ΦΑΡΜΑΚO

Πανελλήνια Ημερίδα: μία «ψυχρή αλυσίδα» που μας προστατεύει

Την σημασία της «ψυχρής αλυσίδας» της πολύτιμης αυτής αλυσίδαςγια τρόφιμα και φάρμακα, επεσήμαναν οι ειδικοί, κατά την διάρκεια της πρώτηςπανελλήνιας ημερίδας “COOL CHAIN - Ορθές πρακτικές διακίνησης φαρμάκων” στηνΑθήνα.
Πανελλήνια Ημερίδα: μία «ψυχρή αλυσίδα» που μας προστατεύει

Την σημασία της «ψυχρής αλυσίδας» της πολύτιμης αυτής αλυσίδαςγια τρόφιμα και φάρμακα, επεσήμαναν οι ειδικοί, κατά την διάρκεια της πρώτηςπανελλήνιας ημερίδας “COOL CHAIN - Ορθές πρακτικές διακίνησης φαρμάκων” στηνΑθήνα.

Τα περισσότερα φάρμακα και τρόφιμα έχουν περιορισμούς ως προςτις θερμοκρασίες στις οποίες μπορούν να εκτεθούν. Αυτό σημαίνει ότι από τηστιγμή της παραγωγής μέχρι τη στιγμή της χρήσης, όλοι οι εμπλεκόμενοι,(μεταφορείς και έμποροι) πρέπει να φροντίζουν για τη διατήρηση αυτής τηςθερμοκρασίας, δημιουργώντας μια «ψυχρή» αλυσίδα σύμφωνα με τις προδιαγραφές τουκατασκευαστή. Για πολλά φάρμακα, το «πλαίσιο της ζωής τους» είναι το διάστημαμεταξύ 2 και 8 βαθμών Κελσίου. Αν η αλυσίδα σπάσει, το φάρμακο είναι πολύ πιθανόνα χάσει το σύνολο ή μέρος της θεραπευτικής του αξίας. Το κόστος είναι τεράστιο, σε χρήματα και σεζωές.

Τηνημερίδα τίμησε με την παρουσία του ο Dr Umit KARTOGLU υψηλόβαθμοστέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ειδικός επιστήμονας σε θέματα Ποιότητας, Ασφάλειας και προτύπων τουΤμήματος ζωτικών φαρμάκων & προϊόντων υγείας, ο οποίος στην ομιλία τουαναφέρθηκε στα πρότυπα που έχει υιοθετήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καιστις οδηγίες προς τα κράτη ώστε να προσαρμόσουν ανάλογα τη νομοθεσία τους καιτις διαδικασίες αποθήκευσης και μεταφοράς.

ΗΕυρωπαϊκή Ένωση έχει εκδώσει κατευθυντήριεςοδηγίες (7ηςΜαρτίου 2013) τις οποίες θα πρέπει να ενσωματώσει η Ελλάδα σχετικά με την ορθήπρακτική διανομής φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση, (2013/C 68/01) σύμφωνα με τις οποίες : «Οι εμπλεκόμενοιπου πραγματοποιούν τον εφοδιασμό είναι υπεύθυνοι για την προστασία των φαρμάκωναπό θραύση, αλλοίωση και κλοπή και πρέπει να διασφαλίζεται ότι οι συνθήκεςθερμοκρασίας διατηρούνται σε αποδεκτά όρια κατά τη μεταφορά. Ανεξάρτητα από τοντρόπο μεταφοράς, θα πρέπει να είναι δυνατό να αποδειχθεί ότι τα φάρμακα δενέχουν εκτεθεί σε συνθήκες που μπορεί να βλάψουν την ποιότητα ή την ακεραιότητάτους. Για τον σχεδιασμό της μεταφοράς θα πρέπει να χρησιμοποιείται προσέγγισημε βάση τον κίνδυνο.»

Στην ημερίδα αναφέρθηκε η σημασία της ενημέρωσης και ηεκπαίδευση των εμπλεκομένων στην αλυσίδα η οποία ξεκινά από το στάδιο τηςπαραγωγής και το στάδιο της συσκευασίας, στη συνέχεια στη διανομή μέσω αέρος,θαλάσσης ή οδικώς, από τα κεντρικά σημεία στα τοπικά σημεία διανομής, φαρμακείαή φαρμακεία Νοσοκομείων, για να καταλήξει στον τελικό χρήστη. Η διασφάλιση τηςποιότητας και ο έλεγχος της θερμοκρασίας κατά την αποθήκευση και μεταφοράπρέπει να πραγματοποιείται σε όλα τα στάδια.

Οι ομιλητές υπογράμμισαν τους κινδύνους που συνεπάγεται η μητήρηση των προδιαγραφών θερμοκρασίας και τις λύσεις που προσφέρει η τεχνολογίαγια να μην συμβεί αυτό ακόμα και όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναιυψηλή, όπως στο ελληνικό καλοκαίρι.

Ένα από τα μέτρα που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείαςκαι προβλέπεται να καθιερωθεί και στην Ελλάδα είναι ο εφοδιασμός τηςσυσκευασίας θερμικά ευαίσθητων προϊόντων με μικροτσίπ – καταγραφείς τουιστορικού της θερμοκρασίας ή με θερμικά ευαίσθητο φιλμ το οποίο σε περίπτωσηπου έχει «σπάσει η αλυσίδα» θα αλλάζει χρωματισμό, ώστε ο καταναλωτής νααποφεύγει το πιθανώς αλλοιωμένο τρόφιμο ή φάρμακο.

Την ημερίδα παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον περισσότεροιαπό 200 επιστήμονες, επαγγελματίες και εκπρόσωποι φορέων από το χώρο της υγείας.

Διοργανωτής ήταν η εταιρεία Mediline Isothermal Solutions, μίαελληνική εξαγωγική εταιρεία, την οποία διευθύνει οΜηχανικός Βιοϊατρικής Τεχνολογίας κ. Κωνσταντίνος Δόντης. Η εταιρεία δραστηριοποιείταιστην παραγωγή και στην έρευνα σε υλικά και συστήματα θερμοκρασιακά ελεγχόμενηςσυσκευασίας μεταφοράς τροφίμων και φαρμάκων.