιδα C από την MSD

Ως «επαναστατικήθεραπεία» κατά της χρόνιας λοίμωξης από τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV) χαρακτήρισε ηΑμερικάνικη υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων (FDA) την πειραματική θεραπεία της MSD που βασίζεται σε ένανέο μόριο, τους αναστολείς MK-5172/MK-8742
Επαναστατική θεραπεία για την ηπατίτιδα C από την MSD

Ως «επαναστατικήθεραπεία» κατά της χρόνιας λοίμωξης από τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV) χαρακτήρισε ηΑμερικάνικη υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων (FDA) την πειραματική θεραπεία της MSD που βασίζεται σε ένανέο μόριο, τους αναστολείς MK-5172/MK-8742.

Σύμφωνα με τονΑμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, ο χαρακτηρισμός ενός πειραματικούφαρμάκου ως επαναστατική θεραπεία προκύπτει όταν προκαταρκτικά στοιχείαυποδεικνύουν ότι το φάρμακο μπορεί να επιδείξει σημαντικές βελτιώσεις σε σχέσημε τις ήδη υπάρχουσες θεραπείες σε μία ή περισσότερες κλινικά σημαντικέςπαραμέτρους. Επιπλέον ο χαρακτηρισμός έχει σκοπό να επισπεύσει την ανάπτυξη καιτην επανεξέταση του, ώστε να διατεθεί, αποκλειστικά ή συνδυαστικά, για τηθεραπεία μιας σοβαρής ή απειλητικής για τη ζωή νόσου ή πάθησης.

Η χρόνια ηπατίτιδα C αποτελεί προτεραιότηταστον τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης της MSD. To ΜΚ-5172 και το MK-8742 ερευνώνται σε ένα ευρύ κλινικό πρόγραμμα τοοποίο περιλαμβάνει μελέτες σε πρωτοθεραπευόμενους ασθενείς με διαφορετικούς HCV γονότυπους, μελέτες σεόσους απέτυχαν στη θεραπεία καθώς και σε σημαντικούς HCV υπό-πληθυσμούς όπως σε ασθενείς που πάσχουν απόκίρρωση και ασθενείς που έχουν ταυτοχρόνως μολυνθεί και με HIV.

Η χορηγούμενη δια τουστόματος συνδυαστική αγωγή MK-5172/MK-8742 αποτελείται από το MK-5172, ένα πειραματικό HCV NS3/4A αναστολέα πρωτεάσης, και το MK-8742, ένα πολύπλοκοπειραματικό αναστολέα πολλαπλασιασμού HCV NS5A. Τα δεδομένα της υπό εξέλιξη κλινικής μελέτηςφάσης ΙΙΒ που αξιολογούν την συνδυαστική αγωγή MK-5172/MK-8742 σε ασθενείς με λοίμωξη γονότυπου 1(C-worthy μελέτης) είναι προγραμματισμένα να παρουσιαστούνστην 64η ετήσια συνάντηση της Αμερικάνικης ένωσης για την μελέτη νοσημάτων τουήπατος από 1 εως 5 Νοεμβρίου στην Washington D.C.

«Ηανάδειξη των MK-5172/MK-8742ως επαναστατική θεραπεία κατά της χρόνιας λοίμωξης από τον ιό της ηπατίτιδας C,είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την Merck»δήλωσε ο Δρ. Roger M. Perlmutter,Πρόεδρος των ερευνητικών εργαστηρίων της Merck.«Εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη όσον αφορά τηνηπατίτιδα C, και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τονΑμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων για να προάγουμε αυτό το πρόγραμματο συντομότερο δυνατό και να παρέχουμε αυτόν τον πειραματικό συνδυασμό στουςιατρούς της ηπατίτιδας C καιτους ασθενείς τους».