ΦΑΡΜΑΚO

Απάνθρωπο για τους καρκινοπαθείς το πλαφόν στα φάρμακα

Απεγνωσμένο SOS από τους καρκινοπαθείς, για την απόφαση της μείωσης κατά 20% του πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων και στην έκδοση παραπεμπτικών για διαγνωστικές εξετάσεις.
Απάνθρωπο για τους καρκινοπαθείς το πλαφόν στα φάρμακα

Απεγνωσμένο SOS από τους καρκινοπαθείς, για την απόφαση της μείωσης κατά 20% του πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων και στην έκδοση παραπεμπτικών για διαγνωστικές εξετάσεις.


Μετά την αντίδραση των γιατρών για τη μείωση του ορίου συνταγογράφησης, και την επισήμανση από όλους τους υγειονομικούς φορείς και τα περισσότερα πολιτικά κόμματα για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών ΚΕΦΙ Αθηνών, επισημαίνει ότι «όταν τα χρηματοοικονομικά μπαίνουν στο χώρο της υγείας, χάνεται ο ανθρωπισμός».


Σύμφωνα με το ΚΕΦΙ:


• Ο καθορισμός ορίων συνταγογράφησης ανά γιατρό για το 2014 στο 80% της μέσης μηνιαίας δαπάνης του 2013 αποτελεί ένα οριζόντιο μέτρο που θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις, ειδικά στους χρόνια πάσχοντες, όπως οι καρκινοπαθείς.


• Το μέτρο δεν λαμβάνει υπόψη τον αριθμό των ασθενών που εξυπηρετεί ένας ιατρός, ούτε ότι για κάποιες παθήσεις, όπως ο καρκίνος, οι συνταγογραφικές ανάγκες είναι ιδιαίτερα αυξημένες.


• Δεν λαμβάνεται υπόψη η ανάγκη για θεραπεία με καινοτόμα φάρμακα, τα οποία καλύπτουν σημαντικά θεραπευτικά κενά, όπως συμβαίνει με τα ογκολογικά φάρμακα.


«Για μια ακόμα φορά,, τονίζεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Καρκινοπαθών, το Υπουργείο λαμβάνοντας υπόψη μόνο οικονομικά κριτήρια κι αδιαφορώντας για την προάσπιση της υγείας των Ελλήνων πολιτών, θέλει να προχωρήσει στην εφαρμογή της με αριθμ. οικ. 3457 Υ.Α. «Ρύθμιση θεμάτων τιμολόγησης φαρμάκων», η οποία δημοσιεύτηκε στις 16 Ιανουαρίου 2014. Η Υπουργική Απόφαση επιβάλλει για κάθε ιατρό με δικαίωμα συνταγογράφησης, μηνιαίο πλαφόν στο κόστος των φαρμάκων και αναλωσίμων υλικών που περιέχονται σε κάθε συνταγή, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται η εξαίρεση αυτών για τους χρονίως πάσχοντες. Ειδικά για τους καρκινοπαθείς που το κόστος της κάθε θεραπείας είναι ιδιαίτερα υψηλό, η έλλειψη διευκρινήσεων και η οριζόντια εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την πρόσβασή τους στη θεραπεία».


Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών ΚΕΦΙ Αθηνών θεωρεί ότι από το μέτρο θα έπρεπε να εξαιρεθούν συγκεκριμένες ειδικότητες όπως οι ογκολόγοι και οι αιματολόγοι, ενώ από το όριο συνταγογράφησης κάθε ιατρού θα έπρεπε επίσης να εξαιρεθούν τα φάρμακα του ειδικού καταλόγου φαρμάκων σοβαρών παθήσεων της παρ. β του άρθρου 12 του ν.3816/2010, ειδικότερα σε περιπτώσεις όπου εφαρμόζονται ήδη μέτρα ελέγχου της συνταγογραφίας όπως επιτροπές Φαρμάκων Υψηλού Κόστους, registries, θεραπευτικά πρωτόκολλα, χρήση βιο-δεικτών κλπ.


Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών ΚΕΦΙ Αθηνών απαιτεί την άμεση εξαίρεση από το πλαφόν στη συνταγογράφηση των ιατρών όλων των φαρμάκων και αναλωσίμων υλικών που αφορούν τους ογκολογικούς ασθενείς. «Πιστεύουμε, σημειώνει, ότι η μη εξαίρεση αντιστοιχεί στην αντιμετώπιση των καρκινοπαθών ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα στην περίθαλψη και τελικά στην ίδια τη ζωή. Την ίδια εξαίρεση για τους ογκολογικούς ασθενείς απαιτούμε και στην επερχόμενη μείωση του πλαφόν στις διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις, οι οποίες είναι εντελώς απαραίτητες για τη σωστή παρακολούθηση της πάθησης».