ΦΑΡΜΑΚO

FDA: έγκριση φαρμάκου για ασθενείς με πρόβλημα στην πήξη αίματος

Στην έγκριση του φαρμάκουTretten της φαρμακευτικής  Novo Nordiskπροχώρησε η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), για την πρόληψη τηςαιμορραγίας σε ασθενείς με μια σπάνια διαταραχή στη πήξη του αίματος
FDA: έγκριση φαρμάκου για ασθενείς με πρόβλημα στην πήξη αίματος

Στην έγκριση του φαρμάκουTretten της φαρμακευτικής Novo Nordiskπροχώρησε η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Το σκεύασμα αφορά στην πρόληψη τηςαιμορραγίας σε ασθενείς με μια σπάνια διαταραχή στη πήξη του αίματος.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδειτο Reuters, το Tretten μελετήθηκε σε 77 ασθενείς με σχετική διαταραχή και ήταναποτελεσματικό στην πρόληψη της αιμορραγίας σε ποσοστό 90%, χορηγούμενομηνιαίως, ενώ στις παρενέργειες περιλαμβάνονται οι: κεφαλαλγία, πόνος στα άκρακαι στο σημείο της ένεσης.


Όπως τονίζει το FDA, η σπάνια ασθένειαεπηρεάζει περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και σχετίζεται μεσυμπτώματα, όπως αιμορραγία, καθυστερημένη επούλωση τραυμάτων και αποβολές.
Το φάρμακο αναμένεται να συνδράμει στις πωλήσεις της Novo Nordisk κατά 84εκατομμύρια δολάρια έως το 2018, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση τριών αναλυτών, σεδημοσκόπηση του Thomson Reuters.


Η Novo Nordisk απέκτησε τα δικαιώματα του Tretten από τη ZymoGenetics Inc το2004. Η Novo έχει συμφωνήσει να καταβάλλει ποσοστό επί των πωλήσεων, χωρίςωστόσο να έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες της συμφωνίας. Να σημειωθεί πως ηZymoGenetics εξαγοράστηκε από την Bristol Myers Squibb Co το 2010.


Το προϊόν εγκρίθηκε τον περασμένο χρόνο στην Ευρώπη και τον Καναδά. Πωλείταιστην Ευρώπη με την επωνυμία NovoThirteen και περιέχει τη δραστική ουσίαcatridecacog.