ΦΑΡΜΑΚO

Ενα βήμα πιο κοντά στην καταπολέμηση της ελονοσίας

Ένα υποψήφιοεμβόλιο για την ελονοσία μειώνει τα κρούσματα της νόσου μετά τους 18 μήνες παρακολούθησης, σε μελέτη με περισσότερα από 15.000 βρέφη καιπαιδιά νεαρής ηλικίας.
Ενα βήμα πιο κοντά στην καταπολέμηση της ελονοσίας

Ένα υποψήφιοεμβόλιο για την ελονοσία μειώνει τα κρούσματα της νόσου μετά τους 18 μήνες παρακολούθησης, σε μελέτη με περισσότερα από 15.000 βρέφη καιπαιδιά νεαρής ηλικίας.

Μάλιστα η φαρμακευτική GSK σκοπεύει να υποβάλλει εντόςτου 2014, αίτηση έγκρισης για επιστημονικήγνωμοδότηση από την Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP)στις ρυθμιστικές αρχές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) εντόςτου 2014.

Η GSK ανακοίνωσε πρόσφατα τα αποτελέσματα από μια ευρείαςκλίμακας μελέτη Φάσης III, τα οποία παρουσιάστηκαν στο Ντουρμπάν και δείχνουνότι το πλέον κλινικά εξελιγμένο υποψήφιο εμβόλιο για την ελονοσία, το RTS,S,εξακολουθεί να προστατεύει τα νεαρά παιδιά και τα βρέφη από την κλινικήελονοσία έως και 18 μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει υποδείξει ότιυπάρχει πιθανότητα σύστασης πολιτικής για το υποψήφιο εμβόλιο κατά τηςελονοσίας RTS,S μέσα στο 2015, εάν χορηγηθεί θετική επιστημονική γνωμοδότηση απότον EMA.

Σύμφωναμε τα πιο πρόσφατα δεδομένα, μετά τους 18 μήνες παρακολούθησης, το εμβόλιοRTS,S σχεδόν μείωσε στο μισό τον αριθμό περιστατικών ελονοσίας σε νεαρά παιδιά(ηλικίας 5-17 μηνών κατά τον πρώτο εμβολιασμό) και μείωσε περίπου κατά ένα τέταρτοτα περιστατικά ελονοσίας στα βρέφη (ηλικίας 6-12 εβδομάδων κατά τον πρώτοεμβολιασμό). Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αξιολογήθηκε επίσης ξεχωριστά σεκάθε ένα από τα κέντρα της μελέτης, τα οποία βρίσκονταν σε πολλά διαφορετικάσημεία μετάδοσης της ελονοσίας. Παρατηρήθηκε ότι η αποτελεσματικότητα ήτανστατιστικά σημαντική σε όλα τα κέντρα με νεαρά παιδιά και σε τέσσερα κέντρα μεβρέφη.

Αυτήη μελέτη διεξάγεται σε 11 αφρικανικά ερευνητικά κέντρα εφτά αφρικανικών χωρών,μαζί με την GlaxoSmithKline (GSK) και την Πρωτοβουλία Εμβολίων κατά τηςΕλονοσίας (MVI) της PATH, ενώ το χρηματικό κεφάλαιο για την MVI προέρχεται απότο ίδρυμα Bill & Melinda Gates Foundation.

Όπωςδήλωσε ο Halidou Tinto, βασικός ερευνητής από το ερευνητικό κέντρο του Nanoroστο Burkina Faso, και πρόεδρος της Επιτροπής της Συνεργασίας Κλινικών Δοκιμών(CTPC), η οποία επιβλέπει τη μελέτη Φάσης ΙΙΙ για το RTS,S «Στην Αφρικήσημειώνονται περίπου 600.000 θάνατοι από ελονοσία κάθε χρόνο, κυρίως σε παιδιάκάτω των πέντε ετών».

«Οι θάλαμοιτων νοσοκομείων μας γεμίζουν με εκατομμύρια περιστατικά ελονοσίας. Έχει υπάρξεικάποια πρόοδος με την προσθήκη κουνουπιέρας στα κρεβάτια και άλλα παρόμοιαμέτρα, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα μέσα για να καταπολεμήσουμε αυτή τηντρομερή νόσο».

Από την πλευρά του οσερ Andrew Witty, Διευθύνων Σύμβουλος της GSK, δήλωσε: «Τα τελευταία αποτελέσματα είναι πραγματικά ενθαρρυντικάκαι δείχνουν ότι το RTS,S συνεχίζει να παρέχει ουσιαστική προστασία για 18 μήνεςστα βρέφη και τα νεαρά παιδιά, σε διάφορες περιοχές της Αφρικής. Ενώπαρατηρήθηκε μια πτώση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου με την πάροδο τουχρόνου, ο αριθμός και μόνο των παιδιών που προσβάλλονται από ελονοσία σημαίνειότι ο αριθμός των κρουσμάτων της νόσου που μπορεί να αποτρέψει το εμβόλιο είναιεντυπωσιακός. Νιώθουμε ευγνωμοσύνη για τους επιστήμονες σε όλη την Αφρική καιτην GSK, καθώς και για τους συνεργάτες μας που εργάζονται αγόγγυστα εδώ και 30χρόνια, για να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα».