ΦΑΡΜΑΚO

Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία: ένα πραγματικό success story, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία: ένα πραγματικό success story, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
Οχημα στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο από την παρατεταμένη ύφεση, αποτελεί η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, όσες πιέσεις και εάν δέχεται τελικά τόσο από τους δανειστές μας όσο και από την ίδια την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Οχημα στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο από την παρατεταμένη ύφεση, αποτελεί η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, όσες πιέσεις και εάν δέχεται τελικά τόσο από τους δανειστές μας όσο και από την ίδια την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.


Το αληθινό success story της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, αποτυπώνεται για ακόμη μία φορά, μετά την έρευνα του ΙΟΒΕ και στα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) και συγκεκριμένα στον Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής (Οκτώβριος 2013), όπου αξιολογούνται 24 βομηχανικοί κλάδοι. 


Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, παρά την πρωτοφανή κρίση αντιστέκονται σθεναρά, την ώρα που άλλοι βιομηχανικοί δείκτες καταρρέουν (όπως παράγωγα πετρελαίου και άνθρακα, ποτά, κλωστουφαντουργικές ύλες, ηλεκτρολογικό εξοπλισμός κλπ), αποδεικνύοντας ότι το φάρμακο και ειδικότερα οι εγχώριες επιχειρήσεις, με τα αξιόπιστα και ποιοτικά σκευάσματα που παράγουν, με το αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό και την έντονη εξωστρέφεια που επιδεικνύουν στο εξωτερικό, αποτελούν σοβαρό αναπτυξιακό μοντέλο.


Ειδικότερα, η ανάπτυξη του κλάδου βασικά φαρμακευτικά προιόντα και σκευάσματα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2013 αυξήθηκε κατά 13,6% σε σχέση με πέρυσι, ενώ το 2012 σε σχέση με το 2011 η αύξηση ήταν της τάξεως του 7,5%.

Γενικότερα, ο Γενικός δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Οκτωβρίου 2013, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Οκτωβρίου 2012 παρουσίασε μείωση κατά 5,2% έναντι αύξησης 3,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2012 προς τον 2011.

Ο μέσος δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2013, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό δείκτη εμφάνισε μείωση κατά 3,8% έναντι μείωσης 3,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011.

 

Όπως τονίζεται και στην πρόσφατη έκθεση του ΙΟΒΕ, τη δεκαετία 2000-2010 η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είχε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης ανάμεσα στους κλάδους παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Σύμφωνα με την έκθεση, ο κλάδος, αποτελεί το 10% της συνολικής μεταποίησης της χώρας και συμβάλλει στο ΑΕΠ με 2,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό σαν συνεισφορά φαρμάκου σε ΑΕΠ χώρας, μετά τη Δανία και τη Σλοβενία. Προσφέρει πάνω από 50.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και εκτιμάται ότι για κάθε 1.000 ευρώ που δαπανώνται σε φάρμακα που παράγονται στην Ελλάδα, το ΑΕΠ ενισχύεται κατά 3.420 ευρώ.


Ενδεικτικό είναι ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έγιναν επενδύσεις 355 εκατομμυρίων ευρώ για δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων, εκτός της δαπάνης για την ανάπτυξη νέων προϊόντων. Επίσης, μέσα στο 2014 αναμένονται να γίνουν επενδύσεις στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ.


Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Δημήτρης Δέμος, σε πρόσφατη εκδήλωση της Ενωσης, είχε τονίσει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων, ότι «η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι η ατμομηχανή της ελληνικής παραγωγής, καθώς συμβάλλει στο ΑΕΠ περισσότερο από ό,τι ο τουρισμός, η πολυδιαφημισμένη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, ή η ναυτιλία. Συγκεκριμένα, είχε πει, ότι ο πολλαπλασιαστής ανάπτυξης στο ΑΕΠ είναι 3,4, πολύ υψηλότερος και από τον τομέα του τουρισμού και από τον τομέα της ναυτιλίας.

 

 Διαβάστε ακόμη:


ΠΕΦ: Κάλεσμα στήριξης του ελληνικού φαρμάκου


Το ελληνικό φάρμακο μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος


«Κανείς δεν θα δικαιούται να ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε τι ψήφιζε»


BEST OF NETWORK

Κρούσματα σήμερα: 98 θάνατοι και 603 διασωληνωμένοι - 1.193 κρούσματα

Κρούσματα σήμερα: Αχτίδα ελπίδας – Πόσα εντοπίστηκαν σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Μαραντόνα: Για ιατρική αμέλεια κατηγορείται ο γιατρός του – Έφοδος της Αστυνομίας στο σπίτι του

Formula 1: Τρομακτικό ατύχημα - Εξερράγη μονοθέσιο! (videos+photos)

Πέτσας για κρούσματα: Fake news τα περί διπλής καταγραφής από τον ΕΟΔΥ- Οργισμένη αντίδραση Χαρδαλιά

Κορονοϊός - Εξαδάκτυλος: Όχι σε σταδιακή άρση lockdown στις 7 Δεκεμβρίου

Πολεμική Αεροπορία: Αυτή είναι η ελληνική «οχιά» που τρέμει ο Ερντογάν - Έτοιμο το πρώτο F-16 Viper

Εισήγηση - «βόμβα» σε Μητσοτάκη: «Μην ανοίξεις τίποτα - Καθολικό lockdown και τα Χριστούγεννα»

Έρχεται «μπαράζ» πληρωμών: Τι ισχύει για επιδόματα, κληρονόμους και έκτακτο βοήθημα

Δώρο Χριστουγέννων 2020: Πότε πληρώνεται - Υπολογίστε ΕΔΩ το ποσό

Star Wars: Πέθανε ο «Darth Vader» Ντέιβιντ Πράουζ

Κορονοϊός: Σοκάρει ο Κώστας Τσόκλης - Θα έσωζα τον γέροντα, το παιδί μπορεί να είναι ένα βόδι όρθιο