ΦΑΡΜΑΚO

Ανεμοδουρά: η τροπολογία οδηγεί σε ελλείψεις και είσοδο ανωνύμων γενοσήμων

Πρόβλημα ελλείψεων στην ελληνική αγορά, είσοδο ανώνυμων γενοσήμων αλλά και έλλειμμαανάπτυξης και επιχειρηματικότητας από την πλευρά των ελληνικών επιχειρήσεων, βλέπειγια το προσεχές διάστημα η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κυρία ΒαρβάραΑνεμοδουρά, μετά την ψήφιση της τροπολογίας για την μείωση των τιμών σταφάρμακα.
Ανεμοδουρά: η τροπολογία οδηγεί σε ελλείψεις και είσοδο ανωνύμων γενοσήμων

ιαΠρόβλημα ελλείψεων στην ελληνική αγορά, αλλά και έλλειμμαανάπτυξης και επιχειρηματικότητας από την πλευρά των ελληνικών επιχειρήσεων, βλέπειγια το προσεχές διάστημα η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κυρία ΒαρβάραΑνεμοδουρά, μετά την ψήφιση της τροπολογίας για την μείωση των τιμών σταφάρμακα.

Το έλλειμμα ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας όμως, σύμφωνα με τηνπρόεδρο του ΙΣΠ, θα έχει διπλό χτύπημα: θα χαθούν θέσεις εργασίας και θα έχουμεελλείψεις σε βασικά φάρμακα.

Σε συνέντευξή της στο onMed.gr, η κυρία Ανεμοδουρά, υπογραμμίζει ότι «δεν έχω πεισθεί μετά την ψήφιση της τροπολογίας,ότι δεν θα υπάρχουν ελλείψεις στην ελληνική αγορά φαρμάκου. Επιπλέον, ακούγονταςτους εκπροσώπους της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και όχι μόνο, να καταθέτουν τηνκραυγή αγωνίας τους, είμαι βέβαιη, ότι σε λίγο καιρό, θα έχουμε ελλείψεις, ήκαι αποσύρσεις σε ορισμένα σκευάσματα. Διότι πολύ απλά, το κόστος δεν θα μπορείνα ανταπεξέλθει στην τιμή και είναι λογικό να εξαφανιστούν ελληνικά γενόσημα.

Η κυρία Ανεμοδουρά, είναι πεπεισμένη επίσης, ότι θα επιβαρυνθεί οπολίτης με την νέα κατάσταση στο φάρμακο, ο οποίος θα στραφεί σε νέαθεραπευτικά σχήματα που δεν θα καλύπτονται από το επώνυμο γενόσημο.

Επίσης, συνεχίζει, με τις μειώσεις τιμών το πρόβλημα είναι πιθανόννα μεταφερθεί και στα on patent και στα off patent φάρμακα, επειδή η Ελλάδα,είναι χώρα αναφοράς.

Επιπλέον, για να κρατήσουντις τιμές τους οι εταιρείες σε επίπεδα επιχειρηματικά, ορισμένες, ίσως να μηνεισάγουν στην Ελλάδα τα φάρμακά τους οπότε τότε θα έχουμε και πρόβλημα ελλείψεωνφαρμάκων.

Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι να στραφούμε μόνο στα ανώνυμα γενόσημααπό χώρες του εξωτερικού, γεγονός που θα σηματοδοτήσει σοβαρότατο πρόβλημαδημόσιας υγείας, αφού όπως είναι γνωστό, ο ΕΟΦ είναι ιδιαίτερα υποστελεχωμένος,επομένως, οι αναγκαίοι έλεγχοι πραγματοποιούνται δύσκολα.

Ακόμη και ίδιος ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου σεσυνέντευξη τύπου χθες, παραδέχθηκε ότι υπάρχει έλλειμμα στους ελέγχους, καθώς έχουναποχωρήσει πολλά στελέχη από τον Οργανισμό.

Συνεχίζοντας η πρόεδρος του ΙΣΠ, αναφέρει ακόμη, ότι «εμείς είχαμεαντιδράσει νωρίς, για το γεγονός ότι κάτι κρύβει η με τ’ επιφάσεως άμεσηεφαρμογή της δραστικής ουσίας και όχι η επιλογή να γίνεται από τον γιατρό αλλάαπό τον χώρο διακίνησης του φαρμάκου και τώρα όπως βλέπετε, επιβεβαιώνονταιόλα. Οι τιμές των φαρμάκων θα πρέπειανταποκρίνονται στο κόστος, ώστε ναυπάρχει εγκυρότητα και επάρκεια και όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στις απαραίτητεςθεραπείες τους».

Λένε επίσης, καταλήγει η κυρία Ανεμοδουρά, ότι υπάρχει συναλλαγήγιατρών με τον κλάδο του φαρμάκου. Οι οποιεσδήποτε πολιτικές πρέπει να φύγουναπό τον ευαίσθητο χώρο της υγείας, διότι η υγεία, δεν πρέπει να έχει ούτε χρώμα ούτε κόμμα, καταλήγει.

Διαβάστε ακόμη:

Ανεμοδουρά: Γιατί καταγγέλω τον Αδωνι

Πέρασε η τροπολογία για την τιμολόγηση των φαρμάκων





«Κανείς δεν θα δικαιούται να ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε τι ψήφιζε»


Κ. Φρουζής: Η τροπολογία δεν θα οδηγήσει σε φθηνότερο φάρμακο