ΦΑΡΜΑΚO

Εκλογές φαρμακοποιών: το φαρμακείο στήριγμα της κοινωνίας

Τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι η υγεία και το φάρμακοέχει υποστεί σοβαρές περικοπές και μετά το λίπος, έχουμε αρχίσει να κόβουμεκόκκαλο, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ.Κυριάκος Θεοδοσιάδης
Εκλογές φαρμακοποιών: το φαρμακείο στήριγμα της κοινωνίας

Τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι η υγεία και το φάρμακοέχει υποστεί σοβαρές περικοπές και μετά το λίπος, έχουμε αρχίσει να κόβουμεκόκκαλο, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ.Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

Με αφορμή την εκλογική αναμέτρηση των φαρμακοποιών τηςΘεσσαλονίκης την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο κ. Θεοδοσιάδης- ο οποίος διεκδικεί εκνέου την προεδρία - ξεδιπλώνει τις σκέψεις του για την επόμενη ημέρα τουφαρμακείου, για τον ρόλο της ΠΦΥ αλλά και για την κρίση που έχει λάβειανθρωπιστικές πλέον διαστάσεις.

Η κρίση μας έχει φέρει πολλά χρόνια πίσω, τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ και συνεχίζει: «οι εποχέςπου ξοδεύαμε αλόγιστα για την υγεία, την περίθαλψη και το φάρμακό μας έχουνπεράσει ανεπιστρεπτί. Βεβαίως λέμε όχι στην σπατάλη του δημοσίου χρήματος, αλλάπρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί από εδώ και πέρα τι κόβουμε, για να μηνκινδυνεύσουν οι έλληνες πολίτες.

Στην αρχή είναι εύκολο να κόβεις το λίπος, όμως εμείς έχουμε πάειστο κόκκαλο πλέον και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Και διατρανώνουμε με όλουςτους άλλους παρόχους υγείας, ότι η φαρμακευτική δαπάνη το 2014 στα 2 δις ευρώείναι περιορισμένη και φοβόμαστε ότι θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα δημόσιαςυγείας. Επιπλέον, αρκεί να σκεφτείτε ότι ο έλληνας πλήρωνε συμμετοχή 11% για ταφάρμακά του και σήμερα το νούμερο αυτό έχει αυξηθεί μεσοσταθμικά στο 25%».

Είναι μία δύσκολη περίοδος αυτή πουδιανύουμε, γεμάτη φτώχεια, γκρίνια και διάχυτη δυσαρέσκεια για όλους μας, ασφαλισμένουςκαι παρόχους υγείας, σημειώνει και προσθέτει:

«Πολλοί πολίτες μπαίνουν στα φαρμακεία και ρωτάνε εάν το σκεύασμαπου τους δίνουμε είναι γενόσημο, ή πρωτότυπο, ενώ την ίδια ώρα τα τηλέφωναχτυπάνε διαρκώς από τις φαρμακαποθήκες ρωτώντας πότε θα πληρωθούν.

Θα έλεγα ότι καθημερινά η δική μας δουλειά είναι μεροδούλι,μεροφάι και αυτό που πρέπει να γίνει σαφές σε όλους και πρωτίστως στηνκυβέρνηση, είναι ότι πρέπει να πληρωνόμαστε στην ώρα μας. Διότι μόνο όταν τοσύστημα υγείας πατήσει γερά στα πόδια του, θα μπορούμε να λειτουργήσουμε όλοιως μία αλυσίδα».

Και επειδή έχουμε κατηγορηθεί ιδιαίτερα θα σας πω ότι για κάθε 100ευρώ που εισπράττουμε από τον ΕΟΠΥΥ, το καθαρό κέρδος για τους φαρμακοποιούςανέρχεται σε 5 με 7 ευρώ».

