ΦΑΡΜΑΚO

Αττικόν: σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα για το aids

Δραματικήέλλειψη στα φάρμακα για τον HIV/AIDS εμφανίστηκε τις τελευταίες ημέρες και στοΠανεπιστημιακό Νοσοκομείο Χαϊδαρίου "Αττικόν".
Αττικόν: σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα για το aids

Δραματικήέλλειψη στα φάρμακα για τον HIV/AIDS εμφανίστηκε τις τελευταίες ημέρες και στοΠανεπιστημιακό Νοσοκομείο Χαϊδαρίου "Αττικόν".

Νασημειωθεί, ότι η νέα αυτή κατάσταση κάνει την εμφάνισή της μόλις λίγες ημέρες μετά από ανάλογο περιστατικό πουεντοπίστηκε στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης "ΑΧΕΠΑ.

Εξάλλου, πριν απόλίγες ημέρες ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας σχετικά με τη χρηματοδότησητων νοσοκομείων όπου λειτουργούν Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων για την αγορά αντιρετροϊικώνφαρμάκων κατέθεσε η βουλευτής Β’Θεσσαλονίκης της ΔΗΜΑΡ Κατερίνα Μάρκου, με αφορμή καταγγελία της οργάνωσης«Θετική Φωνή» σχετικά με τις ελλείψεις που εμφάνισε το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ τηςΘεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή της, «η ΜΕΛ τουΝοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική μονάδα στη Βόρεια Ελλάδα καιπαρακολουθεί περίπου 1.200 οροθετικούς. Η δαπάνη για την αγορά των απαραίτητωνφαρμάκων ανέρχεται περίπου στα 500.000 ευρώ το μήνα. Ειδικότερα, για το 2013 ησχετική δαπάνη, με βάση τις έως τώρα αναλώσεις, αναμένεται να ανέλθει στα 6,3εκατ. ευρώ ενώ για το 2014, συνυπολογίζοντας το ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων,αναμένεται να προσεγγίσει τα 7 εκ. ευρώ. Παρόλα αυτά, στο Πρόγραμμα Προμηθειώνκαι Υπηρεσιών Υγείας για το 2014, σύμφωνα με δελτίο τύπου της διοίκησης τουνοσοκομείου, η συνολική δαπάνη για φάρμακα (κοινά και αντιρετροϊικά) για όλουςτους ασθενείς στο ΑΧΕΠΑ εγκρίθηκε μόλις στα 9,6 εκ. ευρώ.

Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όλα τα νοσοκομείαόπου λειτουργούν ΜΕΛ για το HIV/AIDS καθώς και ιατρεία φυλακών».

Η κυρία Κατερίνα Μάρκου ζητά, να μάθει ποια μέτρα θαλάβει το Υπουργείο για την αντιμετώπιση των ελλείψεων και τη διασφάλιση τηςπρόσβασης όλων των οροθετικών στην απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή καθώς και ανπροτίθεται να προχωρήσει άμεσα στη θεσμοθέτηση ειδικού κονδυλίου για την αγοράαντιρετροϊικών φαρμάκων στα νοσοκομεία που λειτουργούν Μονάδες ΕιδικώνΛοιμώξεων, όπως το ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα καλύπτεται απευθείας απότον Προϋπολογισμό και θα είναι ανεξάρτητο από την εκάστοτε στοχοθεσία τουΥπουργείου για τη μείωση των δαπανών των νοσοκομείων.

Διαβάστε ακόμη:

Πρωτοποριακή θεραπεία εξαλείφει τον HIV

Ο HIV επέστρεψε ξανά στους δύο άνδρες που θεωρείτο ότι είχαν "θεραπευτεί"