ΦΑΡΜΑΚO

ΙΣΑ: ασθενείς 2 ταχυτήτων και γιατρούς λογιστές δημιουργεί η Υ/Α

Σε ασθενείς δύο ταχυτήτωναναμένεται να οδηγήσουν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ τα μέτρα της πρόσφατηςΥπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 3117/9-12-2013) που θα ισχύσουν από το νέο έτος,σηματοδοτώντας πλέον τον τελικόδιαχωρισμό του διαφορετικού δικαιώματος περίθαλψης σε πλούσιους και φτωχούς.
ΙΣΑ: ασθενείς 2 ταχυτήτων και γιατρούς λογιστές δημιουργεί η Υ/Α

Σε ασθενείς δύο ταχυτήτωναναμένεται να οδηγήσουν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ τα μέτρα της πρόσφατηςΥπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 3117/9-12-2013) που θα ισχύσουν από το νέο έτος,σηματοδοτώντας πλέον τον τελικόδιαχωρισμό του διαφορετικού δικαιώματος περίθαλψης σε πλούσιους και φτωχούς.

Αυτό αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, προσθέτοντας, ότι μετά την πρώτη ταλαιπωρία πουδημιούργησε στους ασθενείς η ΥΑ 2219/9-9-2013, τιμωρώντας τους για την επιλογήτου πρωτότυπου φαρμάκου, τώρα έρχονται νέα μέτρα αλλαγής στη συνταγογράφηση καιβίαιης εισόδου όλων των γενοσήμων αδιακρίτως, χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς καιχωρίς επιστημονικά κριτήρια καταλληλότητας του φαρμάκου ανά ασθενή.

Σύμφωνα με την παράγραφο 5του άρθρου 8, ο συμβεβλημένος με τονΕΟΠΥΥ γιατρός θα δύναται νασυνταγογραφεί το 2014 ανά μήνα το 80% του κόστους των φαρμάκων πουσυνταγογράφησε το 2013. Για τον λόγο αυτό, ο ΕΟΠΥΥ θα υπολογίζει τη μέσημηνιαία δαπάνη ανά γιατρό το 2013 και θα θέτει, αναλόγως τα όρια μηνιαίαςδαπάνης συνταγογράφησης ανά γιατρό για το 2014. Η ΗΔΙΚΑ πρόκειται να προσαρμόσειτο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, έτσι ώστε ο γιατρός να μη μπορεί να συνταγογραφεί, ανά μήνα, φάρμακα, των οποίωνη συνολική δαπάνη υπερβαίνει το 20% του μηνιαίου ορίου του γιατρού που του έχειορίσει ο ΕΟΠΥΥ. Στα πλαίσια ενός τριμήνου, αν ο γιατρός υπερβεί το όριό τουγια τους 2 πρώτους μήνες, τότε τον τρίτο μήνα το σύστημα της ΗΔΙΚΑ, θα τουπαρακρατεί την «υπέρβαση» του 20% των δύο προηγούμενων μηνών και θα μειώνειαντίστοιχα το όριο του μηνιαίου ποσού τον τρίτο μήνα.

Σύμφωνα με το μέτρο αυτό, ο γιατρός, προκειμένου να είναι σύννομος,καλείται από το 2014, να εξυπηρετεί μερικούς ασφαλισμένους και να αφήνει τουςυπόλοιπους να πληρώνουν τα φάρμακά τους από την τσέπη τους.

Παράλληλα, καλείται να αφήσει το ιατρικό του έργο και ναμετατραπεί σε λογιστή που θα παρακολουθεί τα ποσοστά της φαρμακευτικήςδαπάνης των ασθενών του, για να αποφασίσει -ως λογιστής και όχι ως γιατρός- ποιος θα προλάβει να εξυπηρετηθεί και ποιος θα πέσει στον Καιάδα…με τη σφραγίδατου Νόμου…

Ο ΙΣΑ ζήτησε, εδώ και πολλούςμήνες από τον ΕΟΠΥΥ να επιδώσει στοΙατρικό Σώμα τη λίστα των φθηνών φαρμάκων που αποζημιώνει ο Οργανισμός και να διευκρινίσει σε ποιο βαθμό θααποζημιώνονται τα υπόλοιπα φαρμακευτικά σκευάσματα, άσχετα με το αν είναιγενόσημα ή πρωτότυπα. Απάντηση δε λάβαμε ποτέ καμία.