Για τον ρόλο του φαρμακείου στην σημερινή πραγματικότητα, οπρόεδρος του ΠΦΣ, υπογραμμίζει:

«Το φαρμακείο είναι μικρή επιχείρηση, ταυτόχρονα όμως έχει ένανπολύ δυναμικό και σοβαρό ρόλο στην δημόσια υγεία και κοινωνία: αποτελεί βασικόσκαλοπάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Όταν έρχεται καθημερινά οσυνταξιούχος να μετρήσει την πίεσή του ή το σάκχαρό του στο φαρμακείο, είναιδυνατόν να τον διώξουμε; Την δράση αυτή, την πιστώνουμε στον κοινωνικό μας ρόλο,δεν το συζητάμε καν».

Για το θέμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που γίνεται τόσηκουβέντα τελευταία ο πρόεδρος του ΠΦΣ, τονίζει ότι ο γιατρός της ΠΦΥ πρέπει να σέβεται τον ρόλο του και ναεξαντλεί όλες τις δυνατότητες, ώστε ο ασθενής, εάν δεν είναι απαραίτητο, να μηνοδηγηθεί στο νοσοκομείο δηλαδή στην Δευτεροβάθμια Περίθαλψη. «Προσωπικά στηνπεριοχή της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας, γνωρίζω πολλά Κέντρα Υγείας ταοποία παίζουν τον ρόλο «τροχονόμου» και δεν κάνουν τίποτα για το περιστατικόεξωθώντας με μεγάλη ευκολία τους πολίτες στα δημόσια νοσηλευτήρια».

Για το θέμα της αύξησης της συνταγογράφησης με γενόσημα, ο κ. Θεοδοσιάδης αναφέρει ότι αποτελεί ένανμνημονιακό στόχο ο οποίος πρέπει να καλυφθεί σε ορίζοντα 10ετίας, κάτι που έχειτονίσει και ο καθηγητής του London School of Economics κ. Πάνος Καναβός.

Τέλος, όσον αφορά την διακίνηση συμπληρωμάτων διατροφής από ταΣούπερ Μάρκετ, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, καταθέτει την αντίθεσή του για την υπουργικήαπόφαση, σημειώνοντας ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους πολίτες και κυρίωςαπό αυτούς που λαμβάνουν παράλληλα φαρμακευτικές θεραπείες.

Να σημειώσουμε ότι οι εκλογές των φαρμακοποιώνστην Θεσσαλονίκη είναι την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, προκειμένου νααναδείξουν το νέο διοικητικό συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκηςκαι τους αντιπροσώπους τους στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.

Η παράδοση θέλει, οι εκλογές στη Θεσσαλονίκη να είναι ακόμα πιο σημαντικέςαπό τις εκλογές στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, καθώς τιςτελευταίες δεκαετίες , με ένα διάλλειμα όταν ανέλαβε ο ΘόδωροΑμπατζόγλου, η προεδρία του ΠΦΣ ανήκει στη Θεσσαλονίκη, παλαιότερα με τοΔημήτρη Βαγιωνά και σήμερα με τον νυν πρόεδρο του Φαρμακευτικού ΣυλλόγουΘεσσαλονίκης Κυριάκο Θεοδοσιάδη.



Οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης ψηφίζουν στα γραφεία του ΦαρμακευτικούΣυλλόγου, Εθνικής Αντίστασης 173-175, για την εκλογή:

1. Εννέα μελών για το Διοικητικό Συμβούλιο

2. Τριών Τακτικών μελών για το Πειθαρχικό Συμβούλιο

3. Τριών Αναπληρωματικών μελών για το Πειθαρχικό Συμβούλιο

4. Δώδεκα Τακτικών αντιπροσώπων για τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο

5. Δώδεκα Αναπληρωματικών αντιπροσώπων για τον Πανελλήνιο ΦαρμακευτικόΣύλλογο.

Η ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και θα γίνεισε δύο εκλογικά τμήματα, στη συνεδριακή αίθουσα του Συλλόγου:

1ο τμήμα: Οι ψηφοφόροι των οποίων το επώνυμο αρχίζει από Α έως και Μ

2ο τμήμα: Οι ψηφοφόροι των οποίων το επώνυμο αρχίζει από Ν έως και Ω.