ΦΑΡΜΑΚO

Η μαραθώνια συνεδρίαση της Τρόικας, τα αγκάθια & ο προβληματισμός των φαρμακοποιών

Εξαιρετικά προβληματισμένο για το τι θα προτείνει στην σημερινή συνεδρίαση στις 12 το μεσημέρι φέρεται το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Η μαραθώνια συνεδρίαση της Τρόικας, τα αγκάθια & ο προβληματισμός των φαρμακοποιών

Εξαιρετικά προβληματισμένο για το τι θα προτείνει στην σημερινή συνεδρίαση στις 12 το μεσημέρι φέρεται το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Όλα είναι ρευστά, αναφέρει στο onMed gr ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, μετά την μαραθώνια συνεδρίαση τρόικας και κυβέρνησης την Κυριακή το βράδυ, που είχε ως αποτέλεσμα να αποχωρήσει ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης λίγο μετά τις 8 μμ και να αναλάβει τις συζητήσεις ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας. Πραγματικά δεν έχουμε προαποφασίσει για μία επόμενη κινητοποίηση, σημειώνει ο κ.Θεοδοσιάδης, πηγαίνουμε βήμα βήμα και θα συνεκτιμήσουμε όλοι μαζί σαν μία γροθιά τις συζητήσεις των δανειστών με την κυβέρνηση. Να σημειωθεί ότι οι φαρμακοποιοί απεργούν και σήμερα Δευτέρα συμμετέχοντας στην δεύτερη 48ωρη που εξήγγειλε ο ΠΦΣ, μία κινητοποίηση που αγγίζει σε επιτυχία και συμμετοχή το 100% του κλάδου.

Να σημειωθεί ότι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, η διαπραγμάτευση βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, με την τρόικα να πιέζει να υιοθετηθούν όλες οι προτάσεις του ΟΟΣΑ για απελευθέρωση των ΜΥΣΥΦΑ, του γάλακτος, του ψωμιού των βιβλίων και των μεταφορών αλλά και νέες απολύσεις το 2015. Ο κ. Χατζηδάκης μάλιστα στις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών υπογράμμισε με έμφαση ότι θα υιοθετηθούν οι προτάσεις αλλά με προσαρμογές, κάτι που εκνεύρισε σοβαρά τους εκπροσώπους των δανειστών. Μετά από την προτροπή αυτή, ο υπουργός Ανάπτυξης αποχώρησε από την συνάντηση, αφήνοντας την σκυτάλη των συζητήσεων στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος όπως φαίνεται έχει αναλάβει όλο το βάρος της μεγάλης διαπραγμάτευσης, προκειμένου να κλείσει η δόση των 8,8 δις ευρώ, ώστε μετά από την εκταμίευση, να μπορέσει η χώρα μας να βγει επιτέλους στις αγορές τον Μάιο.

Πάντως οι ασφυκτικές πιέσεις της Τρόικας και ειδικότερα του Πόλ Τόμσεν για το ελληνικό πρόγραμμα, δεν έχουν δημιουργήσει εκνευρισμό μόνο στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και τις Βρυξέλλες οι οποίες «καρφώνουν» προσωπικά τον ισχυρό άνδρα του ΔΝΤ για αναλγησία (!) σε πολλά ζητήματα.

Για αναλγησία όμως καρφώνουν τον Τόμσεν και την παρέα του και οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι γνωρίζουν ότι μπορεί τα ΜΥΣΥΦΑ στην φάση αυτή να μην απελευθερωθούν και να παραμείνουν στα φαρμακεία, ωστόσο μετά από μερικούς μήνες μία ομάδα σκευασμάτων όπως αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη κλπ. ίσως περάσουν στα Σούπερ Μάρκετ. Ήδη ο ΕΟΦ καταρτίζει λίστα – κατόπιν εντολής του υπουργού Υγείας- ποια ΜΥΣΥΦΑ θα μπορέσουν να διατίθενται σε μεγάλες αλυσίδες.

Για το καλοκαίρι επίσης έχει λάβει παράταση και το θέμα της μείωσης του ποσοστού κέρδους στο 15% όπως και το θέμα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Πάντως όποιο θέμα παίρνει παράταση για αργότερα, είναι καλό γα τον κλάδο τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδοσιάδης, ο οποίος όπως όλοι οι συνάδελφοί του βιώνουν μεγάλες ώρες αγωνίας τις ημέρες αυτές αναφορικά με το μέλλον τους και το μέλλον της φαρμακευτικής περίθαλψης.

Διαβάστε επίσης:

Κρίσιμη συνάντηση το απόγευμα της Κυριακής Χατζηδάκη - Τρόικας για τα ΜΥΣΥΦΑ

Σκληρό πόκερ μεταξύ τρόικας & κυβέρνησης για τις προτάσεις του ΟΟΣΑ




Ικανοποίηση Θεοδοσιάδη για την συμμετοχή κατά 100% στην απεργία

Επιφυλακτικότητα με την Τρόικα στην συνάντηση Άδωνι - φαρμακοποιών

Επιστολή Λουράντου: με πειθώ και προσοχή απέναντι στην Τρόικα




Φαρμακοποιοί: είναι πολλά τα λεφτά...της δόσης και η κυβέρνηση μπορεί να υποχωρήσει




Πιέσεις της Τρόικας για 1,920 δισ φαρμακευτική δαπάνη - η τελειωτική κίνηση του Άδωνι




Επί ποδός πολέμου οι φαρμακοποιοί

Ενοχλημένο φέρεται το Μαξίμου για ΜΥΣΥΦΑ και έκθεση ΟΟΣΑ


Το άνοιγμα της αγοράς των φαρμακοποιών & η απεργία με φόντο το Eurogroup




Παραδίδουν σε υπαλλήλους σούπερ-μάρκετ τη θεραπεία των Ελλήνων

Φαρμακοποιοί: είναι πολλά τα λεφτά...της δόσης και η κυβέρνηση μπορεί να υποχωρήσει