Εν όψει αυτών των ολέθριωναλλαγών που επίκεινται, ο ΙΣΑ δηλώνει:

1) Στόχοςδεν είναι, το γενόσημο ή το πρωτότυπο, αλλά το κατάλληλο ανά ασθενή εξατομικευμένα φάρμακο. Η συνταγογραφίαείναι ιατρική πράξη και δεν εμπίπτει σε λογιστικά κριτήρια.

2) Με αφορμήτην υποχρεωτική συνταγογράφηση γενοσήμων στο 60%, κρούουμε τον κώδωνα τουκινδύνου στον ΕΟΦ και στον ΕΟΠΥΥ: ηεισροή αμφιβόλου ποιότητας γενοσήμων από τις τριτοκοσμικές χώρες είναι πολύεπικίνδυνη γιατί φάρμακα φθηνά, ανεξέλεγκτα, με αμφισβητούμενη ποσότητα καικαθαρότητα της δραστικής ουσίας και μη ελεγμένες προσμίξεις, μπορεί ναεπιφέρουν σοβαρές παρενέργειες, αλλά και να οδηγήσουν σε υποτροπή της νόσου καιθάνατο. Γι αυτό, δεν επαρκεί ο έλεγχοςτων φακέλων των φαρμάκων. Ο ΕΟΦπρέπει να ελέγχει τα ίδια φάρμακα και να παρακολουθεί την ασφάλεια τωνχορηγουμένων φαρμάκων μετά την έγκριση της κυκλοφορίας τους (post surveillance studies).

3) Τονίζουμεότι ο γιατρός δεν είναι λογιστής. Δεθα εγκαταλείψει το ρόλο του θεράποντος για να μετράει αριθμούς. Καλούμε όλουςτους γιατρούς μέλη μας να συνεχίσουν να ασκούν το ιατρικό λειτούργημα σύμφωναμε το ήθος, τη δεοντολογία και τις επιστημονικές τους γνώσεις, με άκρως επιστημονικά κριτήρια προς όφελος και μόνοτων ασθενών τους.

4) Κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή.

5) Θεραπευτικά Πρωτόκολλα: Μέσα από ειδική ομάδαεργασίας, αγωνιζόμαστε εδώ και πολύ καιρό, μαζί με τις επιστημονικές εταιρείεςκαι την ΗΔΙΚΑ α) για το πλαίσιο παρακολούθησης ενόςμηχανισμού ελέγχου της εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων β)για τη λειτουργία των Πρωτοκόλλων με επαρκή χρόνοπροσαρμογής των γιατρών και γ) για την τροποποίηση της συνταγογράφησης ώστενα καταστεί δυνατή η αναγραφή φαρμάκων διαφορετικών πρωτοκόλλων στην ίδιασυνταγή.

Η μελέτη και η παρακολούθηση της ΚλινικήςΣυνταγογράφησης πρέπει να γίνεται από αυτούς τους γιατρούς που έχουν τηνεμπειρία και την τεχνογνωσία της χρήσης της. Έτσι,προτείνουμε να ερωτηθούν οι ίδιοι οι γιατροί μας ανά ειδικότητα, αν μπορούνστην καθημέρα πράξη να εφαρμόσουν τα Πρωτόκολλα Συνταγογράφησης που τουςυποδεικνύονται.

6) Τα μέτραγια τις επερχόμενες αλλαγές στη συνταγογράφηση αναφέρονται ότι θα ισχύουν γιατους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς. Τιθα συμβεί με τους πιστοποιημένους γιατρούς; Τι θα ισχύει για τουςασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που έχουν θεράποντα γιατρό κάποιον πιστοποιημένο, αλλάόχι συμβεβλημένο γιατρό;

Θεωρούμε ότι η εν λόγω ΥΑαφήνει πολλά κενά, πολλά ερωτηματικά και δημιουργεί πολλά προβλήματα, τα οποίαπρέπει να επιλυθούν πριν την εφαρμογή των μέτρων αυτών.