ΦΑΡΜΑΚO

Γιαννόπουλος: στον αέρα η ποιότητα και η ασφάλεια των φαρμάκων

Φθηνό φάρμακο θα έχουμε, δενξέρω το πόσο ποιοτικό θα είναι και αυτό γιατί κανείς δεν μας δίνει απάντηση ανγίνονται ποιοτικοί έλεγχοι από τον πιστοποιημένο οργανισμό που είναι ο ΕΟΦ.
Γιαννόπουλος: στον αέρα η ποιότητα και η ασφάλεια των φαρμάκων

Φθηνό φάρμακο θα έχουμε, δενξέρω το πόσο ποιοτικό θα είναι και αυτό γιατί κανείς δεν μας δίνει απάντηση ανγίνονται ποιοτικοί έλεγχοι από τον πιστοποιημένο οργανισμό που είναι ο ΕΟΦ.

Αυτό αναφέρει αποκλειστικά στο onMed.gr οπρώην υφυπουργός Υγείας καθηγητής Χειρουργικής του πανεπιστημίου και υποψήφιοςΠεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος, σχολιάζοντας τηνπρόσφατη τροπολογία για την μείωση των τιμών των φαρμάκων και η οποίασυζητήθηκε τόσο πολύ.

«Γίνεται μεγάλη προσπάθεια μείωσηςτης φαρμακευτικής δαπάνης και πράγματι έχουμε αποτελέσματα», συνεχίζει καιπροσθέτει:

«Θα ήθελα όμως να υπενθυμίσωότι οι πρώτοι που κάναμε λόγο μειώσεως της δαπάνης ήταν ο Γιάννης Κυριόπουλος, οΚοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και εγώ εδώ και αρκετά χρόνια, λέγονταςότι μόνο με τη συμμετοχή των πολιτών θα μπορέσουμε να έχουμε καλλίτερεςοικονομικές επιδόσεις. Βέβαια δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται ότι η συμμετοχήτων ατόμων πρέπει να είναι ανάλογη με το εισόδημα και οι κοινωνικές ομάδες πουείναι σε οικονομικό αποκλεισμό δεν θα πρέπει να έχουνε συμμετοχή αν θέλουμε να λέμεότι στηρίζουμε το κοινωνικό ιστό».

Αναφορικά με τους ελέγχους τωνφαρμάκων από τον ΕΟΦ, ο κ. Γιαννόπουλος είναι αφοπλιστικός:

«κανείς δεν μας δίνει απάντησηαν γίνονται ποιοτικοί έλεγχοι από τον πιστοποιημένο οργανισμό που είναι ο ΕΟΦ. Αυτό που μπορώ να πω από την εμπειρία που έχωσε απαντήσεις ερωτήσεών μου όταν ήμουν Βουλευτής το 2011 και το 2012 οι απαντήσειςήσαν αρνητικές.

Δεν υπάρχει επαρκής στελέχωσητου ΕΟΦ για να γίνεται δειγματοληπτικά τυχαιοποιημένα μετεγκριτικός ποιοτικόςέλεγχος. Θα πρέπει να αναφέρω γιατί απόάγνοια φαίνεται δεν σχολιάζεται ότι οι πρώτες μειώσεις των φαρμάκων σε επίπεδοπρωτοτύπων (πατέντα) και γενοσήμων αντιγράφων φαρμάκων έγινε επί Υπουργίας Κακλαμάνη- Αβραμόπουλου – Γιαννόπουλου – Παπαθανασίου. Τότε μειώθηκαν οι τιμές των φαρμάκωνπατέντων κατά 20% και υπήρξε ανάλογη μείωση των αντιγράφων».

Σχολιάζονταςτο γεγονός ότι όλη η ιστορία επικεντρώνεται μόνο στην τιμή και δεν γίνεται ποτέσυζήτηση για την ασφάλεια των σκευασμάτων, ο συνομιλητής μας, επισημαίνει:

«Δεν είναι πρώτη φορά που έχωσχολιάσει το θέμα φάρμακο, ποιότητα και τιμή. Αυτά που σχολιάζω τώρα υπάρχουνσε ομιλίες μου στα αρχεία της Βουλής όταν οι τότε Κυβερνήσεις με Υπουργό ΥγείαςΑνδρέα Λοβέρδο είχαν εισαγάγει το θέμα της δραστικής ουσίας.

Και το τραγελαφικό όλων ήταν ηαπαξίωση του γιατρού τη στιγμή που ο φαρμακοποιός θα μπορούσε να αλλάξει τοσυνταγογραφούμενο φάρμακο με το πιο φθηνότερο εγχώριο ή ξένο. Αυτή όμως η αυθαίρετηαλλαγή που στηριζόταν καθαρά σε οικονομικά δεδομένα έπληττε την αξιοπιστία καιτην αποτελεσματικότητα των φαρμάκων για την ιασιμότητα των ασθενειών αλλά και παράλληλαδημιουργούσε μεγάλη οικονομική επιβάρυνση στον ασθενή εάν ήθελε να προτιμήσειτο πρωτότυπο φάρμακο και όχι το αντίγραφο.

