ΦΑΡΜΑΚO

Φαρμακοποιοί: Όχι στα Σ/Μ τα ΜYΣΥΦΑ

Τα … κοφτερά τους δόντια έδειξαν σήμερα οι φαρμακοποιοί, κάνοντας σαφές ότι εάν περάσει το μέτρο για την διάθεση των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα Σούπερ Μάρκετ, τότε ο αγώνας τους θα είναι έως εσχάτων.
Φαρμακοποιοί: Όχι στα Σ/Μ τα  ΜYΣΥΦΑ

Τα … κοφτερά τους δόντια έδειξαν σήμερα οι φαρμακοποιοί,κάνοντας σαφές ότι εάν περάσει το μέτρο για την διάθεση των Μη ΥποχρεωτικώςΣυνταγογραφούμενων φαρμάκων στα Σούπερ Μάρκετ, τότε ο αγώνας τους θα είναι έωςεσχάτων.

Ακόμηκαι αν προσληφθούν ως υπάλληλοι φαρμακοποιοί στις αλυσίδες Σ/Μ, δεν θα γίνειδεκτό από τους φαρμακοποιούς, καθώς κάτι τέτοιο θα έπληττε όχι μόνο την ουσίατης επαγγελματικής τους υπόστασης όσο και την Δημόσια Υγεία αφού ως υπάλληλοιδεν μπορούν να έχουν ανεξάρτητη, ανεπηρέαστη επιστημονική θέση για κάθε φάρμακο,τόνισαν στην συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγουκ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης. Να σημειωθεί ότι παρόντες στην συνέντευξη τύπου ήταν καιο πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ.κ. Κ.Λουράντος και Γ. Δαγρές αλλά και ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Δημ. Λιντζέρης.

Οπρόεδρος του ΕΟΦ μάλιστα, ήταν ξεκάθαρος στο θέμα της πιθανής διάθεσης τωνΜηΣΥΦΑ από σούπερ μάρκετ, λέγοντας ότι «Τα ΜηΣΥΦΑ είναι κανονικά φάρμακα πουαδειοδοτούνται από τον ΕΟΦ και παρακολουθούνται από τις διαδικασίεςφαρμακοεπαγρύπνισης και η μόνη τους διαφορά από τα υπόλοιπα φάρμακα είναι ότιτην δεδομένη χρονική στιγμή δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ", ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΕΟΦ τασσόμενος εμφανώς υπέρ τωνφαρμακοποιών».


Ο πρόεδρος του ΕΟΦανέφερε ακόμη, ότι σήμερα έχουμε 800κωδικούς ΜηΣΥΦΑ που το περασμένο έτος αποτέλεσαν μια δαπάνη της τάξεως των 300εκατομμυρίων ευρώ η οποία βέβαια -εφόσον τα φάρμακα αυτά δεν αποζημιώνονται-ήταν ιδιωτική. Και στόχος είναι τώρα να διπλασιαστεί ο αριθμός τους ώστε νααπαλλαγεί το κράτος από 500 ή 600 εκατ. δημόσιας δαπάνης.

Μια σημαντική παράμετρος πουφαίνεται ότι οι ειδικοί δεν υπολόγισαν, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης, είναι οι επιπτώσεις στην Δημόσια Υγείααπό την αλόγιστη χρήση των φαρμάκων αυτών δεδομένου ότι ο ελληνικός πληθυσμόςδεν είναι εκπαιδευμένος στην αυτοθεραπεία.

«Ετσι τα προβλήματα στην υγείατων πολιτών που προκαλούνται από τη μη ορθή χρήση φαρμάκων καταλήγουν ναεπιβαρύνουν υπέρμετρα τη νοσοκομειακή δαπάνη.

Δεκάδες μελέτες καταδεικνύουντο γεγονός αυτό. Για παράδειγμα, το Michigan University διαπιστώνει σε έρευνα,που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics, ότι στις ΗΠΑ το 10,4% των εφήβων καινέων ενήλικων ατόμων, τα οποία νοσηλεύονται στα τμήματα επειγόντων περιστατικώνγια οποιαδήποτε αιτία, εισήχθησαν λόγω κακής χρήσης κάποιου αναλγητικού ήηρεμιστικού φαρμάκου. Τα έωλα επιχειρήματα για το δήθεν συμφέρον του καταναλωτήκαταρρίπτονται από την ίδια την έκθεση του ΟΟΣΑ στην οποία ομολογείταιαπροκάλυπτα πως « η κατάργηση των διατάξεων περί ιδιοκτησιακού καθεστώτος πουθα επιτρέψει την ανάπτυξη αλυσίδων φαρμακείων που δεν ανήκουν ή διευθύνονταιαπό φαρμακοποιούς».

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα των τελευταίων ημερών για τις delivery παραδόσεις- μεταφορές φαρμάκων από τα ΕΛΤΑ, ο κ. Θεοδοσιάδης υπογράμμισε, ότι «ο Πανελλήνιος ΦαρμακευτικόςΣύλλογος κατέθεσε Εξώδικο Δήλωση προς τα ΕΛΤΑ σύμφωνα με το οποίο «…επουδενί δεν πρόκειται να επιτρέψει να μετατραπείτο φάρμακο από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα διακινούμενο από τον οιονδήποτεάσχετο επί σκοπώ το κέρδος. Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και όχι προϊόνκερδοσκοπίας. Θα πρέπει να σας γίνει κατανοητό ότι δεν θα επιτρέψουμε τοφάρμακο να καταστεί βορά εμπορικής εκμετάλλευσης με προφανή κίνδυνο τηςδημόσιας υγείας. Το delivery φαρμάκων, επί σκοπώ μάλιστα το κέρδος, είναιαπολύτως παράνομο και ο Π.Φ.Σ. θα καταγγείλει άμεσα εις τις αρμόδιες Αρχές κάθεανάλογη απόπειρα», αναφέρεται μεταξύ άλλων».