ΦΑΡΜΑΚO

Ηπατίτιδα C: ενθαρρυντικά νέα από την Abbvie

Ενθαρρυντικά νέα για την ίαση της ηπατίτιδας C με αγωγή απότο στόμα, χωρίς ιντερφερόνη φέρνει νέα πρωτοποριακή θεραπεία της φαρμακευτικήςεταιρείας βιοτεχνολογίας ΑbbVie.
Ηπατίτιδα C: ενθαρρυντικά νέα από την Abbvie

Ενθαρρυντικά νέα για την ίαση της ηπατίτιδας C με αγωγή απότο στόμα, χωρίς ιντερφερόνη φέρνει νέα πρωτοποριακή θεραπεία της φαρμακευτικήςεταιρείας βιοτεχνολογίας ΑbbVie.

Η εταιρεία ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του κλινικούπρογράμματός της φάσης ΙΙΙ και δημοσίευσε τα αποτελέσματα τεσσάρωνεπιπλέον μελετών που είχαν σχεδιαστεί για την αξιολόγηση της ερευνητικής αγωγήςτης AbbVie, η οποία χορηγείται μόνο από το στόμα, δεν περιέχει ιντερφερόνη καιμπορεί να συνδυαστεί ή να μην συνδυαστεί με ριμπαβιρίνη (RBV) σε ασθενείς με χρόνιαλοίμωξη με τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV) γονότυπου 1 (GT1).

Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με την εταιρεία, επιβεβαιώνουν ταπροηγούμενα δεδομένα που είχε ανακοινώσει η AbbVie και παρουσιάζουν υψηλάποσοστά μακροχρόνιας ιολογικής ανταπόκρισης τη 12η εβδομάδα μετά τη θεραπεία(SVR12) και καλή ανοχή σε αυτούς τους ασθενείς με γονότυπο 1.

«Τα αποτελέσματα των ολοκληρωμένων μελετών φάσης ΙΙΙ τηςAbbVie σε 2.300 ασθενείς από 25 χώρες δείχνουν τη δράση του ερευνητικού μαςσχήματος σε ένα ευρύ φάσμα ασθενών με γονότυπο 1, συμπεριλαμβανομένων τωνπασχόντων από αντιρροπούμενη κίρρωση του ήπατος», δήλωσε ο Scott Brun, M.D.,Αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Τμήματος της AbbVie. «Τα υψηλά ποσοστάανταπόκρισης και ανοχής του σχήματός μας, σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστάδιακοπής είναι ελπιδοφόρα».

Τον Μάιο του 2013, το σχήμα της AbbVie σε συνδυασμό με καιχωρίς ριμπαβιρίνη για την HCV λοίμωξη γονότυπου 1 χαρακτηρίστηκε από τονΑμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) ως Πρωτοποριακή Θεραπεία.


Το κλινικό πρόγραμμα ανάπτυξης της AbbVie για τον HCV επιδιώκει την προαγωγήτης επιστημονικής γνώσης και της κλινικής φροντίδας, ερευνώντας ένα χωρίςιντερφερόνη, χορηγούμενο μόνο από το στόμα φαρμακευτικό σχήμα σε συνδυασμό μεκαι χωρίς ριμπαβιρίνη, με στόχο την επίτευξη υψηλών ποσοστών μακροχρόνιαςιολογικής ανταπόκρισης (SVR) σε όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς,συμπεριλαμβανομένων εκείνων οι οποίοι συνήθως δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στηθεραπεία, όπως οι ασθενείς με μηδενική ανταπόκριση σε προηγούμενη θεραπεία μεβάση την ιντερφερόνη ή οι ασθενείς με προχωρημένη ίνωση ή κίρρωση ήπατος.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 160 εκατομμύρια άνθρωποιέχουν προσβληθεί από χρόνια λοίμωξη με ηπατίτιδα C1. Το πολυεθνικό πρόγραμματης AbbVie για τον HCV είναι το μεγαλύτερο με χορήγηση μόνο από το στόμα, κλινικόπρόγραμμα χωρίς ιντερφερόνη σε ασθενείς με γονότυπο 1 που έχει διεξαχθεί μέχρισήμερα2. Ο γονότυπος 1 (με τους υποτύπους 1α και 1β) είναι ο πιο συχνόςγονότυπος παγκοσμίως.