Δεν θα έπρεπε να μας απασχολήσει η βιωσιμότητατης ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας; Που είμαστε υπερήφανοι γι αυτήν γιατί δενκαλύπτει μόνο εσωτερικές ανάγκες αλλά δημιουργεί προστιθέμενη αξία εκατοντάδωνεκατομμυρίων ευρώ με τις εξαγωγές που κάνει και ιδιαίτερα σήμερα μέσα στηνοικονομική κρίση. Δηλαδή πίσω από τη φαρμακευτική βιομηχανία υπάρχουν καικάποιες χιλιάδες εργαζόμενοι και οικογένειες. Θα έπρεπε δηλαδή με την μείωσηαυτή των τιμών να δημιουργηθούν προϋποθέσεις και συνθήκες ώστε πολυεθνικές γενοσημικές εταιρείες νακατακλείσουν της ελληνική φαρμακευτική αγορά που τέλος πάντων πολλάθρυλούνται για την ποιότητα και αρτιότητα της παρασκευής τους;

Ας καταλάβουμε ότι ένα φάρμακοδεν είναι μόνο η δραστική ουσία αλλά είναι ολόκληρη η συνταγή της φαρμακοποιίαςγια να φτάσουμε στο καλό ποιοτικό φάρμακο.

Όσον αφορά το θέμα ότι δεσμευόμαστεαπό τη ΤΡΟΪΚΑ καλό θα είναι να μην κρυβόμαστε πίσω από το φάντασμά της γιατίέχει προτείνει και ισοδύναμα μέτρα τα οποία θα έπρεπε να μας έχουν απασχολήσεικαι προβληματίσει και με τεκμηριωμένες θέσεις να προταθούν».

Πωςβλέπει όμως το εγχείρημα της κυβέρνησης για καταγγελία των συμβάσεων τωνγιατρών με τον ΕΟΠΥΥ;

«Εάν είναι απόφαση της Κυβέρνησης να καταγγελθούν οι συμβάσεις των ιατρών,δηλαδή να τιμωρηθούν οι ιατροί με αυτή τη συμπεριφορά τους, τη τίμια διεκδίκηση που θεωρείται από κάποιουςανάρμοστη, θα έλεγε κανείς ότι εντάξει η Πολιτεία, η Κυβέρνηση, ο Υπουργόςέχει όλες τις δυνατότητες», απαντά ο κ. Γιαννόπουλος και συνεχίζει:

«Αλλά δε θα έπρεπε να σκεφτείκανείς ότι οι γιατροί μπορεί να τιμωρηθούν. Πρέπει να τιμωρηθούν και οι αγωνιούντεςασθενείς ψάχνοντας να βρουν γιατρούς που θα πρέπει να πληρώσουν 50 € και 100€σήμερα σε αυτή τη τραγική οικονομική κατάσταση που βρισκόμαστε; Πιστεύω ότιπρέπει να μιλήσουν οι Ιατρικές Ενώσεις και ο Υπουργός, με μια όμως τίμια προσέγγισητου θέματος. Εκτός εάν ο Υπουργός σκέφτεται το plan B που ακόμα δεν έχει παρουσιαστεί, αξιολόγησητων γιατρών κλπ να είναι κάτι αντίστοιχο με αυτό που έγινε στη ΕΡΤ, με τη διάλυσηδηλαδή του ΕΟΠΥΥ και να μας σερβίρει κάποιο άλλο σύστημα. Φοβάμαι ότι αυτό δεναποκλείεται!!!

Αςδούμε όμως και πώς κρίνει την πορεία των μεταρρυθμίσεων για τον ΕΟΠΥΥ και τηνΠρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας;

«Ένας Εθνικός Οργανισμός ΠαροχώνΥπηρεσίας Υγείας ήταν ένα σχέδιο που πάντοτε προεκλογικά και προγραμματικά ως ΝέαΔημοκρατία το είχαμε περιγράψει. Η πρωτοβουλία του Υπουργού Α.Λοβέρδου για τηδημιουργία του ΕΟΠΥΥ έτυχε τότε της δυσμενούς κριτικής εκ μέρους μου ωςΤομεάρχη Υγείας και των άλλων συναδέλφων, με βασικά επιχειρήματα ότι ναι μενστο μοντέλο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ αλλά ποία θα ήταν η χρηματοδότηση του;Δυστυχώς βλέπουμε σήμερα οι τότε βεβιασμένες, πρόχειρες και θα έλεγα καιεπιπόλαιες κινήσεις χωρίς να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα τους σε βάθος, δημιουργούνόλα τα προβλήματα αυτά σήμερα.

Η Ελλάδα καλώς ή κακώς έχει ένανοσοκομείο-κεντρικό μοντέλο υγείας που να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο συμφώνα μεαυτό που πάρα πολλοί λένε ή και αντιγράφουν αγγλοσαξονικού τύπου, διαγράφονταςδηλαδή ότι υπάρχει και οικοδομώντας κάτι καινούριο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τώραδεν μπορεί να γίνει. Δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν υπάρχουν οι πόροι. Μπορούννα γίνουν όμως στοχευμένες παρεμβάσεις που θα λύσουν πολλά προβλήματα, γιατί ηΕλλάδα έχει τέτοιες γεωγραφικές ιδιαιτερότητες ηπειρωτικού και νησιωτικού όγκου(ελληνική πολυνησία) που πρέπει να βρεθούν λύσεις μετά από συγκεκριμένηεπιστημονική εκτίμηση, ανάλυση προτεραιοτήτων και δεδομένων.

Τιπιστεύει τέλος, για την μετά Μνημόνιο εποχή;

«Μια οικονομική κρίση, όπως αυτήπου βιώνουμε τώρα, τους πρώτους πυλώνες που χτυπάει είναι η παιδεία και η υγεία.

Πρέπει ναέχουμε υπόψη μας ότι μπροστά στον ανθρώπινο πόνο και στη δοκιμασία της υγείαςτου καθενός μας δεν μπορεί να προέχει η κομματική μας ταυτότητα. Αν κάπως έτσιλειτουργήσουμε θα έχουμε τις λιγότερες επιπτώσεις».

Διαβάστε ακόμη:

Θ. Γιαννόπουλος: «Ο κ. Υπουργός έχει ένα γνωσιακό ιατρικό παραλήρημα»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