ΦΑΡΜΑΚO

Ανακοστολογήσεις στα φάρμακα χωρίς αντίκρισμα

Με μειώσεις της τάξης του 8% περίπου μεσοσταθμικά ανακοινώνεται την Δευτέρα10 Φεβρουαρίου το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, μετά από τις αλλεπάλληλες συνεδριάσειςτης Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων στο υπουργείο Υγείας, η οποία εξέτασε τις ενστάσειςτων επιχειρήσεων και μετά από την ανακοστολόγηση των 8.786 φαρμάκων πουανακοίνωσε ο ΕΟΦ
Ανακοστολογήσεις στα φάρμακα χωρίς αντίκρισμα

Με μειώσεις της τάξης του 8% περίπου μεσοσταθμικά ανακοινώνεται την Δευτέρα10 Φεβρουαρίου το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, μετά από τις αλλεπάλληλες συνεδριάσειςτης Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων στο υπουργείο Υγείας, η οποία εξέτασε τις ενστάσειςτων επιχειρήσεων και μετά από την ανακοστολόγηση των 8.786 φαρμάκων πουανακοίνωσε ο ΕΟΦ.

Οι νέες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, έρχονται σε μία δύσκολη στιγμή για την φαρμακοβιομηχανία, όπου οι επιχειρήσεις έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από αμέτρητα χαράτσια (rebate, clawback κλπ) την στιγμή που η φαρμακευτική δαπάνη βρίσκεται στα όρια της υγειονομικής κρίσης (2 δισ ευρώ για το 2014) ενώ την ίδια ώρα και οι ασθενείς πλήττονται με μεγάλη συμμετοχή που έχει αγγίξει το 27%. Ουσιαστικά πρόκειται για μειώσεις χωρίς αντίκρισμα.

Η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων στην μαραθώνια συνεδρίασή τηςτην εβδομάδα που μας πέρασε, εξέτασε γύρω στις 300 ενστάσεις από 70 περίπουφαρμακευτικές επιχειρήσεις, ενστάσεις που αφορούσαν λάθη στα σκευάσματα και στιςμορφές και που έπρεπε να διορθωθούν. Επιπλέον κατά την διάρκεια της συνεδρίασηςέγινε και επικαιροποίηση του δελτίου τιμών.

Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι η εξοικονόμηση από τις μειώσεις των σκευασμάτων θαανέλθουν σε 300 εκατ. ευρώ.

Να θυμίσουμε, ότι ο ΕΟΦ ανακοίνωσε στις 23Ιανουαρίου την ανατιμολόγηση 8.786 φαρμάκων τα οποία κυκλοφορούν τα τελευταίατρία χρόνια στην αγορά.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ζήτησε ναισχύσει το δελτίο τιμών φαρμάκων από το τέλος Μαρτίου, για τη μείωση τωναποθεμάτων τους, ώστε έτσι να καταφέρουν τα φαρμακεία να περιορίσουν τις ζημιέςπου θα προέλθουν από την απομείωση κεφαλαίου (υπολογίζεται μεταξύ 5.000 -10.000ευρώ ανά φαρμακείο), λόγω της πώλησης φαρμάκων σε χαμηλότερες τιμές από αυτέςμε τις οποίες τα προμηθεύτηκαν. Υπογράμμισε δε ότι την τελευταία τριετία, οιφαρμακοποιοί έχουν χάσει το 60% των εισοδημάτων τους.