ΦΑΡΜΑΚO

Στα χέρια του Σαμαρά η φαρμακευτική δαπάνη

Με το θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης ασχολείται προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, καθώς αναγνωρίζει ότι ο στόχος των 2 δισ ευρώ για το 2014, δεν είναι εφικτός και αποτελεί εξόντωση, τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς, όσο και τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.
Στα χέρια του Σαμαρά η φαρμακευτική δαπάνη

Με το θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης ασχολείται προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, καθώς αναγνωρίζει ότι ο στόχος των 2 δισ ευρώ για το 2014, δεν είναι εφικτός και αποτελεί εξόντωση, τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς, όσο και για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Αυτό έγινε γνωστό κατά την διάρκεια εκδήλωσης με αφορμή την κοπή της πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος την Πέμπτη το βράδυ, στο Μέγαρο Μουσκής.

Μάλιστα για το θέμα αυτό, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Κων. Φρουζής, υποστήριξε ότι με δαπάνη κάτω από 2,3 δισ ευρώ θα υπάρξει πρόβλημα επάρκειας την στιγμή που η Ελλάδα επιπλέον, αποτελεί η προεδρεύουσα χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι’ αυτό τον λόγο επανέλαβε την θέση του ΣΦΕΕότι πρέπει να επικρατήσει ο ρεαλισμός και να σταθεροποιηθεί η φαρμακευτικήδαπάνη στα πολύ χαμηλά επίπεδα των 2,3 δισ. ευρώ».

Ο κ. Φρουζής τόνισε ότι κατάτα προηγούμενα χρόνια οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, με κοινωνική υπευθυνότητα,με πατριωτισμό και ισχυρή αίσθηση καθήκοντος έπραξαν τα μέγιστα για νασυμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης. Δεν παρέλειψε να επισημάνειορισμένα καίρια λάθη στην ασκούμενη πολιτική, όπως είναι «η προκρούστειααπόφαση για την ακόμα μεγαλύτερη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2δισεκατομμύρια ευρώ που κατατάσσει την Ελλάδα ουραγό στην Ευρώπη σε κατάκεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη».

Εξάλλου, εξέφρασε τηνασφαλή πεποίθησή του ότι το 2014 πρέπει να είναι έτος σταθεροποίησης τηςΟικονομίας και ότι οι επίπονες προσπάθειες των προηγούμενων ετών επιτρέπουν τηναισιοδοξία για μια «νέα αρχή».

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕαναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να υπάρχει ένας συγκεκριμένος προϋπολογισμός τωννοσοκομείων για τα φάρμακα ο οποίος για το 2014 δεν πρέπει να είναι χαμηλότεροςαπό τα 680-700 εκατ. ευρώ και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ισότιμη καιισοδύναμη μεταχείριση όλων των εταίρων στο χώρο, απαραίτητη προϋπόθεση για τηνομαλοποίηση της αγοράς φαρμάκου. «Δεν αντέχει κανείς από τους κρίκους τηςαλυσίδας να έχει μία διαφορετική μεταχείριση», είπε χαρακτηριστικά. Προς αυτήτην κατεύθυνση ζήτησε από τον Υπουργό και την Κυβέρνηση να εξετάσουν εκ νέου τηδυνατότητα ισοδύναμων μέτρων υπολογίζοντας ότι το 6% του ΑΕΠ για τη δημόσιαΥγεία είναι περίπου 11 δις άρα υπάρχουν περίπου 8-8,5 δις που είναι εκτόςφαρμάκου και μπορούν να βρεθούν με λίγη προσοχή κάποια ισοδύναμα μέτρα.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος τουΣΦΕΕ τάχθηκε υπέρ του σωστού ελέγχου συνταγογράφησης, δεν παρέλειψε όμως ναυπογραμμίσει ότι τα οριζόντια μίτρα όπως αυτό του πλαφόν στη συνταγογράφηση τωνιατρών δεν είναι ικανά να πετύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα δημιουργώνταςαντιθέτως προβλήματα κυρίως για τον ασθενή. Για το λόγο αυτό σημείωσε ότι όλοςο κλάδος και όλα τα έμπειρα στελέχη του ΣΦΕΕ θα είναι στο πλευρό της Πολιτείας,συνεχίζοντας μέσα από την εποικοδομητική συνεργασία να δουλεύουν για τηνεξεύρεση βιώσιμων λύσεων που τόσο ανάγκη έχει η χώρα.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια οΥπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος επιβεβαίωσε την ανάγκη ορίου στη συνταγογράφηση τωνιατρών, διαφορετικά η υπέρβαση στη δαπάνη θα μεταφραστεί σε clawback το οποίο δεν θα είναι σε θέσηοι εταιρείες να αντέξουν.

Αναφορικάμε το θέμα του φαρμακευτικού προϋπολογισμού, αναγνώρισε πως ο στόχος των 2 διςείναι εξοντωτικός και πως η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ασχολείταιπροσωπικά προκειμένου να φτάσουν σε κάτι που θα είναι πιο εφικτό. Κλείνοντας,τόνισε ότι το 1ο εξάμηνο του 2014 θα είναι το δυσκολότερο αλλάφάνηκε αισιόδοξος ότι η χώρα μας θα καταφέρει να πιστοποιήσει το πλεόνασμα τονΑπρίλιο και να οδεύσει μία αναπτυξιακή πορεία της οποίας μέρος οφείλουν ναείναι και οι φαρμακευτικές εταιρείες, τόσο οι ελληνικές όσο και οι πολυεθνικές,προκειμένου να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας στη χώρα μας και συνολικά το ΑΕΠμέσω των επενδύσεων και των εξαγωγών του κλάδου.

Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνεκαι η Υφυπουργός Υγείας, κυρία Ζ. Μακρή, η οποία αναφέρθηκε στην καλή προσπάθειαπου γίνεται για το εθνικό συμφέρον από το οποίο δεν εξαιρούνται οιφαρμακευτικές επιχειρήσεις και ευχήθηκε καλή εποικοδομητική χρονιά.

Διαβάστε ακόμη:

Άδωνις: Ή χωρίς φάρμακα ή... χωρίς φάρμακα


Ιδού πώς θα αποθηκεύονται και τα φάρμακα στα σούπερ-μάρκετ

Πανυγειονομική απεργία στις 6/2, ημέρα ψήφισης του ν/σ

ΠΙΣ προς γιατρούς: Αγνοήστε το πλαφόν συνταγογράφησης

Παραδίδουν σε υπαλλήλους σούπερ-μάρκετ τη θεραπεία των Ελλήνων!

Δαγρές: σοβαρά λάθη για ΜΥΣΥΦΑ και φαρμακεία στην έκθεση ΟΟΣΑ