ΦΑΡΜΑΚO

Ανοιχτά από αύριο τα φαρμακεία - αποφασίζουν νέες κινητοποιήσεις το Σάββατο

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους θα αποφασίσουν το ερχόμενο Σάββατο 22 Μαρτίου οι φαρμακοποιοί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Ανοιχτά από αύριο τα φαρμακεία - αποφασίζουν νέες κινητοποιήσεις το Σάββατο

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους θα αποφασίσουν το ερχόμενο Σάββατο 22 Μαρτίου οι φαρμακοποιοί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Αυτό αποφάσισε την Δευτέρα το μεσημέρι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ σε μία μακρά συνεδρίαση όπου εξετάσθηκαν όλα τα νέα δεδομένα αναφορικά με τις συζητήσεις της τρόικας με την κυβέρνηση. Από αύριο Τρίτη 18 Μαρτίου επομένως, τα φαρμακεία θα είναι και πάλι ανοιχτά, προσωρινά όμως.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης « ο αγώνας συνεχίζεται με την ίδια ένταση». Παράλληλα κάλεσε όλους τους φαρμακοποιούς να είναι έτοιμοι οποιαδήποτε στιγμή για άμεση κινητοποίηση, ανάλογα με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα.Η Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ θα καθορίσει την έκταση και το εύρος των κινητοποιήσεων έχοντας λάβει υπόψιν της όλα τα νέα δεδομένα μέχρι την ημέρα εκείνη.

«Δεν μπορούμε να κυνηγάμε την ουρά των δανειστών», φέρεται να ειπώθηκε στην συνεδρίαση του ΔΣ, καθώς από το απόγευμα της Κυριακής μέχρι νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, η διαπραγμάτευση βρισκόταν σε εξέλιξη, με την τρόικα να πιέζει να υιοθετηθούν όλες οι προτάσεις του ΟΟΣΑ αναφορικά με την απελευθέρωση των ΜΥΣΥΦΑ, του γάλακτος, του ψωμιού, των βιβλίων και των μεταφορών.

Όπως έγινε γνωστό ωστόσο από την διαπραγμάτευση, η πώληση των ΜΥΣΥΦΑ σε super markets θα επανεξεταστεί μετά τις ευρωεκλογές καθώς η κυβέρνηση έλαβε τρίμηνη παράταση. Σε αυτό το διάστημα θα επιδιώξει να πείσει τους δανειστές ότι οι τιμές μπορούν να μειωθούν και εντός φαρμακείων, μετά την κατάργηση της διατίμησης στη συγκεκριμένη κατηγορία σκευασμάτων. Για πολλούς ωστόσο, πρόκειται μόνον για παράταση της εκκρεμότητας, μήπως και η κυβέρνηση γλυτώσει την φθορά στις εκλογές. Γενική υποχώρηση υπήρξε σε όλα τα άλλα ζητήματα των φαρμακείων και η μόνη κάλυψη που διατηρείται είναι η απαγόρευση χορήγησης άδειας λειτουργίας φαρμακείου σε μη φαρμακοποιούς.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες επίσης, τα ΜΥΣΥΦα δεν θα περάσουν στην φάση αυτή σε μεγάλες αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ, ωστόσο μία συγκεκριμένη ομάδα, όπως αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη κλπ. αναμένεται εν ευθέτω χρόνο να απελευθερωθούν. Μάλιστα ο ΕΟΦ καταρτίζει το διάστημα αυτό, την σχετική λίστα με το ποια συγκεκριμένα σκευάσματα θα περάσουν στα Σ/Μ σε δεύτερη φάση. Σημειωτέον οι φαρμακοποιοί έχουν ήδη υποχωρήσει στο γεγονός της μείωσης της τιμής των ΜΥΣΥΦΑ προς το κάτω (μέσα από το δελτίο τιμών όπως έχει ανακοινώσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας) επομένως ένα άνοιγμα της αγοράς - έστω και μικρό- θα σηματοδοτούσε ήττα για τον κλάδο αλλά και αρνητική εξέλιξη για το μέλλον τους.

Πάντως αναφορικά με την Γενική Συνέλευση του Σαββάτου, οι φαρμακοποιοί είναι ξεκάθαροι: δεν θα αποφασίσουμε το παύσιμο των κινητοποιήσεων, αλλά αντίθετα την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αφού όπως όλα δείχνουν η τρόικα δεν υποχωρεί, αλλά αντίθετα επιθυμεί η ελληνική πλευρά να υιοθετήσει όλες τις προτάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Η ασφυκτική πίεση της τρόικας μάλιστα, είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργήσει εκνευρισμό και στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος την Κυριακή το βράδυ- και αφού είχε σχεδόν πείσει τους δανειστές να υιοθετηθούν οι προτάσεις του ΟΟΣΑ με ορισμένες προσαρμογές- λίγο μετά τις 8 παράτησε την συζήτηση στην μέση, αφήνοντας να τα βγάλει πέρα μόνο του ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Διαβάστε ακόμη:

Κρίσιμη συνάντηση το απόγευμα της Κυριακής Χατζηδάκη - Τρόικας για τα ΜΥΣΥΦΑ

Η μαραθώνια συνεδρίαση της Τρόικας, τα αγκάθια & ο προβληματισμός των φαρμακοποιών




Σκληρό πόκερ μεταξύ τρόικας & κυβέρνησης για τις προτάσεις του ΟΟΣΑ




Ικανοποίηση Θεοδοσιάδη για την συμμετοχή κατά 100% στην απεργία

Επιφυλακτικότητα με την Τρόικα στην συνάντηση Άδωνι - φαρμακοποιών

Επιστολή Λουράντου: με πειθώ και προσοχή απέναντι στην Τρόικα




Φαρμακοποιοί: είναι πολλά τα λεφτά...της δόσης και η κυβέρνηση μπορεί να υποχωρήσει




Πιέσεις της Τρόικας για 1,920 δισ φαρμακευτική δαπάνη - η τελειωτική κίνηση του Άδωνι




Επί ποδός πολέμου οι φαρμακοποιοί

Ενοχλημένο φέρεται το Μαξίμου για ΜΥΣΥΦΑ και έκθεση ΟΟΣΑ


Το άνοιγμα της αγοράς των φαρμακοποιών & η απεργία με φόντο το Eurogroup




Παραδίδουν σε υπαλλήλους σούπερ-μάρκετ τη θεραπεία των Ελλήνων

Φαρμακοποιοί: είναι πολλά τα λεφτά...της δόσης και η κυβέρνηση μπορεί να υποχωρήσε