ΦΑΡΜΑΚO

Φαρμακοποιοί: στα χαρακώματα για τα ΜΥΣΥΦΑ

Στα χαρακώματα βρίσκονται οιφαρμακοποιοί μετά την ανυποχώρητη στάση του Υπουργείου Ανάπτυξηςστα θέματα που αφορούν τα φάρμακα και τα φαρμακεία.
Φαρμακοποιοί: στα χαρακώματα για τα ΜΥΣΥΦΑ

Στα χαρακώματα βρίσκονται οιφαρμακοποιοί μετά την ανυποχώρητη στάση του Υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Χατζηδάκηστα θέματα που αφορούν τα φάρμακα και τα φαρμακεία.

«Εάν έστω και μια γραμμή απόαυτά που ευαγγελίζεται ο ΟΟΣΑ, προχωρήσει , οι φαρμακοποιοί ξεκινούν δυναμικέςκαι διαρκείς κινητοποιήσεις», αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελληνίου ΦαρμακευτικούΣυλλόγου κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

Μάλιστα ο ΠΦΣ βάλει κατά τουυπουργείου Ανάπτυξης, λέγοντας ότι δεν έχει κανένα λόγο να εμπλέκεται με τοθέμα των φαρμάκων, καθώς αυτό είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας. Αντίθετα,το υπουργείο Ανάπτυξης θα πρέπει να εναρμονιστεί με τον ρόλο του που είναι ηανάπτυξη. Αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά ο ΠΦΣ:

«Η ανάπτυξη δεν έρχεται με το κλείσιμο τωνφαρμακείων που είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αποτελούν την ραχοκοκαλιάτης οικονομίας. Ας μας στηρίξει ο υπουργός να πληρωθούμε τα παλιά χρέη , ναενισχυθεί η ρευστότητα μας, να συμβάλλει στη συνένωση των φαρμακείων μεφορολογικά και άλλα κίνητρα και τότε το υπουργείο του θα επιβεβαιώσει τον τίτλοτου. Η ανάπτυξη δεν έρχεται κάνοντας δυνατότερους τους μεγάλους και σβήνονταςτους μικρούς.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση τουΠΦΣ στο θέμα των ΜΥΣΥΦΑ και μετά από την χθεσινή συνάντηση με ην ηγεσία τιυυπουργείου Ανάπτυξης έχει ως εξής:

«Οι φαρμακοποιοί θεωρούν τη στάση του υπουργού αιτίαπολέμου. Μετά από τέσσερα χρόνια συνεχών πιέσεων και κτυπημάτων κάτω από τηνμέση , ο φαρμακευτικός κλάδος δεν αντέχει καν να συζητήσει για άλλα μέτρα.

Η πρόφαση της «πίεσης από τηνΤρόικα» που εμφανίζεται κάθε φορά που πρέπει να ληφθεί κάποιο μέτρο κατά τωνφαρμακείων δεν είναι πλέον πολιτικά αποδεκτή.

Σε ποια βάση μπορεί ναξεκινήσει ένας ενδεχόμενος διάλογος με έναν υπουργό που εκ των προτέρωνχαρακτηρίζει και μέσω των υφισταμένωντου, την άλλη πλευρά συντεχνία;

Ο κ. Χατζηδάκης περιέργως εμμένει σε θέσεις που καταρρίπτονται από την ίδιαμελέτη του ΟΟΣΑ όπου αναφέρεται ότι σε χώρες όπου υπάρχει κεντρικός έλεγχοςτιμών οι τιμές είναι χαμηλότερες.

Εκτός εάν ο υπουργός επιθυμείνα λύσει το ασφαλιστικό από τις παρεπόμενες συνέπειες της αλόγιστης χρήσης τωνφαρμάκων που θα πωλούνται ελεύθερα δίπλα στα μαρούλια και τις ντομάτες!

Οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουνότι μετά από 4 χρόνια μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 60% με τραγικές συνέπειες όπως την μείωση τουπροσδόκιμου ζωής των ασθενών λόγω των περικοπών των φαρμάκων που καλύπτει οΕΟΠΥΥ, είναι καιρός οι τεχνοκράτες να κλειστούν και πάλι στα γραφεία τους. Ηεποχή τους τελείωσε. Η χώρα έχει ανάγκη από στελέχη και ειδικούς που βλέπουνπρώτα τον άνθρωπο και μετά τους αριθμούς . Το μοντέλο της άκρατης τεχνοκρατικήςαντίληψης απέτυχε.

Δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά, από την ενασχόληση του υπουργείου Ανάπτυξης με ταφάρμακα που αποτελούν αντικείμενο του υπουργείου υγείας και μάλιστα εκφράζονταςάποψη αντίθετη από την επίσημη θέση τουυπουργού υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη και του προέδρου του ΕΟΦ κ. Δ. Λιντζέρη

Στα φάρμακα δεν ισχύει ηλαϊκή ρήση «ολίγον έγκυος». Τα φάρμακα είναι φάρμακα από την αρχή μέχρι τοτέλος. Έχουν ωφέλειες και διαπιστωμένες παρενέργειες και η χορήγηση, ηαποθήκευση και η διακίνηση τους, πρέπει να γίνεται με συγκριμένες προϋποθέσειςκαι από εξειδικευμένους επιστήμονες όπως είναι οι φαρμακοποιοί.

«Δεν μπορεί ο κ. Χατζηδάκηςνα αδιαφορεί «λογω τρόϊκας» για την επιστημονική άποψη του ΕΟΦ, τωνπανεπιστημιακών και των επιστημόνων φαρμακοποιών», αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΦΣκ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

«Από τον υπουργό Ανάπτυξηςζητάμε» , τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, «να αφήσει το φάρμακο και να ασχοληθεί μεθέματα αρμοδιότητας του , που θα φέρουντην πολυπόθητη ανάπτυξη και αύξηση θέσεων εργασίας».