ΦΑΡΜΑΚO

Gilead Scineces: έγκριση από την ΕΕ για σκεύασμα κατά της ηπατίτιδας

Άδεια κυκλοφορίας στο σκεύασμα Sovaldi- που χρησιμοποιείται για την χρόνια λοίμωξη της ηπατίτιδας- της GileadSciences, δίνει η Ευρωπαική Επιτροπή μετά τον Αμερικανικό FDA.
Gilead Scineces: έγκριση από την ΕΕ για σκεύασμα κατά της ηπατίτιδας

Άδεια κυκλοφορίας στο σκεύασμα Sovaldi, της GileadSciences, δίνει η Ευρωπαική Επιτροπή μετά τον Αμερικανικό FDA.

Το συγκεκριμένο σκεύασμα, χρησιμοποιείται σε συνδυασμόμε έναν αναστολέα πολυμεράσης στους ενήλικες που πάσχουν από χρόνια λοίμωξηηπατίτιδας C (CHC).

«Το Sovaldi αποτελεί μια πολύ σημαντική θεραπευτικήπρόοδο, καθώς μεγάλη μερίδα ασθενών μπορεί τελικά να θεραπευτεί» όπως τονίζει οGraham Foster, MD, καθηγητής Ηπατολογίας στο Queen Mary University of London.


Το σκεύασμα εγκρίθηκε από τον FDA τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι γιατροί παράλληλα,αναμένουν την επαναστατική δια στόματος θεραπεία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίςνα απαιτείται ιντερφερόνη, η οποία προκαλεί σοβαρές παρενέργειες.
Να σημειωθεί πως η θεραπεία είναι σε θέση να δώσει λύσεις στο 85% τωνπεριπτώσεων.

«Σε αντίθεση με πολλές χρόνιες νόσους, η ηπατίτιδα C μπορεί να ιαθεί. Ωστόσο, για διάφορους λόγους, πολλοί ασθενείς με HCV δεν επιτυγχάνουν επί του παρόντος ίαση και η νόσος τους εξελίσσεται συχνά σε ηπατική νόσο τελικού σταδίου ή σε καρκίνο του ήπατος» αναφέρει ο Graham Foster, διδάκτωρ και καθηγητής Ηπατολογίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.

«Το Sovaldi, με υψηλά ποσοστά ίασης σε ευρύ φάσμα ασθενών και σύντομη διάρκεια θεραπείας, αποτελεί μια ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη θεραπευτική εξέλιξη που θα αυξήσει τον αριθμό
των ασθενών των οποίων η νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί και τελικά να ιαθεί». Περίπου εννέα εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη είναι προσβεβλημένοι από τον HCV, έναν ιό
που αποτελεί κύρια αιτία καρκίνου του ήπατος και μεταμόσχευσης ήπατος. Η κοινωνική, κλινική και οικονομική επιβάρυνση των κρουσμάτων HCV που δεν αντιμετωπίζονται είναι σημαντική, με τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης που σχετίζονται με τον HCV να αυξάνονται με τη βαρύτητα της νόσου. Η τρέχουσα καθιερωμένη θεραπεία για τον HCV διαρκεί έως 48 εβδομάδες και συνίσταται σε σχήμα που περιλαμβάνει peg-IFN/RBV, ουσίες που ενδέχεται να μην είναι κατάλληλες για ορισμένες κατηγορίες ασθενών.