ΦΑΡΜΑΚO

Χατζηδάκης: Ο ΕΟΦ θα αποφασίσει ποια ΜηΣΥΦΑ θα πωλούνται εκτός φαρμακείου

Άκαρπη απέβη η συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών το απόγευμα της Πέμπτης, σχετικά με τη διάθεση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜηΣΥΦΑ) από τα σούπερ μάρκετ.
Χατζηδάκης: Ο ΕΟΦ θα αποφασίσει ποια ΜηΣΥΦΑ θα πωλούνται εκτός φαρμακείου

Άκαρπη απέβη η συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ.Χατζηδάκη με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών το απόγευμα της Πέμπτης, σχετικάμε τη διάθεση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜηΣΥΦΑ) από τασούπερ μάρκετ.

Ο δρόμος για την πώληση των ΜηΣΥΦΑ εκτός φαρμακείου, ανοίγειμε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο περιλαβάνει ρυθμίσεις γιατην απελευθέρωση ορισμένων προιόντων και αγορών, πχ. ψωμί, φάρμακα, με βάση τιςσχετικές προτασεις του ΟΟΣΑ.

Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν έντονα στο ενδεχόμενο πώλησηςφαρμάκων εκτός φαρμακείου, προβάλλοντας τους κινδύνους δημόσιας υγείας πουμπορεί να ανακύψουν, και ξεκαθαρίζουν ότι ο αγώνας τους θα είναι μέχριςεσχάτων.

Στη συνάντηση, ο κ. Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι θακαταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο στο τέλος Φεβρουαρίου και αν δεν εξασφαλίσειτην απόλυτη πλειοψηφία ση Βουλή, τότε θα καταθέσει Πράξη ΝομοθετικούΠεριεχομένου.

Πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης δεσμεύτηκε οτι τον πίνακα τωνφαρμάκων που θα μπορούν να πωλούνται εκτός φαρμακείων, θα τον συντάξει ο ΕΟΦκαι το υπουργείο Υγείας, και εκείνος θα ακολουθήσει πιστά τη σετική πρόταση.

Σημειώνεται ότι ο ΕΟΦ διαφωνεί πλήρως με την πώληση τωνΜηΣΥΦΑ από τα σούπερ μάρκετ.

Οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους μιλούν για προσχηματικόδιάλογο και τα αρμόδια όργανα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου θαεκτιμήσουν την κατάσταση, προκειμένου να αποφασίουν την περαιτέρω στάση τους.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδηςδιαπιστώθηκε πλήρης διάσταση απόψεων. "Ο κ. Χατζηδάκης αντιμετωπίζει τοφάρμακο ως οποιοδήποτε εμπόρευμα .Η δική μας άποψη είναι ότι τα φαρμακα, είτεαποζημιώνονται είτε όχι απο τον ΕΟΠΥΥ, είτε συνταγογραφούνται είτε όχι, είναιφάρμακα" Στα φάρμακα δεν ισχύει το λαϊκό ρητό "ολίγον έγκυος"είπε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Διαβάστε ακόμη:


Επιστολή Κούβαρη: δεν θα φέρουν ανάπτυξη τα ΜΥΣΥΦΑ στα Σ/Μ

Φαρμακοποιοί: ισχυρό όχι για ΜΥΣΥΦΑ στα Σ/Μ στην συνάντηση με το υπ. Ανάπτυξης




Φαρμακοποιοί: Όχι στα Σ/Μ τα ΜYΣΥΦΑ

Φαρμακοποιοί: Εξώδικο στα ΕΛΤΑ για τις delivery παραδόσεις